current views are: 7

4 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση13:51

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις ενόψει Eurogroup – Τηλεδιάσκεψη κυβέρνησης με δανειστές

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις ενόψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup που θα καθορίσει την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.

Δημοσίευση 13:51’

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις ενόψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup που θα καθορίσει την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης.

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις ενόψει του αυριανού κρίσιμου Eurogroup που θα καθορίσει την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης. Επαφές που κινούνται σε δύο επίπεδα: Αφενός οι δανειστές μεταξύ τους, αφετέρου το κουαρτέτο με την κυβέρνηση σε αναζήτηση επαφής ώστε να μπορέσει να υπάρξει τουλάχιστον πολιτική συμφωνία στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου, με τη συμμετοχή της υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, υπάρχουν «διαδοχικές συζητήσεις, διαδοχικές προσεγγίσεις» σε μια προσπάθεια να πιστοποιηθεί αύριο στο Eurogroup ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Staff Level Agreement σε ποσοστό 95%.

Τα μεγάλα θέματα παραμένουν το εργασιακό, το δημοσιονομικό αλλά και ζητήματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας.

Οι διαβουλεύσεις διεξάγονται στη σκιά των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νέα μέτρα σκληρής λιτότητας 4,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, κυβερνητικός παράγοντας σημείωνε ότι για να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα χωρίς να αλλάξουν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα (το σενάριο δηλαδή να καθοριστούν οι στόχοι στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2019 και το 2020), η κυβέρνηση ανάμεσα σε άλλα θα πρέπει να περικόψει φοροαπαλλαγές και συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως χτες διεξήχθη τηλεδιάσκεψη του Washington Group υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ), σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί η απόσταση που χωρίζει το Ταμείο από το ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε να μπορέσει να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα.

Αλλά και πριν το αυριανό Eurogroup, όπως μετέδωσε το πρακτορείο MNI το βράδυ της Παρασκευής, θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ώστε να καθορίσουν κατά πάσα πιθανότητα μία κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα. 


σχετικα αρθρα