current views are: 8

10 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση11:14

Η κυβέρνηση επιμένει: Μακριά οι εξαγγελίες Τσίπρα από το κοινωνικό μέρισμα Σαμαρά – Βενιζέλου

Οι προχθεσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν καμία σχέση με παλαιότερες της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου επιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Δημοσίευση 11:14’

Οι προχθεσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν καμία σχέση με παλαιότερες της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου επιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Οι προχθεσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν καμία σχέση με παλαιότερες της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου επιμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Στο κυβερνητικό επιτελείο χαράσσουν διαχωριστική γραμμή με τη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως το κοινωνικό μέρισμα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου την Άνοιξη του 2014 ύψους 450 εκατ. ευρώ, δημιούργησε δημοσιονομικό κενό κοντά στο 1 δισ. Και αυτό διότι ενώ αντλήθηκε, δήθεν, από μέρος του πλεονάσματος του 2013, η συγκεκριμένη δαπάνη ενεγράφη στον προϋπολογισμό του 2014. Ετσι η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έριξε στα βράχια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5%. Τελικά ο λογαριασμός έγραψε πλεόνασμα μόνο 0,4%.

Και σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου δεν επρόκειτο φυσικά για κάποια αστοχία της τότε κυβέρνησης αλλά για στρατηγική επιλογή, αφού υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, που επιβεβαιώθηκε και στις ευρωεκλογές τρεις μήνες αργότερα, Σαμαράς και Βενιζέλος, είχαν αποφασίσει να εγκαινιάσουν μία μακρά προεκλογική περίοδο και να ναρκοθετήσουν το δρόμο για την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντ’ αυτού η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 με κοινωνικά κριτήρια.

Η δαπάνη αυτή, η οποία, επαναλαμβάνουμε, δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά από την υπεραπόδοση, εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ιδίου έτους χωρίς να διακινδυνεύεται η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το 2016 (+0,5%). 


σχετικα αρθρα