current views are: 1

9 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:41

Κίνηση -«ματ» από τον Αλέξη Τσίπρα ή κίνηση εξόδου (από την κυβέρνηση);

Στο …σιμουλτανέ που παίζει ο Αλέξης Τσίπρας (σ.σ. ταυτόχρονες παρτίδες σκακιού με τους θεσμούς, την ΝΔ, την ελληνική κοινωνία αλλά και το… κόμμα του) χθες έκανε μια ευφυή κίνηση

Δημοσίευση 05:41’

Στο …σιμουλτανέ που παίζει ο Αλέξης Τσίπρας (σ.σ. ταυτόχρονες παρτίδες σκακιού με τους θεσμούς, την ΝΔ, την ελληνική κοινωνία αλλά και το… κόμμα του) χθες έκανε μια ευφυή κίνηση

Στο …σιμουλτανέ που παίζει ο Αλέξης Τσίπρας (σ.σ. ταυτόχρονες παρτίδες σκακιού με τους θεσμούς, την ΝΔ, την ελληνική κοινωνία αλλά και το… κόμμα του) χθες έκανε μια ευφυή κίνηση, αλλά σε όλες τις σκακιέρες μαζί: έτσι περιέγραφε στενός συνεργάτης του την απόφαση του Αλ. Τσίπρα να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό, αλλά και, εμμέσως πλην σαφώς, και σε όλους τους υπόλοιπους μαζί.

Ήταν μια κίνηση -είδηση που αμέσως εκτινάχθηκε στην πρώτη θέση της επικαιρότητας, έφτιαξε την ατζέντα και υποχρέωσε και τους άλλους να ασχοληθούν με το θέμα αυτό. Ήταν μια δήλωση που έφερνε μαζί της ελπίδα για το παρόν και το μέλλον του πολίτη (μετά από καιρό, θα πουν κάποιοι) και κάτι πιο συγκεκριμένο: χρήματα στην τσέπη της μεγάλης πλειοψηφίας των συνταξιούχων, επίσης μια …ανάσα για τους κατοίκους των νησιών αυτών που έχουν δεχθεί τα προσφυγικά κύματα. 

Κυρίως, όμως, σημείωναν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, γέννησε την ελπίδα ότι η ζωή δεν είναι μόνο… μέτρα και Μνημόνια. Ότι μπορεί να εμπεριέχει και ανταπόδοση, ηθική και υλική. Με την κυβέρνηση να επιλέγει ως πρώτες δύο ομάδες που θα καρπωθούν την «κοινωνική αναδιανομή υπεραπόδοσης εσόδων», τους συνταξιούχους (γιατί αυτοί πρώτοι θα ψήφιζαν με μεγαλύτερη ευκολία τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα παρατηρήσουν οι πιο καχύποπτοι) αλλά και τους νησιώτες του βορείου και του κεντρικού Αιγαίου (των οποίων οι ζωές πολύ έχουν αλλάξει τελευταία, όπως και αν το δει κανείς).
Αντίστοιχη… ένεση ηθικού έγινε και προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, δύο 24ωρα πριν την υπερψήφιση του προϋπολογισμού. Εντάξει, δυσάρεστες εκπλήξεις δεν περιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι όμως σε κάθε περίπτωση διαφορετική η ψυχολογία στο εξής, των κυβερνητικών βουλευτών που καλούνται να ψηφίσουν άλλο έναν προϋπολογισμό, με τα χαρακτηριστικά που έχουν οι προϋπολογισμοί ιδίως τα τελευταία χρόνια…

Τι λένε όμως και οι εταίροι; Κάποιοι είπαν ότι αιφνιδιάστηκαν, σε κάθε περίπτωση ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδρασή τους σήμερα. Μιλώντας τυπικά, ουδείς έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει την ελληνική κυβέρνηση από τη διάθεση του υπερπλεονάσματος που είχε πετύχει, και μάλιστα κατά τον τρόπο που εκείνη θέλει, σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος με εμπειρία στα οικονομικά θέματα.

Υπάρχουν, φυσικά, και εκείνοι που είδαν εκλογές πίσω από τις χθεσινοβραδινές εξαγγελίες Τσίπρα (κάπως βεβιασμένη η κίνηση, είναι αλήθεια, και αυτό παραξένεψε πολλούς…). Οι πιο ψύχραιμοι θα πουν, ωστόσο, ότι δεν αρκεί η αναστολή του νησιωτικού ΦΠΑ και η επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους για να γυρίσει το πολιτικό κλίμα συνολικώς. Άλλωστε, και ο έμπειρος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης όταν ρωτήθηκε χθες από δημοσιογράφους, δεν έδωσε ούτε «μία στις χίλιες» πιθανότητα να ξεσκονίσουμε τα εκλογικά μας βιβλιάρια.
Είπαμε πάντως, οι ειδήσεις σήμερα δεν θα βγουν από την Αθήνα…
 


σχετικα αρθρα