current views are: 6

7 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση14:03

Χριστόφιας: Είχα προειδοποιήσει τον Τσίπρα να μην βασίζεται στον Πούτιν

Για τις προηγούμενες απόπειρες επίλυσης του Κυπριακού, την οικονομική κρίση, το δάνειο που είχε ζητήσει από τον Πούτιν αλλά και τη συμβουλή του προς τον Αλέξη Τσίπρα όταν ανέλαβε καθήκοντα ως πρωθυπουργός μίλησε ο πρώην Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
 

Δημοσίευση 14:03’

Για τις προηγούμενες απόπειρες επίλυσης του Κυπριακού, την οικονομική κρίση, το δάνειο που είχε ζητήσει από τον Πούτιν αλλά και τη συμβουλή του προς τον Αλέξη Τσίπρα όταν ανέλαβε καθήκοντα ως πρωθυπουργός μίλησε ο πρώην Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.
 

Για τις προηγούμενες απόπειρες επίλυσης του Κυπριακού, την οικονομική κρίση, το δάνειο που είχε ζητήσει από τον Πούτιν αλλά και τη συμβουλή του προς τον Αλέξη Τσίπρα όταν ανέλαβε καθήκοντα ως πρωθυπουργός μίλησε ο πρώην Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Ιστορίες», ο κ. Χριστόφιας αναφερόμενος στην οικονομική κρίση και τις σχέσεις με τη Ρωσία τόνισε πως είχε ζητήσει επίμονα και επανειλημμένα από τον Πρόεδρο Πούτιν να παραχωρήσει ένα δάνειο 5 με 7 δισ. στην Κύπρο, για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Έχω τηλεφωνικές επικοινωνίες, τις αποκαλύπτω, που του έλεγα (Πούτιν) ότι θα υποχρεωθούμε εμείς οι οποίοι παλέψαμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα υποχρεωθούμε να κάνουμε το αντίθετο και δεν θα ήθελα ποτέ να γίνει κάτι τέτοιο, δώστε μας αυτό το δάνειο, κι εγώ σου εγγυώμαι, ότι τα επόμενα 50 χρόνια οι Κύπριοι θα ευλογούν την Ρωσία, όποιος κι αν είναι Πρόεδρος της δημοκρατίας», αποκάλυψε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε:

Δεν το έκαμε, και νομίζω έσφαλε, γιατί μετά από αυτό, ενώ δεν ήθελε να κακοφανεί στους ταγούς της Ε.Ε. ένεκα οικονομικών συμφερόντων, του έκαναν το Κίεβο, του έκαναν την Ουκρανία, και στο τέλος της ημέρας βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ε.Ε. και του επέβαλαν και τιμωρητικά μέτρα.

Μάλιστα, ο κ. Χριστόφιας αποκάλυψε ότι προειδοποίησε τον Αλέξη Τσίπρα όταν εκείνος έγινε Πρωθυπουργός.

«Όταν ήρθε στην Κύπρο τον είδα σχεδόν 40 λεπτά τον Αλέξη και του τα είπα αυτά. Εγώ αντιμετώπισα αυτές τις δυσκολίες και κατά τη γνώμη μου, είναι δουλειά δική σου τι θα κάνεις, να προσέχεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Ώρα να προχωρήσουμε σε λύση στο Κυπριακό»

Στην ερώτηση για το εάν φοβάται πως αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Ερντογάν μπορεί να μπει στον πειρασμό της προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας απάντησε «ασφαλώς, ναι». «Το φοβόμαστε, παρόλο που ελέχθησαν πολλές φορές τέτοιου είδους απειλές, οι οποίες μπορεί να στέκουν, να έχουν στήριγμα αυτές οι απειλές, όμως γι’ αυτό εμείς τονίζουμε, έχοντας υπόψη μια ανάλυση γενικότερη στην οποία αναφέρθηκα προηγούμενα, ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε λύση στο Κυπριακό, διότι κανείς δεν αποκλείει, από τη φόρα που πήρε ο Ερντογάν, να πνιγούμε όλοι στο τέλος», πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

Συμπλήρωσε πως η προσάρτηση δεν είναι αστείο πράγμα επειδή «σημαίνει να χάσουμε ένα μέρος του κράτους μας». «Ο Ακιντζί είπε κάποτε ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να είναι διχοτομημένη, αλλά είναι και τόσο μεγάλη, όσο είναι για να θρέψει τα παιδιά της αν επανενωθεί, και να ζήσουν ευτυχισμένοι. Αυτό το κρατάμε. Θέλω να πιστεύω ότι τούτη η ρήση, του Μουσταφά Ακιντζί είναι πεποίθησή του και πρέπει να την αξιοποιήσουμε», είπε.

