current views are: 10

6 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση16:17

Σόιμπλε: Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να κλείσει η αξιολόγηση

Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να κλείσει η 2η Αξιολόγηση, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δημοσίευση 16:17’

Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να κλείσει η 2η Αξιολόγηση, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να κλείσει η 2η Αξιολόγηση, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους μετά το τέλος του ECOFIN στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «οι έλληνες ηγέτες θα πρέπει να σταματήσουν να λένε στον λαό πως ορισμένοι ξένοι είναι αυτοί που φταίνε για τα προβλήματα της χώρας», ενώ αναφερόμενος τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την αντιπαράθεση μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης για την Ελλάδα σημείωσε:

Μου είπε πως νιώθει ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ελέφαντες. Ενδεχομένως να βλέπει στο ΔΝΤ τον έναν ελέφαντα. Δεν ξέρω ποιος θα μπορούσε να είναι ο δεύτερος… 

Σχετικά με την Ιταλία, υποστήριξε πως ανησυχεί για το ενδεχόμενο η χώρα να αντιμετωπίσει αναταραχή μετά το δημοψήφισμα, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξο πως αυτοί που επιβλέπουν τις τράπεζες της χώρας ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.  

Σύγκρουση

Οι δηλώσεις του Σόιμπλε έρχονται μετά την χθεσινή, ταραχώδη, συνεδρίαση του Eurogroup όπου επί της ουσίας σημειώθηκε σύγκρουση μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι συνομιλίες ουσιαστικά διακόπηκαν (γεγονός που αντανακλάται και από τη διαρροή που έβγαλε μετά τη συνεδρίαση το ΔΝΤ), καθώς κρίθηκε πως η πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ των δανειστών ήταν μικρή, παρά την έγκριση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώθηκε και από τον Ντάισελμπλουμ ότι ο στόχος να συμφωνηθεί η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα εντός του 2016, έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί.

Οι FT κάνουν λόγο για σύγκρουση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για το εάν τα μέτρα στην αγορά εργασίας και σε άλλους τομείς που συμφωνήθηκαν στο τρίτο πρόγραμμα, , επιτρέπουν στη χώρα να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ, που υποτίθεται ότι θα πιάσει το 2018. Το ΔΝΤ έχει επιμείνει ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, ειδικά στο ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα, προκειμένου να διατηρηθούν τα πλεονάσματα σε αυτό το επίπεδο.

Το Ταμείο φέρεται να έχει απευθύνει έκκληση στην ευρωζώνη να μειώσει τον στόχο στο 1,5% και να προσφέρει στην Ελλάδα επιπλέον ελάφρυνση χρέους. Αν η ευρωζώνη δεν είναι προετοιμασμένη να το κάνει αυτό, έχει προειδοποιήσει το Ταμείο, το μόνο και λιγότερο επιθυμητό μονοπάτι για να γίνει το πρόγραμμα αξιόπιστο είναι η εφαρμογή περαιτέρω φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων.

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν επανειλημμένα αμφισβητήσει αυτή την ανάλυση ως υπερβολικά απαισιόδοξη.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι στη συνάντηση της Δευτέρας, βαρυσήμαντοι υπουργοί όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε της Γερμανίας επέμειναν ότι μια περαιτέρω συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να γίνει μόνο όταν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας, το 2018.

Η φράση που διαγράφηκε από το ανακοινωθέν

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ προειδοποίησε τους υπουργούς ότι δεν μπορεί να εμπλακεί σε πιο βαθιές συζητήσεις μέχρι να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην ευρωζώνη και την Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, που περιλαμβάνει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την αγορά εργασίας και λεπτομέρειες σχετικά με τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς.

«Χρειάζονται πραγματικά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ για το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι το Ταμείο προσβλέπει σε «σοβαρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

«Είμαστε ακόμα μακριά από μια συμφωνία, δεν έγινε κάποια υπέρβαση σήμερα», είπε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ. Την ίδια στιγμή, «τα κράτη-μέλη ήταν ξεκάθαρα ότι συνεχίζουν να θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Σε μια ένδειξη των διαφωνιών για το πώς θα προχωρήσουν στη συνέχεια, μια φράση διαγράφηκε από το προσχέδιο του ανακοινωθέντος για την Ελλάδα, η οποία έλεγε ότι η Ελλάδα και οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα εξετάσουν το είδος των φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που ζητά το ΔΝΤ.

Υπουργοί διαμαρτυρήθηκαν ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα ήταν ρεαλιστικό να ζητηθεί από την Αθήνα να λάβει τέτοια μέτρα.

 


σχετικα αρθρα