current views are: 4

9 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση19:37

Χουλιαράκης: Το ΔΝΤ θέλει να νομοθετήσουμε άμεσα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ

Την εκτίμηση πως ο προϋπολογισμός του 2016 (αυτός που εκτελείται ήδη δηλαδή) θα κλείσει με υπέρβαση στόχων άνω του 1 δισ. ευρώ, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Δημοσίευση 19:37’

Την εκτίμηση πως ο προϋπολογισμός του 2016 (αυτός που εκτελείται ήδη δηλαδή) θα κλείσει με υπέρβαση στόχων άνω του 1 δισ. ευρώ, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Την εκτίμηση πως ο προϋπολογισμός του 2016 (αυτός που εκτελείται ήδη δηλαδή) θα κλείσει με υπέρβαση στόχων άνω του 1 δισ. ευρώ, έκανε ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. Παράλληλα όμως, όπως είπε για να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα ζητά να νομοθετηθούν άμεσα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για το 2019.Πρόκειται για την πρώτη επίσημη παραδοχή από στέλεχος της κυβέρνησης των απαιτήσεων του Ταμείου.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 17’ ο κ. Χουλιαράκης, εξήγησε πως μέρος αυτής της υπέρβασης θα δοθεί στοχευμένα στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, εντάσσοντας ακριβώς την εξαγγελία του πρωθυπουργού για το δώρο στους συνταξιούχους και τη μείωση του ΦΠΑ σε αυτή ακριβώς τη κατηγορία.

Ακόμα, ο υπουργός τόνισε πως στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι να οδηγήσει τη χώρα στις αγορές εντός του επόμενου έτους και εν συνεχεία να τη βγάλει από την επιτροπεία. «Μέσα στο 17 στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου εκεί που δεν υπάρχει», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: « οι πρώτες ενδείξεις της οικονομίας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές».

Αναφερόμενος στην διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είπε πως στόχο της κυβέρνησης είναι η άμεση ολοκλήρωσή της και η ένταξη της χώρας στο καθεστώς της ποσοτικής χαλάρωσης, προκειμένου όπως είπε η οικονομία να είναι αντιμετωπίσει τους κινδύνους που υπάρχουν στην ΕΕ από θέση ασφάλειας.

Σημείωσε ακόμα πως οι μεγαλύτεροι φάκελοι της δεύτερης αξιολόγησης έχουν κλείσει, χαρακτηρίζοντας ως μεγαλύτερη εκκρεμότητα τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Το ΔΝΤ συναρτά τη συμμετοχή του με την άμεση, προκαταβολική λήψη μέτρων της τάξης 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. ευρώ για το 2019 και μετά», δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι και κατά το παρελθόν είχε λανθασμένες εκτιμήσεις για το ύψος της ανάπτυξης και των επιδόσεων της οικονομίας.

«Η κυβέρνηση με ηρεμία, εμπιστοσύνη και βεβαιότητα οικοδομεί τις συμμαχίες στην Ευρώπη, αξιοποιεί τα ρήγματα και έχει τη βεβαιότητα ότι η αξιολόγηση θα κλείσει γρήγορα και η τροχιά της ανάκαμψης θα διατηρηθεί», κατέληξε.


σχετικα αρθρα