Τους λόγους για τους οποίους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πάει σε εκλογές, καθώς δεν έχει ένα αφήγημα να πει στους πολίτες, περιέγραψε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Επικαλούμενος τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που δίνουν συντριπτικό προβάδισμα στη ΝΔ, ο δημοσιογράφος ανέφερε πως η κυβέρνηση ξέμεινε από αφήγημα, άρα χωρίς να έχει κάτι χειροπιαστό να πει στους πολίτες είναι δύσκολο να πάει σε εκλογές.

Όπως ανέφερε ο Τάκης Χατζής, η στρατηγική του Τσίπρα έγκειται στο κλείσιμο της αξιολόγησης, στο να πάρει κάποια μέτρα ελάφρυνσης του χρέους –ώστε να μπορεί να πει κάτι στους ψηφοφόρους- και έπειτα να προσπαθήσει να ενταχθεί στην ποσοτική χαλάρωση και να βγει στις αγορές.

Σε αυτό το πλαίσιο, όταν έκανε την αναφορά για εκλογές στη Βουλή, το μήνυμά του απευθυνόταν στο εξωτερικό (δανειστές) και όχι στο εσωτερικό, γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει ζήτημα. Και αυτό γιατί έπονται πολλές και κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως στην Ολλανδία που προηγείται ο ακροδεξιός Γκερτ Βίλντερς, όπως επίσης το ιταλικό δημοψήφισμα, όπου μία ενδεχόμενη επικράτηση του «όχι» θα προκαλέσει κλυδωνισμούς στις αγορές και θα απειλήσει ενδεχομένως τη συνοχή του ίδιου του ευρώ.

Ο Τσίπρας ποντάρει ενδεχομένως στο ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν μία νέα πληγή στην Ελλάδα και γι αυτό ευελπιστεί πως οι Βρυξέλλες θα του δώσουν αυτά που ζητάει…