current views are: 6

6 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση15:54

ΝΔ για Eurogroup: Και άγρια λιτότητα και μονιμοποίηση του «κόφτη» – Πραγματικό Βατερλό!

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την απόφαση για το Eurogroup, καλώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί.

Δημοσίευση 15:54’

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την απόφαση για το Eurogroup, καλώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την απόφαση για το Eurogroup, καλώντας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί.

Η Νέα Δημοκρατία τονίζει χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός για να πάρει το αυτονόητο, δηλαδή τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, έδωσε το αδιανόητο, τη δέσμευση δηλαδή της χώρας για διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ και λήψη μέτρων για πολλά χρόνια μετά το 2018.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση:

1.Ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευθεί ότι η β’ αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου θα «κλείσει» γρήγορα, μέσα στο Νοέμβριο και οπωσδήποτε μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου 2016. Μάλιστα για ορισμένα από τα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης (π.χ. εργασιακά) η Κυβέρνηση διακήρυττε ότι θα αναζητούσε «πολιτική λύση». Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Χάθηκε ένα σημαντικό χρονικό «ορόσημο». Όπως τονίζει η ΝΔ, «τα ανοιχτά θέματα, ιδίως δε τα εργασιακά, παραπέμφθηκαν ξανά σε τεχνικό επίπεδο. Δεν αναμένεται να γίνει κάποιο έκτακτο Eurogroup μέσα στο Δεκέμβριο, με το επόμενο χρονικό «ορόσημο» να τίθεται εκ των πραγμάτων στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup στο τέλος Ιανουαρίου 2017».

2. Ο κ. Τσίπρας υποστήριζε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος έκανε, δημόσια, «προτάσεις» για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ, σημειώνει η ΝΔ που τονίζει ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, αλλά και με τις δηλώσεις των επικεφαλής των Θεσμών, η κυβέρνηση «πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Και όχι μόνο αυτό. Ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητος για ακόμη 3-10 χρόνια μετά το 2018! Που για να επιτευχθεί θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα «διαρθρωτικά» μέτρα και να μονιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης», δηλαδή να περικοπούν οι συντάξεις και να μειωθεί το αφορολόγητο όριο».

«Πραγματικό Βατερλό! Ο κ. Τσίπρας δέχεται το αδιανόητο. Να δεσμεύσει τη χώρα για πολλά χρόνια μετά το 2018, δηλαδή πέραν της θητείας της Κυβέρνησής του, σε έναν στόχο που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, που στραγγαλίζει την οικονομία και δεν την αφήνει να αναπτυχθεί, που διώχνει δουλειές και επενδύσεις από τη χώρα. Και όλα αυτά γιατί; Μόνο και μόνο για να «κλείσει» όπως-όπως μια συμφωνία που ελπίζει ότι θα τον διατηρήσει στην εξουσία λίγο ακόμη. Όλα για την καρέκλα, τίποτα για τους Έλληνες!» συνεχίζει η Νέα Δημοκρατία.

3. Στη συνέχεια η Νέα Δημοκρατία τονίζει πως ο πρωθυπουργός «όχι μόνο έλεγε ότι θα κλείσει η β’ αξιολόγηση «στην ώρα της», αλλά δεσμευόταν κιόλας ότι θα κλείσει μαζί με τα μέτρα για το χρέος και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) της ΕΚΤ» και προσθέτει:

Τίποτα από αυτά, δεν έγινε. Για την «ποσοτική χαλάρωση» ούτε λέξη, για τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ούτε σκέψη. Ούτε καν για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους, για τα οποία η κυβερνητική προπαγάνδα καλλιεργούσε προσδοκίες ότι τουλάχιστον θα περιγράφονταν προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αντ’ αυτών, συμφωνήθηκε μόνο ένα πλέγμα βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ενώ η συμμετοχή του ΔΝΤ συναρτάται πλέον από το προηγούμενο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και τη λήψη μέτρων από την ελληνική πλευρά.

4. Σχετικά με την απόφαση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους, από τη ΝΔ τονίζουν πως «κατ αρχήν δεν είναι άμεση», αφού θα εφαρμοστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα των 18 μηνών. «Κυρίως όμως, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι αυτονόητα. Είχαν συμφωνηθεί στο Eurogroup από τις 24 Μάϊου 2016. Τέτοια μέτρα συζητούνταν και επεξεργάζονταν από κοινού με τους δανειστές ήδη από το 2013 – 2014 χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. Και θα εφαρμόζονταν το 2015, μετά τη λήξη του δεύτερου Μνημονίου, ως συμπληρωματικά μέτρα στην προληπτική πιστωτική γραμμή, ώστε όλα μαζί να αποτελέσουν το δίχτυ ασφαλείας για να βγει ομαλά στις αγορές η Ελλάδα και να χρηματοδοτήσει μόνη της τις δανειακές της ανάγκες. Φυσικά δεν προχώρησαν λόγω του κ. Τσίπρα. Ο οποίος σήμερα έρχεται να «ξαναπακετάρει» αυτονόητες παρεμβάσεις για να τις «πουλήσει» στον ελληνικό λαό ως δήθεν δικές του επιτυχίες. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήθηκαν χθες έχουν ως εξής: Η επιμήκυνση των λήξεων των δανείων του EFSF/ESM έως τα 32,5 χρόνια (από 28 σήμερα). Αυτή η ανάγκη δεν θα υπήρχε αν δεν είχαμε χρειαστεί το τρίτο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα» αναφέρει η ΝΔ και συνεχίζει:

Η άρση του «πέναλτυ» που αντιστοιχεί σε 200 μονάδες βάσης (2%) στα δάνεια που χορηγήθηκαν από τους δανειστές στην Ελλάδα για την επαναγορά χρέους το Δεκέμβριο 2012. Το «πέναλτυ» αυτό θα είχε καταργηθεί αυτόματα αν το δεύτερο Μνημόνιο είχε λήξει ομαλά το 2015, πράγμα που δεν επέτρεψε να συμβεί ο κ. Τσίπρας.

Η μετατροπή των υφιστάμενων πολύ χαμηλών κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της κατάλληλης προσαρμογής της χρηματοδοτικής στρατηγικής του E.S.M./EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για τη μείωση του ρίσκου των επιτοκίων, χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα, μέσω: α) της ανταλλαγής τίτλων του E.S.M./EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα β) το swap επιτοκίων του E.S.M. για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές, και γ) την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.

Τα μέτρα αυτά αναμένεται να βελτιώσουν τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους. Εκτιμάται ότι με την εφαρμογή των μέτρων αυτών το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2060 θα είναι κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες του Α.Ε.Π. χαμηλότερο, ενώ οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι 5% του ΑΕΠ χαμηλότερες πάλι το 2060.

«Το σχέδιο του κ. Τσίπρα για να διατηρηθεί στην καρέκλα εγκλωβίζει τη χώρα και όλους τους Έλληνες. Τους καθηλώνει, δεν τους υπηρετεί» συνεχίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και κλιμακώνει την επίθεσή της κατά του κ. Τσίπρα:

Πλέον, ο κ. Τσίπρας μόνο μια υπηρεσία έχει να προσφέρει στον ελληνικό λαό. Να παραιτηθεί. Για να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Ώστε μια αξιόπιστη Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εφαρμόσει το μόνο σοβαρό σχέδιο εξόδου από την κρίση: τη Συμφωνία Αλήθειας. Που αλλάζει το μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους και δαπάνες και αποτελεσματικότερο Κράτος, με επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.


σχετικα αρθρα