current views are: 9

10 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση07:33

Γερμανικός Τύπος: Ο Τσίπρας μοιράζει δώρα, αλλά δεν κάνει μεταρρυθμίσεις

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις παροχές που εξήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας «χωρίς να έχει ζητήσει προηγουμένως την άδεια των πιστωτών».
 

Δημοσίευση 07:33’

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις παροχές που εξήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας «χωρίς να έχει ζητήσει προηγουμένως την άδεια των πιστωτών».
 

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης στις παροχές που εξήγγειλε το βράδυ της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας «χωρίς να έχει ζητήσει προηγουμένως την άδεια των πιστωτών».

«Κακός μποναμάς» γράφει το σχετικό της άρθρο στην έκδοση του Σαββατοκύριακου η Süddeutsche Zeitung, η οποία προσπαθεί να διαφωτίσει καταρχήν τους λόγους αυτής της ενέργειας.

«Ο Τσίπρας δίνει μάχη με το χρόνο. Εάν δεν παρουσιάσει επιτέλους μια επιτυχία στους εξαντλημένους Έλληνες, τότε δεν θα μπορέσει να κρατηθεί για πολύ καιρό ακόμη στην εξουσία. Στην Αθήνα υπάρχουν ήδη εικοτολογίες για πρόωρες εκλογές. Για τον πρωθυπουργό το σενάριο αυτό αποτελεί πρωτίστως ένα μέσο άσκησης πιέσεων. Διότι έτσι η Ελλάδα θα έμπαινε και πάλι στο κάδρο της κρίσης. Αυτό δεν το θέλει κανείς στην Ευρώπη. Και οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να παραμείνει ο Τσίπρας. Διότι τελευταία η οικονομία αναπτύχθηκε με καλύτερους ρυθμούς από ότι αναμενόταν ενώ φέτος επετεύχθη και πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Το οποίο ο Τσίπρας θέλει να αξιοποιήσει ως δώρο για τους συνταξιούχους. Βάσει των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να δαπανά κατά τη διάρκεια του τρέχοντος δανειακού προγράμματος χρήματα για κοινωνικές παροχές. Αλλά συγκαταλέγονται σε αυτές και οι συντάξεις; Ο ΦΠΑ ασφαλώς και όχι».

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Αλ. Τσίπρας έπρεπε να έχει συνεννοηθεί προηγουμένως με τους πιστωτές, όπως προβλέπει η σχετική συμφωνία, σημειώνει η SZ, προσθέτοντας ότι Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM εξέλαβαν την κίνησή του ως πρόκληση. «Για τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε η ελληνική κρίση συνιστά εσωπολιτική πυριτιδαποθήκη. Διότι εάν οι Ευρωπαίοι δεν διασφαλίσουν σύντομα τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τότε η Ελλάδα ενδέχεται να απασχολήσει τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Από τη σκοπιά του ΔΝΤ το σχέδιο Τσίπρα συνιστά δηλητήριο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Το Ταμείο επιμένει στην περαιτέρω μείωση των συντάξεων κατά 20%».

Κριτική Ρέγκλινγκ

Υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα καταβάλει δώρο Χριστουγέννων σε συνταξιούχους» το περιοδικό Spiegel σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση ότι «η ελληνική κυβέρνηση καταβάλει άπαξ 617 εκατομμύρια ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 850 ευρώ το μήνα. Οι πιστωτές δεν ρωτήθηκαν και αποδοκιμάζουν τη μονομερή ενέργεια». Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό «η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα δεν ζήτησε την άδεια των πιστωτών για την εν λόγω απόφαση να δώσει φέτος ένα πρόσθετο δώρο Χριστουγέννων σε περίπου 1,6 εκατομμύρια έλληνες συνταξιούχους».

Σύμφωνα με το Spiegel, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ επέκρινε την κίνηση αυτή. «Η χθεσινοβραδινή αναγγελία του έλληνα πρωθυπουργού χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους πιστωτές εγείρει μια σειρά ερωτημάτων», φέρεται να είπε ο Ρέγκλινγκ σε ομιλία του σε εκδήλωση στο Ελσίνκι. Πάντως αναλυτές αξιολογούν την κίνηση αυτή ως μια αντίδραση στις αρνητικές δημοσκοπήσεις που θέλουν τη συντηρητική ΝΔ να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά οκτώ έως δεκαπέντε ποσοστιαίων μονάδων.

O Τσίπρας αιφνιδίασε τους πάντες

«Ο Τσίπρας προκαλεί σύγχυση στους πιστωτές με το δώρο στους συνταξιούχους», επιγράφει το σχετικό της άρθρο η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Όπως σημειώνει, «πάνω από ένα εκατομμύριο έλληνες συνταξιούχοι καλούνται κάθε μήνα να τα βγάλουν πέρα με λιγότερα από 850 ευρώ. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο πρωθυπουργός Τσίπρας θέλει να τους βοηθήσει. Στους πιστωτές επικρατεί σύγχυση».

«Κριτική στην ελληνική γενναιοδωρία – Ο Τσίπρας μοιράζει δώρα Χριστουγέννων σε συνταξιούχους», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Wirtschaftswoche που σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η ενέργεια αυτή αιφνιδίασε τους ευρωπαίους εταίρους. Κριτική όμως και από τον επικεφαλής του ESM».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Rheinische Post του Ντίσελντορφ: «Με ένα δώρο Χριστουγέννων ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αιφνιδίασε τους συνταξιούχους στη χώρα του. Η κίνηση αυτή όμως αιφνιδίασε και τους ευρωπαίους εταίρους. Το μέτρο αναμένεται να εξεταστεί τώρα από τους δανειστές».

Η Welt παρατηρεί: «Η υπερχρεωμένη Ελλάδα πέτυχε υψηλότερο από το αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα. Ευθύς αμέσως ο πρωθυπουργός Τσίπρας μοιράζει δημοσίως χρηματικά δώρα. Την ίδια ώρα όμως δεν προχωρούν οι συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις».


σχετικα αρθρα