current views are: 9

10 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:47

Τσίπρας: Θα εξαντλήσουμε μέχρι κεραίας την εντολή τετραετίας που μας έδωσε ο λαός

Την διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 διατύπωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ”θα γίνει γραφικός, αν συνεχίσει να ζητά εκλογές”. 

Δημοσίευση 18:47’

Την διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 διατύπωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ”θα γίνει γραφικός, αν συνεχίσει να ζητά εκλογές”. 

Την διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019 διατύπωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ”θα γίνει γραφικός, αν συνεχίσει να ζητά εκλογές”.

Όπως υπογράμμισε: ”Οι επόμενες εκλογές στο τόπο είναι οι ευρωεκλογές το καλοκαίρι του 2019 και οι εθνικές το φθινόπωρο του 2019. Ούτε μέρα νωρίτερα”.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:

Πέρυσι τέτοιο καιρό, σ’ αυτήν την αίθουσα ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό του 2016. Φώναζε η ΝΔ τότε ότι ο προϋπολογισμός είναι εικονικός και δεν θα πιάναμε τους στόχους. Και το ΔΝΤ τα ίδια έλεγε. Όχι μόνο πιάσαμε τους στόχους αλλά τους ξεπεράσαμε. Και προς μεγάλη σας απογοήτευση, η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιήθηκε αλλά επέστρεψε και σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ, η μεγαλύτερη από την αρχή της κρίσης. 

Όπως τόνισε αυτό ”δεν προέκυψε από θαύμα, αλλά από εντατική δουλειά σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και λαθρεμπόριο, τη φορολογία και το ΦΠΑ. Και γι αυτό έχουμε αποτελέσματα. Μοιράζουμε χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο. Δεν κόβουμε από το δημόσιο για να δώσουμε στοχευμένα σε όσους θεωρούμε πελάτες μας, αλλά οριζόντια σ’ αυτούς που έχουν υποστεί μειώσεις συνολικά 44 δις ευρώ”.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ”εμείς μοιράζουμε χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο. Δεν μοιράζουμε λίγο πριν από μια εκλογική αναμέτρηση χρήματα σε αυτούς που είναι είναι πελάτες σας” ενώ πρόσθεσε ότι ”προς απογοήτευσή σας αντί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ενεργοποιήθηκε ο δότης. Δίνουμε κιόλας. Σας έπιασε μελαγχολία για την δεύτερη αξιολόγηση. Εμείς δεν μοιράσαμε πλεόνασμα. Έχουμε υπεραπόδοση”. 

Στην συνέχεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ”συμπίπτει με το ΔΝΤ στις προτάσεις του”, ενώ τόνισε ότι ”όταν κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση δηλώνατε σχεδόν βέβαιοι ότι δεν θα πιάναμε τους στόχους”. 

Σε σχέση με τις επενδύσεις, επισήμανε ότι ”οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 3,3% το 2016 και προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9,1% το 2017. Ο τουρισμός κατέγραψε νέο ρεκόρ αφίξεων για 2η χρονιά στη σειρά. Ξεπεράσαμε τα 27 εκ. αφίξεις”.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα: ”Πρόθεσή μας είναι να κλείσει όσο το δυνατό γρηγορότερα η δεύτερη αξιολόγηση για να προετοιμάσουμε την έξοδο στις αγορές ήδη από τις αρχές του 17. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία αλλά δεν θα εφαρμόσει επιπρόσθετα της συμφωνίας μέτρα λιτότητας αλλά δεν θα εφαρμόσει αλλαγές στα εργασία έξω από τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων έξω από το μοντέλο ευρωπαϊκού κεκτημένου”.  

Πρόσθεσε, δε, ότι ”η πλειοψηφία των εταίρων μας αλλά και Ευρωπαϊκοί θεσμοί που δεσμεύονται από κεκτημένο. Το ΔΝΤ δεν συγκινείται και πολύ από αυτό το κεκτημένο δεν θα όφειλε άλλωστε. Η ΕΕ και οι θεσμοί της όμως είναι αυτοί που οφείλουν να βάλουν τα σαφή όρια. Και είμαι βέβαιος να το πράξουν. Και το ΔΝΤ θα πρέπει να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του Να πει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ερώπη Το ίδιο όμως οφείλει να κάνει και η ΝΔ θα μας πείτε επιτέλους την άποψή σας; Είπε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης πέρα από εκλογές που ζήτησε είπε ότι είναι παράταξη ευθύνης θα συνεχίσετε πολύ να κρύβεστε πίσω από ΔΝΤ; Μιλήστε με παρρησία και ευθύνη ποια είναι η άποψή σας.  Θα συνταχθείτε στη προσπάθειά μας για ενεργοποίηση συλλογικών διαπραγματεύσεων;” 

Την ίδια στιγμή, μίλησε για τις κατηγορίες περί ”αριστερών ιδεοληψιών”: ”Είπατε σε παλιότερες δηλώσεις κ. Μητσοτάκη ότι πρόκειται για αριστερές ιδεοληψίες. Η υπεράσπιση ευρωπαϊκού κεκτημένου που είχα υπογράψει κοινή δήλωση για το θέμα με τον Γιούνκερ που δεν φαντάζομαι να θεωρείτια ότι διακατέχεται από τέτοιες ιδεοληψίες.Έχουμε πια εμπειρία από διαπραγματεύσεις γι’ αυτό και δεν ανησυχούμε, βρισκόμαστε πράγματι σε παράλογες απαιτήσεις όπως στο περασμένο Μάιο αλλά παρά το γεγονός ότι και τότε προχωρήσαμε χωρίς να επιβληθούν μέτρα, γιατί πιστεύουμε ότι το ελληνικό ζήτημα έχει ωριμάσει και μπορεί να λήξει γρήγορα. Αυτό είναι πια μονόδρομος αν αναλογιστεί κανε΄ςι το νεό και ασταθές ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον”.

Εκτεταμένα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο Κυπριακό, εκτιμώντας ότι ”τις επόμενες μέρες έχουμε μπροστά μας την εντατικοποίηση τελικής φάσης των συνομιλιών για Κυπριακό. Για πρώτη φορά έχουμε δύο ηγέτες που θέλουν επίλυση. Πρέπει να το καταλάβουν καλά και οι γείτονες Τούρκοι ότι οι οι συνεχείς δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών δεν βοηθούν καθόλου στην επιλυση ούτε τη Τουρκία. Η Ελλάδα δεν είναι μικρή χώρα που θα φοβηθεί αλλα δεν θα λειτουργήσει σπασμωδικά. Είναι χώρα της ΕΕ και τα σύνορα μας είναι τα σύνορα της ΕΕ”.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ”Τείνουμε το χέρι της φιλίας και συνεργασίας αλλά δεν θα κάνουμε πίσω από ζητήματα αρχών. Πρόκειται για παράνομη εισβολή και κατοχή των βόρειου τμήματος της Κύπρου. Αν θέλουμε λύση δεν μπορεί να προβλέπει τις εγγυήσεις και τη μόνιμη παρουσία στρατευμάτων στο νησί. Πρέπει να προβλέπει αποχώρησή τους”. 
 

 

 


σχετικα αρθρα