current views are: 7

7 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση03:05

Με νόμo -τάξη και οικονομία η αποδόμηση της κυβέρνησης

Σε υψηλούς τόνους, στον απόηχο των χθεσινών νέων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2017 θα κινηθεί η κριτική της Νέας Δημοκρατίας

Δημοσίευση 03:05’

Σε υψηλούς τόνους, στον απόηχο των χθεσινών νέων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2017 θα κινηθεί η κριτική της Νέας Δημοκρατίας

Σε υψηλούς τόνους, στον απόηχο των χθεσινών νέων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού για το 2017 θα κινηθεί η κριτική της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η κυβέρνηση έχει πλέον εισέλθει σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο και όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τα εκλογικά, παραμένουν ανοικτά.

Η Ν.Δ. επανήλθε χθες, με αφορμή τα επεισόδια στην Αθήνα, στην ατζέντα του νόμου και της τάξης, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για αυστηρή εφαρμογή του νόμου και επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Κυρίως, όμως, επέμεινε – όπως είχε προαναγγείλει το newpost – στην προσπάθεια αποδόμησης του αφηγήματος περί επιτυχίας που επιχειρεί να διατυπώσει η κυβέρνηση στον απόηχο της απόφασης του Eurogroup.

Η Ν.Δ. κάνει λόγο για Βατερλό αν και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να μην ανεβάσει τους τόνους, πιθανότατα ενόψει Βουλής. Έτσι, ναι μεν χαρακτήρισε καλοδεχούμενα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπογράμμισε ωστόσο ότι αυτά συνοδεύονται από ένα βαρύ τίμημα καθώς δεσμεύουν τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (σ.σ. Και άρα μέτρα) και πέραν του 2018.

Πιο αιχμηρή ήταν η αναλυτική παρέμβαση της Πειραιώς, μέσω ενημερωτικού σημειώματος. Σε αυτό, αφού αποδομείται σημείο προς σημείο, ο πανηγυρικός της κυβέρνησης και σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός «για να πάρει το αυτονόητο (χρέος) αποδέχεται το αδιανόητο (υψηλά πλεονάσματα και μέτρα στο διηνεκές) », ακολουθεί η πάγια κατάληξη ότι το μόνον που έχει να προσφέρει πλέον ο κ. Τσίπρας είναι η παραίτησή του και οι εκλογές.

Δυσκολίες και για τη Ν.Δ.

Η  απόφαση του Eurogroup, εν αναμονή και των εξειδικεύσεων που θα υπάρξουν και κυρίως της κατάληξης της αξιολόγησης, θέτει και νέα ζητήματα στη Νέα Δημοκρατία, ως δυνάμει κυβερνώσα παράταξη. Κι αυτό γιατί έρχεται να «κλειδώσει» την απαίτηση για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα κατ’ ελάχιστον για τρία χρόνια μετά το 2018, δηλαδή έως και το 2021 στην καλύτερη των περιπτώσεων, καλύπτοντας έτσι, ανάλογα με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, το μεγαλύτερο μέρος αν όχι το σύνολο του βίου μίας κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει κρύψει ότι στόχος του είναι η επαναδιαπραγμάτευση των στόχων, ώστε να υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο για μείωση των φόρων και χρηματοδότηση της οικονομίας. Η χθεσινή απόφαση, συνεπώς, ανεβάζει το επίπεδο δυσκολίας, καθώς αντιμετωπίζεται από τη Ν.Δ. ως ένα δυνάμει τέταρτο μνημόνιο, με υπογραφή Τσίπρα, που δένει τα χέρια της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας.

Στην Πειραιώς, ωστόσο, αισιοδοξούν ότι η συνέπεια που θα επιδείξει η γαλάζια κυβέρνηση στην προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, και μάλιστα στις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης, θα αποτελέσουν το ισχυρότερο επιχείρημα προκειμένου οι εταίροι, από την πλευρά τους, να συμφωνήσουν σε χαμηλότερα πλεονάσματα και να βάλουν τέλος στον οικονομικό στραγγαλισμό της χώρας. 


σχετικα αρθρα