current views are: 10

7 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση03:57

Ποια είναι η θεωρία του ελατηρίου που χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη θεωρία του «ελατηρίου» χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να περιγράψει την πολιτική που θα ακολουθήσει, αν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Δημοσίευση 03:57’

Τη θεωρία του «ελατηρίου» χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να περιγράψει την πολιτική που θα ακολουθήσει, αν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Τη θεωρία του «ελατηρίου» χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να περιγράψει την πολιτική που θα ακολουθήσει, αν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, προκειμένου να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Σε μια οικονομία, που έχει χάσει το 25% του πλούτου της, η θεωρία αυτή έχει μία βάση. Αλλά το ελατήριο δεν θα εκτιναχθεί από μόνο του. Χρειάζονται μια σειρά από στοχευμένες πολιτικές», είπε μιλώντας χθες σε επιχειρηματίες στην περιοχή της Μεταμόρφωσης.

Ο ίδιος φαίνεται αποφασισμένος να κινηθεί προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών, προκειμένου να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ επιμένει και στη λογική των χαμηλότερων πλεονασμάτων. Ωστόσο η προχθεσινή απόφαση του Eurogroup, που δεσμεύει και εγκλωβίζει την ελληνική κυβέρνηση σε μεσοπρόθεσμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, έκανε ακόμα και πολλά γαλάζια στελέχη να αναρωτηθούν αν θα μπορέσει η ΝΔ να διεκδικήσει και να πετύχει τη μείωσή τους.

Την απάντηση την δίνει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί ότι η χώρα μπήκε σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο πηγαίνει πολύ πέρα από το  2018, γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα δεν κινήθηκε αξιόπιστα και δεν προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχε δεσμευτεί παρόλο που ψήφιζε και ψηφίζει δεκάδες σκληρά μέτρα.

«Ως χώρα, μπορούμε να πάμε στην Ευρώπη και να πούμε εμείς κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις, υλοποιούμε το πρόγραμμα ως προς το διαρθρωτικό του σκέλος, χωρίς αστερίσκους. Δώστε μας εσείς τώρα, λίγο παραπάνω δημοσιονομικό χώρο», φέρεται να λέει σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας πως το 3,5% πλεόνασμα είναι ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο για να γίνουν πιο τολμηρά πράγματα στη φορολογία».

Στρατηγικά σε επίπεδο ρητορικής τα στελέχη της οδού Πειραιώς θα ζητούν πλέον ανοικτά την παραίτηση του κ. Τσίπρα, προκειμένου να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα. Παράλληλα με δημόσιες τοποθετήσεις θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν τη νέα πραγματικότητα που προκύπτει μετά την απόφαση του Eurogroup βάζοντας φρένο στους πανηγυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί να βρει νέο αφήγημα.

Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό στοιχείο που τονίζουν τα γαλάζια στελέχη, είναι πως τα μέτρα για το χρέος δεν οδηγούν σε απομείωσή του. « Ούτε ένα ευρώ δεν κόβεται, πόσο μάλλον 45 δις ευρώ που διαφημίζει η κυβερνητική προπαγάνδα. Αντίθετα, βραχυπρόθεσμα θα καταβάλλουμε περισσότερα χρήματα για την εξυπηρέτηση των τόκων. Πρόκειται λοιπόν για μια λογιστική βελτίωση του λόγου χρέους προς το Α.Ε.Π., η οποία μάλιστα επέρχεται μακροπρόθεσμα μετά το 2030 και, κυρίως, μετά το 2040», σημείωνε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ.

Μάλιστα από την οδό Πειραιώς καλούν τους πολίτες, αφενός να συγκρίνουν αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά για διαγραφή και «κούρεμα» του χρέους με αυτά που κάνει σήμερα και αφετέρου να αντιληφθούν ότι η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρέους στην ιστορία, έγινε το 2012, όταν με τη διπλή αναδιάρθρωση (PSI τον Μάρτιο, επαναγορά ομολόγων το Δεκέμβριο) «κουρεύτηκαν» 132 δις ευρώ χρέους και μειώθηκαν οι δαπάνες για τόκους 10 δις ευρώ το χρόνο.


σχετικα αρθρα