Στις προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Growth Awards, τα πρώτα βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

Δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, χωρίς επενδύσεις. Δεν γίνεται να έχουμε ανάπτυξη χωρίς τολμηρές μεταρρυθμίσεις στο κράτος για να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την επιχειρηματικότητα.

Η πολιτική μας βασίζεται στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και του κομματικού – πελατειακού κράτους. Έχει ως άξονα τη μείωση της γραφειοκρατίας στο Δημόσιο, ένα Κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο στον επιχειρηματία. Θέτει στο επίκεντρο την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Η δική μας δουλειά  είναι να διασφαλίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν. Να διασφαλίσουμε την ομαλότητα, την κανονικότητα. Οι επιχειρήσεις που άντεξαν και κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στην κρίση – πόσο μάλλον αυτές που διακρίθηκαν και βραβεύουμε σήμερα – θα είναι οι αυριανοί πρωταθλητές.  

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως χρειάζεται «ένα κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο στον επιχειρηματία. Θέτει στο επίκεντρο την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία», και συμπλήρωσε ότι «η δική μας δουλειά είναι να διασφαλίσουμε αυτές τις προϋποθέσεις το συντομότερο δυνατόν. Να διασφαλίσουμε την ομαλότητα, την κανονικότητα».

«Αναγνωρίζουμε την επιχειρηματικότητα ως τον κύριο μοχλό ανάπτυξης. Δεν την συκοφαντούμε. Δεν την ποινικοποιούμε», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της ρευστότητας, είπε ότι για να γίνει πράξη απαιτούνται:

  • Πρώτον, η άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες που σήμερα έχουν εκτοξευτεί στα 6,5 δισ. και συνεχώς διογκώνονται. Η Κυβέρνηση έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών, η οποία σε συνδυασμό με την προκαταβολή φόρου οδηγεί επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Η εξόφληση των οφειλών αυτών είναι για τη Νέα Δημοκρατία άμεση προτεραιότητα.
  • Δεύτερον, η αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για το σκοπό αυτό. Την έχουμε ονομάσει “δεύτερη ευκαιρία”.
  • «Τρίτον, η πλήρης αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να αξιοποιήσει.