"Πράσινο φως" για πολιτική λύση στη διαπραγμάτευση και ειδικότερα στο θέμα των εργασιακών άναψαν χθες Σοσιαλιστές και Αριστεροί, δηλώνοντας την συμφωνία τους με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, κυρίως στο αίτημα για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Τόσο το Τζ.Πιτέλα όσο και η Γκ.Τζίμερ που συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες με την υπουργό Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου τάχθηκαν με δηλώσεις τους υπέρ της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στη χώρα μας. Ο κ.Πιτέλα εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει καμία «τιμωρητική» εφαρμογή του μνημονίου για την Ελλάδα. «Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει την εξαίρεση στην ΕΕ όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζ. Πιτέλα και προσέθεσε ότι «οι συλλογικές συμβάσεις είναι ένα σημαντικό κεκτημένο, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα».

Από την πλευρά της η Γκ. Τζίμερ υποστήριξε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αυτό που ευθύνεται για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, διότι εμμένει στη θέση του να καταργηθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ένα από τα βασικά εργασιακά δικαιώματα στην ΕΕ, για τα οποία έχουμε παλέψει τα τελευταία σαράντα χρόνια», δήλωσε η Γκ. Τζίμερ και πρόσθεσε: «Κατ’ επανάληψη προσπαθούμε να πούμε δημόσια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ότι οι συλλογικές συμβάσεις πρέπει να εξαιρεθούν από τη διαπραγμάτευση. Είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ανάπτυξης, ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς.

«Μεταφέραμε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα", ανέφερε η υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα οποία συναντήθηκα υποστηρίζουν θερμά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά της χώρας σε αυτό που αποτελεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα»,