current views are: 8

2 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση15:14

«Απαγορευτικό» της Κομισιόν στα «παιχνίδια πολέμου» της Άγκυρας

Σε πολύ αυστηρό τόνο απάντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, οι οποίες τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Αφήνοντας στην άκρη την πολιτική ίσων αποστάσεων, η Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές και τις παραβιάσεις και να σεβαστεί τα σύνορα των κρατών-μελών της.

Δημοσίευση 15:14’

Σε πολύ αυστηρό τόνο απάντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, οι οποίες τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Αφήνοντας στην άκρη την πολιτική ίσων αποστάσεων, η Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές και τις παραβιάσεις και να σεβαστεί τα σύνορα των κρατών-μελών της.

Σε πολύ αυστηρό τόνο απάντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, οι οποίες τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Αφήνοντας στην άκρη την πολιτική ίσων αποστάσεων, η Κομισιόν καλεί την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές και τις παραβιάσεις και να σεβαστεί τα σύνορα των κρατών-μελών της.

Αφορμή για τη σαφή παρέμβαση της Κομισιόν στάθηκε η σημερινή δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χουσεϊν Μουφτίογλου, ο οποίος εμφανίστηκε «έκπληκτος» από την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στη θέση που εξέφρασε ο τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι «τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος».

«Η στάση μας σχετικά με την κυριαρχία της χώρας μας στα Ίμια είναι γνωστή από το 1996. Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας», είπε ο κ. Μουφτίογλου και πρόσθεσε πως «στην Ελλάδα κάνουν σαν να μαθαίνουν πρώτη φορά τις θέσεις μας για τα Ίμια». 

Από την πλευρά της, απαντώντας στις προκλήσεις της Άγκυρας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκης Επιτροπής, Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, κάλεσε την Τουρκία «να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών μελών της ΕΕ» και «να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτου-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας «θα πρέπει να αποφευχθούν», επεσήμανε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τις Διεθνείς Συνθήκες επικαλείται το ελληνικό ΥΠΕΞ

Τις Διεθνείς Συνθήκες, που καθορίζουν την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, επικαλείται το υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας την Τουρκία να αποφασίσει αν τις σέβεται ή όχι. Παράλληλα, η ελληνική πλευρά σημειώνει πως η συνεχιζόμενη πολεμική ρητορική της Τουρκίας γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.

Ειδικότερα, το ελληνικό ΥΠΕΞ, επικαλούμενο Διεθνείς Συνθήκες, όπως αυτή της Λωζάννης του 1923, την ιταλο-τουρκική Συμφωνία και το Πρωτόκολλο του 1932, καθώς και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947, διαμηνύει ότι η θέση της Άγκυρας για τα Ίμια είναι «νομικά αβάσιμη και σαθρή». 

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου έχει αποσαφηνιστεί ρητά στις Διεθνείς Συνθήκες, που καθορίζουν σαφώς την ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων».

«Να ξεκαθαρίσει δε εάν αντιλαμβάνεται ότι το Διεθνές Δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων», κάλεσε το ΥΠΕΞ την Άγκυρα. 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σημείωσε πως «η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει στο ακέραιο και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες», ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αφού χαρακτήρισε «ηλίθιες» τις δηλώσεις της Άγκυρας και διεμήνυσε:

Χάρη στις ένοπλες δυνάμεις ο ελληνικός λαός απολαμβάνει συνθήκες ασφάλειας και δεν μας τρομάζουν οι απειλές δεν μας τρομάζουν οι προκλήσεις, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση και να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

 

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τις τουρκικές προκλήσεις 

Αντιδράσεις για τις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας εκφράστηκαν και από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο, «οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και η κυβέρνηση εμφανίζεται τουλάχιστον αμήχανη και χωρίς τις ενέργειες και τις  πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι περιστάσεις».

Από τη Δημοκρατική συμπαράταξη, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι «καθημερινά, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, γίνονται απειλητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια στιβαρή ηγεσία». 

Το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι «νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τα Ίμια, συνιστούν νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, εκφράζουν τις πάγιες επιδιώξεις της τουρκικής άρχουσας τάξης και συνδέονται με το συνολικότερο πλαίσιο των ανταγωνισμών κι ανακατατάξεων στην περιοχή της Α. Μεσογείου, στο οποίο το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

Σύμφωνα με το Ποτάμι, η «κλιμακούμενη όξυνση με καθημερινές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της διεθνούς νομιμότητας, από πλευράς Τουρκίας, καθιστούν αναγκαία την υιοθέτηση της πρότασης του κόμματος για σύσταση συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας».  

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι «το καθεστώς του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που η ίδια η Τουρκία έχει υπογράψει.Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Τα Ίμια είναι ελληνικό έδαφος». 

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας και της Τουρκίας

Σε μια… χλιαρή αντίδραση, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε πως «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας και της Τουρκίας».

ατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε  ερώτηση για τον εθνικιστικό τόνο του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, παρέπεμψε στο τουρκικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πάγια υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.

«Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να διατηρήσουν τις καλές σχέσεις και τις σχέσεις καλής γειτονίας για την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Αιγαίο», υπογράμμισε ακόμα, καταλήγοντας πως «αυτό είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής».

Δίχως τέλος οι τουρκικές προκλήσεις

Καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει οι προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας. Τελευταίο κρούσμα η τουρκική ΝΟΤΑΜ, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, με την οποία η ελληνική νήσος Κάσος ”βαφτίστηκε” «Κομπάν» (Coban).

Η Άγκυρα μάλιστα ζήτησε η περιοχή νοτίως του νησιού να μην χρησιμοποιείται για ασκήσεις από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή!

Στο μεταξύ, χθες τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε τρεις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ σημειώθηκαν και δύο εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών.

Νωρίτερα, χθες, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε πως «τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας σε επερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Fikri Sağlar και Niyazi Nefi Kara, ισχυριζόμενοι ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία».

Υπενθυμίζεται ότι και ο επικεφαλής του κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε προχωρήσει σε προκλητική δήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι;».

«Είναι αυτά τα νησιά δικά μας; Είναι, λένε. Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; Ναι, απαντούν. Αλλά υπάρχει ακόμα εκεί η ελληνική σημαία, γιατί δεν παρεμβαίνετε;» αναρωτήθηκε ο Κιλιτσντάρογλου.

Και ενώ οι συζητήσεις για το Κυπριακό αρχίζουν πάλι να αναθερμαίνονται, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βάζει και πάλι το δικό του «φιτίλί» να τις δυναμιτίσει.

Αναφερόμενος, τις προηγούμενες ημέρες στην κυπριακή κυβέρνηση επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «χωρίς να ντρέπονται, συμμετέχουν στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια “ΤΔΒΚ”. Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου.

Στον βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».
Μάλιστα, υποστήριξε πως στην Κύπρο υπάρχει αίμα… τούρκων ηρώων, και διαμήνυσε πως η Άγκυρα δεν μπορεί να συναινέσει στην παραχώρηση της εδαφικής κυριαρχίας εξ ολοκλήρου στους Ελληνοκυπρίους.

«Μας λένε “εσείς δώστε την Κύπρο σε μας και μην ανακατεύεστε σε τίποτα”. Αυτός είναι ο στόχος. Για μια στιγμή. Σε αυτά τα μέρη υπάρχει τόσο αίμα ηρώων μας. Τι να δώσουμε;» διερωτήθηκε.


σχετικα αρθρα