current views are: 11

9 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:33

Κομισιόν: Η Αθήνα όφειλε να ενημερώσει για τις εξαγγελίες Τσίπρα (Βίντεο)

Χωρίς επίσημη ενημέρωση στην τρόικα προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση ενός κοινωνικού πακέτου παροχών που θα προκύψει από το πλεόνασμα.

Δημοσίευση 09:33’

Χωρίς επίσημη ενημέρωση στην τρόικα προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός στην ανακοίνωση ενός κοινωνικού πακέτου παροχών που θα προκύψει από το πλεόνασμα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και της δέσμευσής του να μείνει προσηλωμένος στους στόχους του προγράμματος», δήλωσε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ.

Η ίδια προσέθεσε πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που έχουν προκληθεί στα νησιά από το μεταναστευτικό», ενώ τόνισε πως «δουλεύουμε από κοινού για να ελαφρύνουμε αυτό το βάρος».

Ερωτηθείσα εάν γνώριζε η Επιτροπή εκ των προτέρων για την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ανέφερε πως η Επιτροπή δεν γνώριζε «όλες τις λεπτομέρειες των ανακοινώσεων που έγιναν και πρέπει να τις εξετάσει διεξοδικά πριν προβεί σε περαιτέρω σχόλια».

Καμία ενημέρωση προς τρόικα

Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα η «Καθημερινή», δεν υπήρξε ενημέρωση ούτε των εκπροσώπων των πιστωτών. Μάλιστα, είναι άγνωστο το κατά πόσο είχαν ενημερωθεί για αυτή την απόφαση οι εκπρόσωποι της τρόικας, έστω και άτυπα, δημιουργώντας ερωτηματικά για την κίνηση αυτή.

Πληροφορίες από την Αθήνα, πάντως, σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο παροχής έκτακτου βοηθήματος προς ​τους ​συνταξιούχους είχε συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο, μεταξύ Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών​,​ πριν από ορισμένες εβδομάδες. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση, το δια ταύτα ήταν ίδια: ​ η συζήτηση ήταν αποκλειστικά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, δ​εν είχαν υπεισέλ​θει σε λεπτομέρειες και​,​σε κάθε περίπτωση​,​ δεν είχαν καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία.

Ευρωπαϊκή πηγή σημείωνε στην «Καθημερινή», ότι τέτοιες κινήσεις βρίσκουν συνήθως αντίθετο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα μετά τις παροχές αυτές παραμένει εντός στόχων καθώς προκύπτουν από το πλεόνασμα, μια σειρά από ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, για παράδειγμα, παραμένουν ανεξόφλητες, ενώ τέτοιες κινήσεις που δε μπορούν να διατηρηθούν σε βάθος χρόνου δε φέρνουν κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα.

Συμφώνα με ευρωπαϊκή πηγή, η Επιτροπή δεν αναμένεται να αντιδράσει επισήμως, στην απόφαση αυτή.


σχετικα αρθρα