current views are: 5

4 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση08:23

Το Βερολίνο απαντά στις προκλήσεις Ερντογάν – Σταϊνμάγερ: Αδιαμφισβήτητη η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάνης

«Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάνης είναι αδιαμφισβήτητη», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ απαντώντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δημοσίευση 08:23’

«Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάνης είναι αδιαμφισβήτητη», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ απαντώντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάνης είναι αδιαμφισβήτητη», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ απαντώντας στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο Σταϊνμάγερ, επεσήμανε πως «το θέμα είναι σαφές από πλευράς διεθνούς δικαίου και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Η ισχύς της Συνθήκης της Λωζάννης είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν πιστεύω ωστόσο ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι και ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατέστησε δημοσίως σαφές ότι η τουρκιά αισθάνεται δεσμευμένη από τη Συνθήκη».

Σε ό,τι αφορά ποιο είναι το plan B σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας για το προσφυγικό, μετά από τις απειλές Ερντογάν ότι θα «πλημμυρίσει» την Ευρώπη με πρόσφυγες, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα την ανησυχία στην Ελλάδα για μία νέα έξαρση των μεταναστευτικών ροών

«Πιστεύω, όμως, πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι και αυτή έχει να αποκομίσει οφέλη από τη συμφωνία, όπως και εμείς στην ΕΕ. Μέχρι στιγμής και οι δύο πλευρές την τηρούν», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η Γερμανία έχει αποδείξει ότι δεν εγκαταλείπει στην τύχη της την Ελλάδα. Πρόσθεσε όμως ότι είναι σημαντικό η Αθήνα να συνεχίσει την προσπάθεια για επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, καθώς και για βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων.

Στο «μέτωπο» της οικονομίας, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί η κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στο ΔΝΤ τόνισε ότι είναι σημαντικός εταίρος, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο επιθυμεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Η τεχνογνωσία του είναι αδιαμφισβήτητη», συμπλήρωσε.

Βερολίνο: Να τηρήσει η Τουρκία τη συμφωνία για το προσφυγικό

Την ίδια στιγμή, ο Προϊστάμενος της γερμανικής Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάγιερ απαντώντας στις προκλήσεις της Άγκυρας σχετικά με το προσφυγικό, κάλεσε τον Ερντογάν να τηρήσει τη συμφωνία, αν θέλει να καταργηθεί η βίζα για τους τούρκους πολίτες.

O όροι αυτοί συναποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία πριν τρία χρόνια και «εμμένουμε σε αυτή την συμφωνία. Γι΄ αυτό και η τουρκική επιθυμία για κατάργηση της βίζας θα εκπληρωθέι μόνο όταν εκπληρωθούν οι εκκρεμούντες όροι», είπε ο Αλτμάιερ στην γερμανική εφημερίδα.

Η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ της Άγκυρας και της Ε.Ε. δεν είχε ως αποτέλεσμα μονομερείς δεσμεύσεις, πρόσθεσε. «Υπάρχουν και στις δυο πλευρές αμφίδρομα αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντα», είπε.

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε επίσης ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εκβιαστεί λόγω του προσφυγικού, εν τούτοις «έχουμε πολλούς σοβαρούς λόγους να εμείνουμε στη συνεργασία μας με την Τουρκία, όσο αυτή τηρεί τις υποσχέσεις της».

Παρά τις πολιτικές εκκαθαρίσεις η Τουρκία παραμένει «ένας γεωστρατηγικός εταίρος σε ό,τι αφορά την εγγύηση της σταθερότητας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στο να τεθεί τέρμα στην περιφρονητική για τον άνθρωπο εγκληματική δραστηριότητα των λαθροδιακινητών στο Αιγαίο και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολλών προσφύγων οι οποίο έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία», δήλωσε ο Αλτμάιερ στην κυριακάτικη Welt.


σχετικα αρθρα