«Είχαμε απρόβλεπτα έξοδα»

Για την κατηγορία ότι ανέλαβε την Κύπρο με πλεόνασμα και την παρέδωσε με οικονομικό έλλειμμα, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξήγησε ότι «όλος ο κόσμος που είχε πλεονάσματα βρέθηκε με ελλείμματα ένεκα της κρίσης». Σημείωσε ότι «είχαμε και απρόβλεπτα έξοδα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος θα προέβλεπε ότι θα χρειαζόταν να εισάγουμε νερό για να πιεί ο κόσμος με 60 εκατομμύρια; Έξοδα δηλαδή, από την Ελλάδα. Ποιος πρόβλεψε και ποιος μπορούσε να προβλέψει ότι η ανομβρία θα μας οδηγούσε σε έξοδα σχεδόν 100 εκ. ευρώ για ποιο πράγμα; Για να δώσουμε στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες και διάφορα άλλα έκτακτα έξοδα τα οποία υποχρεωθήκαμε να κάνουμε».

«Ληστεία των τραπεζών» και βολές κατά Ντράγκι

Για το εάν τον ανησύχησε όταν η αξία των Κυπριακών τραπεζών είχε φτάσει έξι φορές πάνω το ΑΕΠ της χώρας, ο Δημήτρης Χριστόφιας σημείωσε ότι το βλέπαμε σαν πρόβλημα, «αλλά δυστυχώς έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο δεν επιτρέπει στις Κυβερνήσεις να παρέμβουν στα των τραπεζών. Επιτρέπει μόνο στην κεντρική τράπεζα στο Στρασβούργο, και στην Κεντρική Τράπεζα, την Εθνική».

Στη συνέχεια εξαπέλυσε βολές κατά του κεντρικού τραπεζίτη, λέγοντας ότι «δυστυχώς αγρόν ηγόρασε, γι’ αυτά τα ζητήματα, κανέναν έλεγχο δεν άσκησε, και όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωνε δημόσια “Παύλο, βρισκόμαστε μπροστά σε ληστεία τω τραπεζών και το πρόβλημα της οικονομίας μας είναι το τραπεζικό πρόβλημα”, μόνο κατάρες δεν του έβαλε». «Έλεγαν ότι ο Χριστόφιας τα έχει με τους τραπεζίτες. Έχουμε τους καλύτερους τραπεζίτες, έχουμε τον καλύτερο κεντρικό τραπεζίτη τον οποίο θαυμάζουν, και στο συμβούλιο της ΕΚΤ, και παραμύθια της Χαλιμάς, με όλο το σεβασμό.

Εγώ βγήκα και είπα ότι έχουμε ληστεία των τραπεζών, και αυτή είναι η αιτία της κακοδαιμονίας μας. Τι διαφαίνεται τώρα; Αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε ο Πρόεδρος τότε. Διότι γίνονται οι έρευνες, όλοι οι οίκοι αξιολόγησης λένε ότι το πρόβλημα ήταν το τραπεζικό, διότι εγώ ρώτησα τότε.

Όταν ήρθαν όλοι για την Προεδρία, τους δέχτηκα στο προεδρικό, και ρώτησα τους πάντες. Και τη Λαγκάρντ, και το σημερινό Πρόεδρο του Συμβουλίου, και τον κεντρικό τραπεζίτη, τον Ντράγκι, κλπ, τους λέω αν η Κύπρος είχε μόνο το εξωτερικό χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει, που ειρήσθω εν παρόδω ήταν χαμηλότερο και από τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, είχαμε 64% δημόσιο χρέος και 5,5% δημοσιονομικό έλλειμμα. Θα της ζητούσατε να μπει στον μηχανισμό στήριξης; Και μου είπαν όλοι ούτε συζήτηση».


σχετικα αρθρα