current views are: 9

8 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:19

Τσίπρας: Ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης η συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ (Βίντεο)

Μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού, της έρευνας και τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και στον αγροδιατροφικό τομέα, υπέγραψαν οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπέτζαμιν Νετανιάχου

Δημοσίευση 09:19’

Μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού, της έρευνας και τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και στον αγροδιατροφικό τομέα, υπέγραψαν οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπέτζαμιν Νετανιάχου

Μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού, της έρευνας και τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και στον αγροδιατροφικό τομέα, υπέγραψαν οι Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις συναντήσεις που προηγήθηκαν. 

Στρατηγική επιλογή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρα τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο, μετά από την τριμερή συνάντηση. 

Έκανε λόγο για ένα τριμερές σχήμα που στη βάση των αρχών της καλή γειτονίας εδραιώνει τη συνεργασία των τριών χωρών σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και προς όφελος των λαών τους.

Ακόμη τόνισε ότι αυτή η συνεργασία αποτελεί «ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης» και γνωστοποίησε ότι συμφωνήθηκε να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία με το Ισραήλ και να πραγματοποιηθεί η επόμενη τριμερής στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας στην έρευνα και την τεχνολογία, που θα υπογραφεί αργότερα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι στον τομέα της οικονομία η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Ιδιαίτερη μνεία στη δήλωσή του έκανε ο πρωθυπουργός για τα ενεργειακά. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι:

«Στόχος της Ελλάδας είναι να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και για αυτόν τον λόγο συζητήθηκε το θέμα του αγωγού East Med».

Εξάλλου, χαιρέτισε την ιδέα του κ. Νετανιάχου για διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών, προς αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών και πρόσθεσε ότι μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία σημείωσε ότι «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι επιθετικές φωνές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα».

Αναστασιάδης: Ανάγκη επίτευξης λύσης στο Κυπριακό

Την ανάγκη επίτευξης μιας λύση που θα επανενώνει τη χώρα, θα τερματίζει τη στρατιωτική κατοχή και θα εξαλείφει κάθε εγγύηση, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά την τριμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Αναστασιάδης έκανε γνωστό πως ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και του εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη στήριξη του Ισραήλ στις προσπάθειες για συνολική και βιώσιμη λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως ο τομέας της ενέργειας αποτελεί βασικό πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας. Σήμερα επαναβεβαιώσαμε ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην ανατολικη Μεσόγειο πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών, πρόσθεσε.

Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε αποτελεσματική τη συνεργασία των τριών χωρών και δήλωσε πεπεισμένος ότι η τριμερής συνεργασία έχει στρατηγική αξία για την ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε πως η υιοθέτηση της διακήρυξης της Ιερουσαλήμ που θα υπογραφεί σήμερα αποδεικνύει την πολυεπίπεδη σχέση με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο. 

Νετανιάχου: Υπέρ κάθε μορφής συνεργασία

Υπέρ κάθε μορφής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου τάχθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο κ. Νετανιάχου είπε ότι υπάρχει μια αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών και ότι οι τρεις χώρες έχουν κοινά συμφέροντα όσον αφορά τα ενεργειακά (τις έρευνες φυσικού αερίου) και τον τουρισμό.

«Έχουμε τόσα πολλά να κερδίσουμε μέσω της συνεργασίας και αυτό ακριβώς πράττουμε. Διατρανώνουμε αυτήν τη συνεργασία», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη βοήθεια που προσέφεραν στη χώρα του στη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών και γνωστοποίησε ότι στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε η διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών που θα έχει ως έργο την αντιμετώπιση πυρκαγιώ, σεισμών και πλημμυρών.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε στο πρωθυπουργικό twitter​ πως: «Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι στενότερες από ποτέ, στη βάση ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου».

Ο πρωθυπουργός στον Πανάγιο Τάφο

Νωρίτερα, τον Πανάγιο Τάφο στην Ιερουσαλήμ επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όπου ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου από την επιστημονική ομάδα του ΕΜΠ και την καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.

«Αυτό το έργο θα μείνει στην ιστορία», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο για τις εργασίες αναστήλωσης  και πρόσθεσε: «Είναι ευλογία που έγινε επί των ημερών σας αλλά κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που συνδράμαμε όσο μπορούσαμε. Και πάρα πολύ χαρούμενος είμαι για το πολυτεχνείο και την ανάδειξή του ως ένα από τα κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα με διάσταση διεθνή».

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πανάγιο Τάφο μαζί με τον Πατριάρχη Θεόφιλο, όπου τους ξενάγησε η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ, καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, η οποία τους ενημέρωσε με λεπτομέρειες για τις εργασίες που γίνονται και τους έδειξε και τα εργαστήρια συντήρησης που λειτουργούν στον Πανάγιο Τάφο.

Η κ. Μοροπούλου τους εξήγησε ότι χρησιμοποιούνται οι πλέον εξελιγμένες μέθοδοι και χρησιμοποιείται ως υλικό το τιτάνιο, ενώ ο κ. Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι, πέραν των άλλων, όπως είπε και ο ίδιος, είναι και μηχανικός.

Σημειώνουμε ότι η κ. Μοροπούλου ήταν καθηγήτρια του κ. Τσίπρα, όταν ο πρωθυπουργός σπούδαζε στο ΕΜΠ και τους συνδέει μια προσωπική σχέση από τότε.

Ο πρωθυπουργός έφτασε στην είσοδο της Παλιάς Πόλης και από εκεί πήγε με τα πόδια ως το Πατριάρχειο, όπου τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης και η κ. Μοροπούλου και όλοι μαζί, με πομπή, όπως προβλέπει το σχετικό τελετουργικό, κατευθύνθηκαν στον Πανάγιο Τάφο. Εκεί υπήρχαν και αρκετοί προσκυνητές και τουρίστες από διάφορες χώρες, οι οποίοι έσπευσαν να παρακολουθήσουν την επίσκεψη και να φωτογραφίσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Στην επίσκεψη τον συνόδευσαν οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας.

 


σχετικα αρθρα