current views are: 8

8 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση14:22

Τσακαλώτος: Θα απαντήσω το Σάββατο εάν δεσμεύουμε τις επόμενες κυβερνήσεις με μέτρα

Την θέση πως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά βρίσκεται ακόμα στη μέση της, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Δημοσίευση 14:22’

Την θέση πως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά βρίσκεται ακόμα στη μέση της, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Την θέση πως η διαπραγμάτευση με τους δανειστές όχι μόνο δεν έχει τελειώσει αλλά βρίσκεται ακόμα στη μέση της, εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε εμβόλιμη ενημέρωση που παρέθεσε κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού, ο κ. Τσκαλώτος αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων που άπτονται τόσο των ειλημμένων αποφάσεων όσο και αυτών που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των διαβουλεύσεων.  Έτσι εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, βέβαιος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και ανήσυχος για το ύψος των πλεονασμάτων που θα συμφωνηθούν για τη περίοδο που ακολουθεί το 2018, αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν αντέχει το μεσοπρόθεσμο στόχο του 3,5%.

«Τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα», δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε « τίποτα δεν είναι σίγουρο μέχρι να έχουμε όλο το πακέτο για να ξέρουμε τι μας δίνει και τι όχι το πακέτο». Ο υπουργός σημείωσε πως το μόνο μέχρι στιγμής χειροπιαστό αποτέλεσμα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία ομαδοποίησε σε τρεις κατηγορίες που αφορούν στην ομαλοποίηση των ωριμάνσεων των ομολόγων, τη μείωση των επιτοκίων και την επαναγορά ομολόγων του 2011-12.

«Εμείς ζητάγαμε διαφάνεια και καθαρό διάδρομο για να ξέρουν οι Έλληνες και οι ξένοι ότι υπάρχει λύση για το χρέος που μπορούν να ξέρουν ότι θα επενδύσουν. Αυτό έχει ήδη συμφωνηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός

«Η πολιτική συμφωνία για αξιολόγηση έχει σχεδόν τελειώσει»

Την ίδια στιγμή ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε πως η πολιτική συμφωνία για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έχει σχεδόν κλείσει, σημειώνοντας πως για το 2017 το δημοσιονομικό κενό είναι της τάξης των 20 εκατ. ευρώ. Για το 2018 ωστόσο εξήγησε πως με την ΕΕ υπάρχει μια διαφορά της τάξης των 100-150 εκατ. ευρώ αλλά με το ΔΝΤ αυτή η απόσταση είναι 100 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη. Απευθυνόμενος προς τον Μάκη Βορίδη της ΝΔ, τόνισε πως «θα απαντήσω το Σάββατο αν δεσμεύουμε τις μελλοντικές κυβερνήσεις».

«Υπάρχει συμφωνία για τα εργασιακά όπου η θέση μας είναι ότι πρέπει να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις όπως και οι αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η επεκτασιμότητα. Το ΔΝΤ δεν έχει επιχειρήματα, δεν ήταν προετοιμασμένο, έχουμε μεγάλη στήριξη. Εδώ πρέπει να τοποθετηθείτε αν συμφωνείτε!», δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Το πρόβλημα των πλεονασμάτων και η ομολογία Τσακαλώτου

Το σημείο πάντως που ο υπουργός των οικονομικών φάνηκε προβληματισμένος περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο ήταν αυτό των πρωτογενών πλεονασμάτων και της απαίτησης των δανειστών για μεσοπρόθεσμη σταθεροποίησή τους στο 3,5%. Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι για πλεόνασμα της τάξης του 2,5% και το υπόλοιπο 1% να πηγαίνει σε μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (φοροαπαλλαγές). Ωστόσο σε μια δήλωση με ιδιαίτερη βαρύτητα αναγνώρισε πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να σταθεί αν υποχρεωθεί να διατηρήσει για μεγάλο χρόνο πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. 

Τα πυρά της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν προβληματισμένα για τις εξελίξεις θέτοντας σειρά ερωτημάτων στον υπουργό. Ο Νίκος Δένδιας από τη ΝΔ αναγνώρισε ως θετικές τις αποφάσεις για το χρέος αλλά προειδοποίησε πως «έχουμε πρόβλημα αν νομίζετε ότι θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για επενδύσεις στη χώρα». Εκτίμησε δε πως από την τοποθέτηση του κ. Τσακαλώτου επιβεβαιώνεται η απαίτηση των εταίρων για πλεονάσματα της τάξης του 3,5% για πολλά χρόνια και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «υποχωρεί ατάκτως» αποδεχόμενοι το 2,5% +1%. « Απ’ ότι καταλαβαίνω η αξιολόγηση δεν έχει κλείσει! Και σεις ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο λέγατε ότι αν περάσει η 5 του Δεκέμβρη και δεν κλείσει είναι ζημιά για τη χώρα», υπογράμμισε.

Ο Αντρέας Λοβέρδος από τη πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπερασπίστηκε τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί τη περίοδο 2011-2014 κατηγορώντας τη κυβέρνηση πως δεν ολοκλήρωσε το δεύτερο μνημόνιο. «Τι μας λέτε; Τίποτα! Τι ζητάτε από μας; Να σας πούμε τι; Απαντήστε τουλάχιστον σε κάποιες ερωτήσεις. Το κλείσιμο αξιολόγησης θα γίνει με όρους ΔΝΤ που αφορά πρωτίστως τα εργασιακά; Έχει συμφωνηθεί ότι για το ΔΝΤ θα υπογράψετε νέα συμφωνία. Αφορά το 2019 τα πλεονάσματα του 3,5%, το 2020;», αναρωτήθηκε και επιτέθηκε στον υπουργό λέγοντας πως με την ομιλία του επιβεβαίωσε ότι τα πάντα βρίσκονται στον αέρα.

 «Ποιος θα ωφεληθεί από τη ρύθμιση του χρέους; Θα πάρουν αυξήσεις οι εργαζόμενοι, θα αυξηθούν οι συντάξεις; Θα διασωθούν οι αυτοαπασχολούμενοι, θα ζήσουν καλύτερα οι αγρότες;», αναρωτήθηκε ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ και υπερθεμάτισε: «Θα ωφεληθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και κυρίως οι τράπεζες». Σε διαφορετικό μήκος κύματος αλλά με εμφανή την αγωνία του για τα αποτελέσμα της διαπραγμάτευσης τοποθετήθηκε ο Θανάσης Παπαχιστόπουλος των ΑΝΕΛ που ρώτησε τον υπουργό τι θα γίνει με τα πλεονάσματα καθώς όπως είπε στις 15 του Δεκέμβρη το ΔΝΤ θα πρέπει να συντάξεις έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.


σχετικα αρθρα