current views are: 6

2 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:02

Προσκλητήριο Μητσοτάκη στον επιχειρηματικό κόσμο να… βάλει πλάτη

Αν κάτι καταγράφηκε τα χρόνια της κρίσης, και, μάλιστα, αποτέλεσε και σημείο έντονης κριτικής από πλευράς εταίρων προς την Ελλάδα, αυτό είναι ότι σημαντικό μέρος του επιχειρηματικού κόσμου

Δημοσίευση 05:02’

Αν κάτι καταγράφηκε τα χρόνια της κρίσης, και, μάλιστα, αποτέλεσε και σημείο έντονης κριτικής από πλευράς εταίρων προς την Ελλάδα, αυτό είναι ότι σημαντικό μέρος του επιχειρηματικού κόσμου

Αν κάτι καταγράφηκε τα χρόνια της κρίσης, και, μάλιστα, αποτέλεσε και σημείο έντονης κριτικής από πλευράς εταίρων προς την Ελλάδα, αυτό είναι ότι σημαντικό μέρος του επιχειρηματικού κόσμου και όσων διέθεταν επενδυτικά κεφάλαια προτίμησαν να διαφύγουν στο εξωτερικό παρά να αναλάβουν το ρίσκο στήριξης της χώρας. Προφανώς αυτό δεν αφορά το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, ωστόσο είναι σαφές ότι η έξοδος της Ελλάδας από το φαύλο κύκλο της ύφεσης απαιτεί, εκτός από πολιτική σταθερότητα και κάτι από την αίσθηση εθνικού χρέους που επέδειξαν στο παρελθόν οι τότε αστοί.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εδραία πεποίθηση ότι κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να στηριχθεί μονοδιάστατα σε δημοσιονομικές προσαρμογές, ούτε βέβαια αποκλειστικά σε ξένα κεφάλαια. Και γι αυτό το λόγο, και κατά το παρελθόν, έχει αναφερθεί στην ανάγκη οι έλληνες επιχειρηματίες να βάλουν πλάτη στην εθνική προσπάθεια.

Κάτι που έπραξε και χθες από το βήμα της εκδήλωσης για τα βραβεία Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας «Growth Awards». «Η χώρα μας περιμένει πολλά από τον επιχειρηματικό κόσμο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, και προς άρση κάθε αμφισβήτησης προσέθεσε: «Περιμένει να επενδύσετε στο μέλλον του τόπου μας. Να βάλετε τα κεφάλαια που διαθέτετε, εντός κι εκτός Ελλάδος, να δουλέψουν προς όφελος και δικό σας, αλλά και της χώρας.  Να είστε οι πρώτοι που θα αδράξετε τις νέες ευκαιρίες που προσφέρουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Και οι πρώτοι που θα δώσετε ώθηση στον ενάρετο κύκλο της ανάπτυξης … Με υψηλό αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Που θα αντανακλάται στη σχέση της επιχείρησης με τους εργαζομένους της. Και που θα προεκτείνεται στην δοκιμαζόμενη κοινωνία, αλλά και στην προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος που συχνά έρχεται σε δεύτερη μοίρα … Υπό προϋποθέσεις, η ανηφόρα μπορεί να τελειώσει. Και στην ομαλότητα, όλοι όσοι πέρασαν την ανηφόρα θα μπορέσουν να τρέξουν πιο γρήγορα, πιο αποτελεσματικά».

Αν κάτι αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν περιορίζεται σε δημόσιες εκκλήσεις ή επισημάνσεις, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως επικοινωνιακές. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, ακόμη και στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις του με επιχειρηματίες και επενδυτές ζητά εμφατικά και τη δική του συνδρομή, τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας όσο, κυρίως, σε επίπεδο επενδύσεων προκειμένου η Ελλάδα να υπερβεί την κρίση και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο ίδιος φέρεται αποφασισμένος – κι αυτό δηλώνει στους συνομιλητές του – να κινηθεί δραστικά προκειμένου να αρθούν οι όποιες εκκρεμότητες που κρατούν την ελληνική οικονομία σε φάση ανασφάλειας και, παράλληλα, να δρομολογηθεί η βελτίωση της γραφειοκρατίας και η μείωση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να καταστεί, συνολικά, ευνοϊκότερο το επενδυτικό κλίμα στη χώρα. 

Από το ίδιο βήμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα αναπτυχθεί η κυβερνητική προσπάθεια:

  • η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών. Ως προς τα κέρδη των επιχειρήσεων, η φορολογία θα διαμορφωθεί από το 29% στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% το δεύτερο, ενώ η φορολόγηση στα μερίσματα, θα περιοριστεί αμέσως από το 15% στο 5%.
  • η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και στην οικονομία. Για να αποκτήσουμε, επιτέλους, μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Ένα Κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο στον επιχειρηματία. Αλλά ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο, που θα διευκολύνει το επιχειρείν
  • η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, μέσα από την ταχεία αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε.

σχετικα αρθρα