current views are: 8

2 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:37

Νέα πρόκληση της Τουρκίας για τα Ίμια – ΥΠΕΞ: Να αποφασίσουν εάν σέβονται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο

Σχεδόν καθημερινές έχουν γίνει πλέον οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας προς την Ελλάδα, με τον Ερντογάν αλλά και μέλη της Τουρκικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να αμφισβητούν συνεχώς διεθνείς συνθήκες και να μιλούν για γκρίζες ζώνες, την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έστειλε από τον Ήπειρο αυστηρό μήνυμα, κάνοντας λόγο για ”ηλίθιες δηλώσεις”. 

Δημοσίευση 09:37’

Σχεδόν καθημερινές έχουν γίνει πλέον οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας προς την Ελλάδα, με τον Ερντογάν αλλά και μέλη της Τουρκικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να αμφισβητούν συνεχώς διεθνείς συνθήκες και να μιλούν για γκρίζες ζώνες, την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έστειλε από τον Ήπειρο αυστηρό μήνυμα, κάνοντας λόγο για ”ηλίθιες δηλώσεις”. 

Σχεδόν καθημερινές έχουν γίνει πλέον οι προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας προς την Ελλάδα, με τον Ερντογάν αλλά και μέλη της Τουρκικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να αμφισβητούν συνεχώς διεθνείς συνθήκες και να μιλούν για γκρίζες ζώνες, την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έστειλε από τον Ήπειρο αυστηρό μήνυμα, κάνοντας λόγο για ”ηλίθιες δηλώσεις”.

Σήμερα, με αφορμή την χθεσινή δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι τα ”Ίμια είναι ελληνικό έδαφος”, την εικόνα ήρθε να… συμπληρώσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Μουφτίογλου, ο οποίος με τον τρόπο του σε γραπτή του δήλωση, εμφανίστηκε ”έκπληκτος” από τις αντιδράσεις για την συγκεκριμένη θέση του υπουργού, καθώς όπως ανέφερε ότι ”η στάση μας σχετικά με την κυριαρχία της χώρας μας στα Ίμια είναι γνωστή από το 1996. Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας”. 

Όπως πρόσθεσε, επίσης, ”στην Ελλάδα κάνουν σαν να μαθαίνουν πρώτη φορά τις θέσεις μας για τα Ίμια”. 

Σφοδρές αντιδράσεις από την Ελληνική πλευρά

Αυστηρά είναι τα μηνύματα για την τουρκική πρόκληση από τους έλληνες αξιωματούχους, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την αντιπολίτευση.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Στράτος Ευθυμίου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με δήλωση του Εκπροσώπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ για το καθεστώς Ιμίων δήλωσε ότι ”η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος.Το νομικό καθεστώς, του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και από τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων”.

Πρόσθεσε, δε, ότι : ”Η Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και τις Διεθνείς Συμβάσεις και Συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων”.

«Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι οι συνεχείς απώλειες που έχουν οι τουρκικές δυνάμεις, η πλήρης αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα, οι συνεχείς ήττες που υπάρχουν στη Συρία, τους έχουν οδηγήσει σε ηλίθιες δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που παρατηρήσαμε όλοι, γονυπετής ο κ. Ερντογάν να ζητά συγνώμη από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για τις δηλώσεις που έκανε για τη Συρία. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταλάβει πως δεν μπορεί να συνεχίσει, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, να προκαλεί τη διεθή κοινή γνώμη, τη Συμμαχία, αλλά και την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε σε ομιλία του από τα Χανιά ότι ”η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει στο ακέραιο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες”.

Σύμφωνα, επίσης, με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, ”οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και η κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον αμήχανη και χωρίς τις ενέργειες και τις  πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις”.

Από την Δημοκρατική συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι ”καθημερινά, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, γίνονται απειλητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια στιβαρή ηγεσία”

Από την πλευρά του το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι ”νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τα Ίμια, συνιστούν νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, εκφράζουν τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης και συνδέονται με το συνολικότερο πλαίσιο των ανταγωνισμών κι ανακατατάξεων στην περιοχή της Α. Μεσογείου, στο οποίο το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο”.

Σύμφωνα με το Ποτάμι, η ”κλιμακούμενη όξυνση με καθημερινές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της διεθνούς νομιμότητας, από πλευράς Τουρκίας, καθιστούν αναγκαία την υιοθέτηση της πρότασης του κόμματος για σύσταση συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας”. 

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι ”το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που η ίδια η Τουρκία έχει υπογράψει.Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος”. 

Όταν η Κάσος βαφτίστηκε… Κομπάν

Εκ νέου πρόκληση από την Τουρκική πλευρά ήρθε χθες, όταν ήρθε στο φως NOTAM, με την οποία η ελληνική νήσος Κάσος ”βαφτίστηκε” «Κομπάν» (Coban).

Η Άγκυρα μάλιστα ζήτησε η περιοχή νοτίως του νησιού να μην χρησιμοποιείται για ασκήσεις από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή!

Πρόκειται, πιο συγκεκριμένα, για την ΝΟΤΑΜ Α5446/16, με την οποία η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για τη διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 -και συγκεκριμένα η περιοχή νότια της Κάσου- αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο μεταξύ, χθες τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Τσαβούσογλου: Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος 

Επίσης, λίγο νωρίτερα χθες, απαντώντας σε γραπτή ερώτηση δύο βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως «τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε επερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Fikri Sağlar και Niyazi Nefi Kara, ισχυριζόμενοι ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία».

Κιλιτσντάρογλου: Οι 18 βραχονησίδες της Ελλάδας είναι δικές μας

Η χθεσινή πρόκληση του Τσαβούσογλου και η ερώτηση των δύο βουλευτών βέβαια, είχε ως έμπνευση την επίσης προκλητική δήλωση του επικεφαλής του κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος σε ομιλία του έθεσε θέμα βραχονησίδων, αναφέροντας ότι τα μικρά νησιά του Αιγαίου κατέχονται από την Ελλάδα.

«Θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι;» είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προς τους βουλευτές του κόμματος του θέτοντας το ερώτημα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Είναι αυτά τα νησιά δικά μας; Είναι, λένε. Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; Ναι, απαντούν. Αλλά υπάρχει ακόμα εκεί η ελληνική σημαία, γιατί δεν παρεμβαίνετε;» αναρωτήθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ερντογάν: Δεν μπορεί να έχετε μια τέτοια σημαία – Στην Κύπρο υπάρχει αίμα Τούρκων ηρώων

Και ενώ οι συζητήσεις για το Κυπριακό αρχίζουν πάλι να αναθερμαίνονται, ο Τούρκος Πρόεδρος βάζει και πάλι το δικό του ”φιτίλί” να τις δυναμιτίσει.

Αναφερόμενος, τις προηγούμενες ημέρες στην κυπριακή κυβέρνηση επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «χωρίς να ντρέπονται, συμμετέχουν στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια “ΤΔΒΚ”. Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου.

Στον βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».
Μάλιστα, υποστήριξε πως στην Κύπρο υπάρχει αίμα… τούρκων ηρώων, και διαμήνυσε πως η Άγκυρα δεν μπορεί να συναινέσει στην παραχώρηση της εδαφικής κυριαρχίας εξ ολοκλήρου στους Ελληνοκυπρίους.

«Μας λένε “εσείς δώστε την Κύπρο σε μας και μην ανακατεύεστε σε τίποτα”. Αυτός είναι ο στόχος. Για μια στιγμή. Σε αυτά τα μέρη υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τι να δώσουμε;» διερωτήθηκε.


σχετικα αρθρα