Όλες οι αλλαγές και οι ανατροπές που είναι απαραίτητες να γίνουν για να βγει η χώρα από την κρίση και τα μνημόνια, μπορούν να γεννηθούν μέσα στη «μήτρα» της αυτοδιοίκησης και να υλοποιηθούν από τους εκπροσώπους της, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

 «Η λύση για τον τόπο δεν είναι η συνέχιση της λιτότητας και σε καμία περίπτωση δεν είναι ο εργασιακός μεσαίωνας που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση, η λύση βρίσκεται σε μια νέα κοινωνική συμφωνία, μια νέα σχέση ανάμεσα στο κράτος, την οικονομία και την αγορά, μια σχέση συνεργατική και όχι αντιπαλότητας», υπογράμμισε και απευθυνόμενη στους συμμετέχοντες στο συνέδριο επισήμανε: «Η λύση θα έρθει από εσάς, γιατί εσείς πρέπει να συνειδητοποιήσετε τη μεγάλη δύναμη που έχετε στα χέρια σας, να υψώσετε το πολιτικό σας ανάστημα και να διεκδικήσετε για τους δημότες σας αυτά που πραγματικά αξίζουν, να πάρετε την υπόθεση στα χέρια σας και να ξεκινήσετε να χτίζετε την Ελλάδα από την αρχή».

Τόνισε ότι όλες οι αναγκαίες για τον τόπο αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης, ενώ κάνοντας αναδρομή στο παρελθόν ανέφερε ότι όποια αυτοδιοικητική τομή κι αν φέρουμε στη μνήμη, σχεδιάστηκε από τη δημοκρατική παράταξη, μαζί με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. «Από την καθιέρωση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, τα συμβούλια περιοχής, τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τον Καποδίστρια, τον Καλλικράτη, τη Διαύγεια, τα ΚΕΠΕ. Δεν υπάρχει διοικητική μεταρρύθμιση στο χώρο της αυτοδιοίκησης, αλλά και της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, που να μην έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ», επισήμανε.

Η κ. Γεννηματά, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τις πολιτικές της έφερε τους Δήμους σε «σημείο ασφυξίας», είπε ότι η αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τη «βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή» και συνέχισε λέγοντας: «Η συγκυβέρνηση ΑΝΕΛ-ΣΥΡΙΖΑ έχει εδώ και καιρό σχεδιάσει να υπονομεύσει αυτό το θεσμό, γιατί διαπιστώνει καθημερινά ότι είναι ένας θεσμός που δεν μπορεί να τον ελέγξει και δεν φτάνει που σας υπονομεύει, συνεχίζει να σας εξαπατά και σας εμπαίζει».

Καταθέτοντας τις προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την επόμενη μέρα στην τοπική αυτοδιοίκηση, είπε, μεταξύ άλλων, ότι απαιτείται ενίσχυση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων, με φορολογική και δημοσιονομική αποκέντρωση, χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτών, επαναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων όλων των επιπέδων διοίκησης, ενίσχυση της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών, εφαρμογή κινήτρων επιβράβευσης, Δήμων, οργάνων, υπαλλήλων που αποδεδειγμένα έχουν πετύχει πολύ θετικά αποτελέσματα και δυνατότητα υποβολής στη Βουλή νομοθετικών προτάσεων από τους ΟΤΑ.

«Για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός, πριν απ’ όλα για την τόνωση της ανάπτυξης, της επιχειρηματικότητας, της τοπικής επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και φάνηκε στα χρόνια της κρίσης ότι έχει τη δυνατότητα να απορροφά πόρους και να τονώνει τις τοπικές οικονομίες», κατέληξε η κ. Γεννηματά.