Ένα «καυτό» σαββατοκύριακο αναμένεται σε παρασκηνιακό επίπεδο για το ελληνικό ζήτημα καθώς αναμένεται να κορυφωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα προσαρμογής, αλλά οι επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα γενικότερα για την αξιολόγηση.

Εκτός από τα γνωστά ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης με βασική αιχμή τα εργασιακά [και μία εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα κατατεθεί σήμερα το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα και τα αδήλωτα εισοδήματα, γεγονός που μπορεί να σημαίνει πως δεν έχει πάρει την έγκριση των δανειστών], σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών ώστε να γεφυρωθούν οι όποιες διαφωνίες και να συμμετάσχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ.

Η δεδομένη θέση που έχει εκφραστεί από τους Ευρωπαίους, είναι ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει να συμφωνήσει και το ΔΝΤ, δηλαδή θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και στη συνέχεια να καθοριστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και το 2020. Εδώ υπάρχουν δύο σενάρια με τα οποία το Ταμείο θα μπορέσει να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα:

  • Είτε να συμφωνηθούν εκ των προτέρων –με άμεση εφαρμογή ή με πολιτική δέσμευση των ευρωπαίων- τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνσης του χρέους.
  • Είτε να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα καθώς το ΔΝΤ εκτιμά πως με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και έπειτα δεν επιτυγχάνεται, αφού εκτιμά πως η απόδοσή τους θα φτάσει το 1,5% του ΑΕΠ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, το Ταμείο σε περίπτωση που μείνει στο πρόγραμμα χωρίς να αλλάξουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ζητάει νέο πακέτο μέτρων σκληρής λιτότητας ύψους 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που περιλαμβάνει «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές και τις συντάξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, και καθώς ήδη η Κομισιόν επεξεργάζεται διάφορα σενάρια για το πώς και το εάν θα συμμετάσχει το Ταμείο στο πρόγραμμα, μέσα στο σαββατοκύριακο ενδέχεται να συνεδριάσει εκ νέου το άτυπο όργανο των δανειστών (υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ), το περίφημο Washington Group, τα μέλη του οποίου είχαν τηλεδιάσκεψη και την περασμένη Τρίτη.

Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε εμμέσως ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Το Εurogroup θα συνέλθει στις 5 Δεκεμβρίου και πάλι. Απόψεις ανταλλάσσουμε φυσικά και εκτός Εurogroup τακτικά σε διάφορα επίπεδα. Παρακαλώ για την κατανόησή σας για το ότι δεν θα αναφερθούμε σε ενδεχόμενες συναντήσεις.

Εδώ βέβαια θα πρέπει να τονιστεί πως εφόσον υπάρξει συνεδρίαση, δεν θα εξετάσει μονάχα το ελληνικό ζήτημα. Την Κυριακή θα διεξαχθεί το ιταλικό δημοψήφισμα και σε περίπτωση που καταψηφιστεί η πρόταση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, για την εκλογική μεταρρύθμιση, οι κλυδωνισμοί για την ιταλική οικονομία θα είναι πολύ μεγάλοι με την ΕΚΤ ήδη να ετοιμάζει σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Αλλά και πριν το Eurogroup, όπως μετέδωσε χτες το βράδυ το πρακτορείο MNI, θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ώστε να καθορίσουν κατά πάσα πιθανότητα μία κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα. 

Κατά τα άλλα ουσιαστικές εξελίξεις για το θέμα του ελληνικού χρέους δεν υπήρξαν. Από τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, προκύπτει κάτι που είναι γνωστό εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ESM στο Eurogroup της Δευτέρας έχουν ουσιαστικά αποφασιστεί, καθώς αυτά περιγράφονται στο ανακοινωθέν της 24ης Μαΐου, στο οποίο γερμανός υπουργός Οικονομικών έβαλε την υπογραφή του.