current views are: 8

4 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:11

Σταϊνμάγερ: Δεν υπάρχει καμιά ευρωπαϊκή κρίση που να μην έπληξε την Ελλάδα

Με θερμά λόγια συμπαράστασης προς την Ελλάδα μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Δημοσίευση 13:11’

Με θερμά λόγια συμπαράστασης προς την Ελλάδα μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Με θερμά λόγια συμπαράστασης προς την Ελλάδα μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Όπως τόνισε κατά τα εγκαίνια έκθεσης , στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «Διαιρεμένες μνήμες», «δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή κρίση των τελευταίων ετών που να μην έπληξε άμεσα την Ελλάδα». Πρόσθεσε ότι «στη δική μου χώρα -έτσι μου φαίνεται μερικές φορές- δεν το έχουν καταλάβει αυτό ακόμα».

Ο Γερμανός υπουργός αναφέρθηκε στη χρηματοπιστωτική κρίση, το προσφυγικό και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία και άσκησε κριτική σε φωνές εναντίον της Ελλάδας που ακούστηκαν στη χώρα του, λέγοντας: «Ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν. Αντιθέτως θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θεωρεί την Ελλάδα απαραίτητο και αδιαμφισβήτητο εταίρο.

Υπογράμμισε ότι «στην Ελλάδα βλέπω έναν εταίρο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνη. Ένα συγκεκριμένο και πολύ επίκαιρο παράδειγμα είναι η επίλυση του Κυπριακού. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει μια ευκαιρία για μια ιστορική πρόοδο».

Σαφές μήνυμα ότι «δεν θέλουμε καμιά χώρα της Ευρώπης να έχει κατοχικά στρατεύματα ή κάποιοι τρίτοι έξω από την Ευρώπη να εγγυώνται τα δικαιώματα κάποιου» έστειλε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς είπε ότι με τον κ. Σταϊμάγιερ θα συζητήσουν στην Αθήνα για την έγκριση ενός κοινού πλάνου δράσης φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

«Είμαστε μια σταθερή δύναμη που πιστεύει σε αυτό το εγχείρημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι ένα σύστημα Δικαίου. Είμαστε εμείς που ελπίζουμε, μαζί με τους Γερμανούς μας φίλους, ότι αυτό το εγχείρημα θα προχωρήσει και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, να κρατήσουμε ανοιχτό το δρόμο για μια Ευρώπη κοινωνικά δίκαιη, δημοκρατική, παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας στον κόσμο και ισχυρή δύναμη στον 21ο αιώνα» σημείωσε.


σχετικα αρθρα