current views are: 6

6 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση16:57

Μητσοτάκης: Δεν συζητάμε για απολύσεις στο Δημόσιο

Στη ρητή διαβεβαίωση πως η Νέα Δημοκρατία δεν συζητάει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προχώρησε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δημοσίευση 16:57’

Στη ρητή διαβεβαίωση πως η Νέα Δημοκρατία δεν συζητάει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προχώρησε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη ρητή διαβεβαίωση πως η Νέα Δημοκρατία δεν συζητάει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων προχώρησε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν συζητάμε για απολύσεις στο Δημόσιο, το προσδιορίζω ρητά και κατηγορηματικά», τόνισε σήμερα, μιλώντας στο δημαρχείο Μεταμόρφωσης, με την εξαίρεση όπως διευκρίνισε, «των περιπτώσεων παράνομων διορισμών ή ακραίων πειθαρχικών παραπτωμάτων».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, λέγοντας ότι απαιτείται «μια επαναξιολόγηση των οργανωτικών δομών, με σύγχρονα οργανογράμματα. Απαιτείται καθορισμός αρμοδιοτήτων με περιγραφές ρόλων και περιγράμματα θέσεων. Οργανωτικές δυνατότητες που θα δίνουν ευκαιρίες στους δημόσιους υπαλλήλους, όχι απλά να επιτελέσουν την αποστολή τους, αλλά και να αξιολογηθούν για το παραγόμενο έργο τους».

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην έννοια της αξιολόγησης» εξηγώντας πως «οι παρεχόμενες υπηρεσίες από τους δημοτικούς υπαλλήλους, από τους δημόσιους υπαλλήλους, πρέπει να αξιολογούνται. Πρέπει να αξιολογούνται εσωτερικά από τους προϊσταμένους και πρέπει να αξιολογούνται και εξωτερικά από τους δημότες».

Αναφορικά με το πώς αντιλαμβάνεται η Νέα Δημοκρατία το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε:

Σέβομαι και τιμώ το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης ως ένα πραγματικά κύτταρο δημοκρατίας. Και όταν αναφέρομαι στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν αναφέρομαι μόνο στους αιρετούς εκπροσώπους των δημοτών αλλά και στους εργαζόμενους των δήμων, οι οποίοι σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες κρατούν τους δήμους όρθιους». Ωστόσο, πρόσθεσε, η τοπική αυτοδιοίκηση στη χώρα μας σήμερα, χρειάζεται μια ουσιαστική αναδιάρθρωση: «Χρειάζεται μια αναδιάρθρωση στον τρόπο με τον οποίο συνεργάζεται με την κεντρική εξουσία. Χρειάζεται μια αναδιάρθρωση ως προς το πλέγμα των αρμοδιοτήτων, που συγχέουν πολλές φορές τις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης με τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, της αποκεντρωμένης διοίκησης και του κεντρικού κράτους. Και μια ουσιαστική αναμόρφωση του «Καλλικράτη», η οποία θα λάβαινε τη μορφή ενός νέου θεσμικού χάρτη συνολικά για την τοπική αυτοδιοίκηση, κάτι το οποίο εγώ αποκαλώ «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση». Να προσδιορίσουμε δηλαδή, ποιος κάνει τι, επιτέλους, σε αυτήν τη χώρα. Θα έπρεπε να είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, αντί να την απασχολεί το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Μια παρέμβαση που εκτιμώ ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, διότι θα καταστήσει τους δήμους πρακτικά μη κυβερνήσιμους.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε, τέλος, ότι η κινητικότητα είναι «εργαλείο καλύτερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου».


σχετικα αρθρα