current views are: 6

9 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:04

Μητσοτάκης: Δεν ερχόμαστε για να επαναλάβουμε το παρελθόν μας

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση για την κομματικοποίηση του Κράτους, την ανομία στη Δημόσια Διοίκηση και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

Δημοσίευση 17:04’

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση για την κομματικοποίηση του Κράτους, την ανομία στη Δημόσια Διοίκηση και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

Σφοδρή επίθεση στην Κυβέρνηση για την κομματικοποίηση του Κράτους, την ανομία στη Δημόσια Διοίκηση και τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη εξαπέλυσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος.

«Το πρόβλημα της χώρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι βαθιά θεσμικό και έχει στον πυρήνα του, την ρήξη εμπιστοσύνης των πολιτών με το πολιτικό σύστημα … Για χρόνια, η κοινή γνώμη δηλητηριάστηκε με ψεύτικους διχασμούς μεταξύ δήθεν εντίμων και απατεώνων. Μεταξύ παρατάξεων που δήθεν εκπροσωπούσαν τη συστημική διαφθορά και διαπλοκή και αυτών που πρέσβευαν την ηθική υπεροχή όσων δεν είχαν διαχειρισθεί την εξουσία.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ”η ίδια η ζωή διέψευσε αυτές τις δημαγωγικές υπεραπλουστεύσεις… Αυτοί που ανήλθαν με τη σημαία των πολέμιων της διαφθοράς, κατάφεραν μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια να επαναφέρουν την ανομία στη Δημόσια Διοίκηση. Να κομματικοποιήσουν το Κράτος διορίζοντας κολλητούς και φίλους και – εν τέλει – να υπονομεύσουν τους ίδιους τους θεσμικούς αρμούς της Δημοκρατίας μας”. 

Θυμίζω, τόνισε, μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η επαναφορά των συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια, η υποβάθμιση της Διαύγειας, η επιστροφή των επίορκων υπαλλήλων και η διακοπή του επανελέγχου των μονιμοποιήσεων, όσων είχαν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αποκορύφωμα όλων, όμως, είναι οι παρεμβάσεις που επιχείρησε η Κυβέρνηση. Πρώτον, στο χώρο της Δικαιοσύνης – παρεμβάσεις που καταγγέλθηκαν από τις ίδιες τις δικαστικές ενώσεις με πρωτόγνωρη ένταση και φρασεολογία ασυνήθιστα σκληρή – και δεύτερον, στο χώρο των Μ.Μ.Ε. Αλλά και η αντιμετώπιση των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως γνωρίζετε, δεν ξεφεύγει από το ίδιο μοτίβο».

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε, σε πρωτοποριακές ιδέες που κατέθεσε ως βουλευτής, καθώς  και σε πρωτοβουλίες που ανέπτυξε για την πάταξη της διαφθοράς και την εξυπηρέτηση του πολίτη ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Προχώρησε, επίσης, στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων που θα εφαρμόσει ως αυριανός πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε συγκεκριμένα:

« – Πρώτο, ενίσχυση και υποστήριξη του έργου των δικαστικών λειτουργών στη μάχη κατά της διαφθοράς, με την ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων, εργαλείων και υποστηρικτικών δομών για την αποτελεσματική δίωξη των υποθέσεων απάτης και διαφθοράς.

– Δεύτερο, δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού Συστήματος Εσωτερικού και Εξωτερικού Ελέγχου με βάση τα διεθνή πρότυπα και πρακτικές, με ενίσχυση της συνεργασίας και άρση των επικαλύψεων.

– Τρίτο, διασύνδεση της αποστολής και της δράσης των δημοσίων οργανισμών με συγκεκριμένους στόχους για την ενίσχυση της διαφάνειας και της ακεραιότητας.

– Τέταρτο, απλοποίηση διοικητικών διαδικασιών με τη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να περιορίζεται η φυσική επαφή πολιτών και επιχειρήσεων με κρατικούς λειτουργούς.

– Πέμπτο, συνεχής αξιολόγηση της προσήλωσης των δημοσίων στελεχών στις ηθικές αξίες τόσο κατά την πρόσληψη όσο και κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

– Έκτο, διασφάλιση της αμεροληψίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας απόδοσης πειθαρχικών ευθυνών για τους λειτουργούς και τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, που εμπλέκονται σε υποθέσεις απάτης και διαφθοράς.

– Έβδομο, θωράκιση και πλήρη ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες και οικονομικών συμφερόντων, με επικέντρωση σε κατηγορίες υπόχρεων υψηλού κινδύνου.

– Όγδοο, δημιουργία αποτελεσματικών εργαλείων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φαινομένων σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας.

– Ένατο, βελτίωση του θεσμικού πλαισίου και των τεχνικών για τον έλεγχο της διαφανούς χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων βάσει των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών.

– Δέκατο, δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου για τις εταιρίες που επιλέγουν να μην συμμετέχουν σε σχήματα απάτης και διαφθοράς και δίνουν στοιχεία στις Αρχές για τέτοιες υποθέσεις.

-Ενδέκατο, ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με τον ιδιωτικό τομέα, επαγγελματικές οργανώσεις κ.λ.π. για την ανάδειξη του αρνητικού αντίκτυπου της διαφθοράς για τις ζωές όλων μας, την υγεία, την Παιδεία, την υγιή επιχειρηματικότητα, την προσέλκυση επενδύσεων, την ανάπτυξη και την δίκαιη κατανομή των επιπτώσεων της κρίσης.

– Δωδέκατο, ενδυνάμωση και ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μέτωπο κατά της διαφθοράς και στην απαίτηση για διαφάνεια και λογοδοσία στην άσκηση δημόσιας εξουσίας.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε:

Θέλω να προσθέσω και ένα ακόμη, το οποίο επίσης θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό. Ο εκλογικός νόμος που θα φέρουμε μετά από συνεννόηση στην επόμενη Βουλή θα αντιμετωπίζει και το ζήτημα του πολιτικού χρήματος προβλέποντας την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών Περιφερειών. Έτσι ώστε να μειωθεί η εξάρτηση από το τρίγωνο, πολιτική – επιχειρήσεις – Μ.Μ.Ε.».

Σύμφωνα, δε, με τον ίδιο ”είμαστε στην αρχή αυτού του ανηφορικού δρόμου. Αλλά για ένα θέλω να είστε σίγουροι: Ως Νέα Δημοκρατία, δεν ερχόμαστε για να επαναλάβουμε απαράλλαχτα, όλα όσα κάναμε στο παρελθόν. Ζητάμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών για να διορθώσουμε και δικά μας σφάλματα. Δεν είμαστε Κόμμα αλάθητων, αλλά Κόμμα που έχει διδαχτεί από τις δικές του αδυναμίες και τις αντιμετωπίζει κατάματα με σθένος. Και είμαστε αποφασισμένοι να το αποδείξουμε εμπράκτως. Με συνολικές λύσεις που θα ενσωματώνουν τη λογοδοσία, τη διαφάνεια, την λειτουργική προσαρμοστικότητα. Δίνοντας πρώτοι εμείς το καλό παράδειγμα”.


σχετικα αρθρα