current views are: 4

2 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση14:46

Η συνεδρίαση επιτροπής Άμυνας στο Καστελόριζο που έγινε… επίσκεψη

Επίσκεψη στο Καστελόριζο θα πραγματοποιήσουν τελικά το επόμενο διάστημα τα μέλη της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής ως αντίδραση στις προκλητικές δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων.

Δημοσίευση 14:46’

Επίσκεψη στο Καστελόριζο θα πραγματοποιήσουν τελικά το επόμενο διάστημα τα μέλη της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής ως αντίδραση στις προκλητικές δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων.

Επίσκεψη στο Καστελόριζο θα πραγματοποιήσουν τελικά το επόμενο διάστημα τα μέλη της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ως αντίδραση στις προκλητικές δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων.

Ωστόσο, το θέμα έλαβε σοβαρές διαστάσεις, καθώς υπήρξε σύγχυση μετά την αρχική  πρόθεση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου να πραγματοποιηθεί στο νησί συνεδρίαση της ειδικής μόνιμης επιτροπής. Οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης φέρονται να αντέδρασαν έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκφράζοντας την έλλειψη εμπιστοσύνης τους στο πρόσωπο του υπουργού. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης «έκοψε» τις όποιες προθέσεις του κ. Καμμένου, μετατρέποντας την συνεδρίαση σε επίσκεψη. Η επίσημη μάλιστα εκδοχή λέει πως δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις μόνιμων επιτροπών (διευκρινίζεται η ιδιότητα της επιτροπής) σε χώρους εκτός Βουλής.

Στην πράξη ωστόσο είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως υπήρξαν διαβουλεύσεις (και συνάντηση των κ.κ. Βούτση, Δουζίνα και Βίτσα στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ) για να μην λάβει το θέμα διαστάσεις και να διευθετηθεί αθόρυβα.

Πάντως η αρχική σύγχυση τροφοδοτήθηκε και από την κίνηση της γραμματείας της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, να αποστείλει η ίδια στα μέλη της  το σχετικό κάλεσμα του υπουργού, προκαλώντας την εντύπωση πως πρόκειται για πρωτοβουλία της ίδιας.

Σε κάθε περίπτωση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δηλώνουν το ένα μετά το άλλο πως δεν διατίθενται να παραστούν στην… επίσκεψη στο ακριτικό νησί, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία του κ. Καμμένου «επικοινωνιακό σόου».

Στη συζήτηση που έγινε εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν κάποιοι μεταξύ των οποίων κ ο πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών που υποστήριξαν πως δεν πρέπει να πάνε οι βουλευτές του κόμματος  στο Καστελόριζο.

Τελικά επικράτησε η άποψη πως θα πρέπει να πάνε ορισμένοι. Εντέλεια θα πάνε τρεις με τέσσερις από τον ΣΥΡΙΖΑ και από ένας των ΑΝΕΛ, της Χρυσής Αυγής και την Ένωσης Κεντρώων.

Ανακοίνωση για το θέμα έκανε και η Νέα Δημοκρατία δια του Τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου που κάνει λόγο για «επικοινωνιακές κινήσεις ρηχού εντυπωσιασμού».

«Οι εξελίξεις που αφορούν στα εθνικά μας θέματα και γενικότερα τις υποθέσεις Εξωτερικής Πολιτικής είναι πολύ σοβαρές. Απαιτούν από όλους σοβαρότητα, νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος και συνεχίζει:

Η Νέα Δημοκρατία, έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, για μια σε βάθος ουσιαστική συζήτηση. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία επιπόλαια πρωτοβουλία, που θέλει να υποκαταστήσει την ουσία με επικοινωνιακές κινήσεις ρηχού εντυπωσιασμού.

Την αντίθεση τους αναφορικά με την συμμετοχή  βουλευτών των κομμάτων τους στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής στο Καστελόριζο, δηλώνουν ΝΔ και Ποτάμι που κάνουν λόγο για επιπόλαια πρωτοβουλία και επικοινωνιακά παιχνίδια αντίστοιχα.

Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ζητεί εκ νέου ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος που καλεί όλους να επιδείξουν νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης.

Αναλυτικά ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 «Οι εξελίξεις που αφορούν στα εθνικά μας θέματα και γενικότερα τις υποθέσεις εξωτερικής πολιτικής είναι πολύ σοβαρές.

Απαιτούν από όλους σοβαρότητα, νηφαλιότητα και αίσθημα ευθύνης με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

Η Νέα Δημοκρατία, έχει ζητήσει την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, για μια σε βάθος ουσιαστική συζήτηση.

Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία επιπόλαια πρωτοβουλία, που θέλει να υποκαταστήσει την ουσία με επικοινωνιακές κινήσεις ρηχού εντυπωσιασμού».

 Εθνική συνεννόηση και όχι επικοινωνιακά παιχνίδια ζητεί με δήλωσή του ο Σπύρος Δανέλλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και μέλος της Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα ο κ. Δανέλλης δήλωσε:

«Η διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων απαιτεί σύνεση, ψυχραιμία και εθνική συνεννόηση. Η συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων, με επικοινωνιακά παιχνίδια, στην κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία κάθε άλλο παρά μας βοηθάει».

 


σχετικα αρθρα