current views are: 7

10 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση21:06

Σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη: «Γραφικός που ζητά συνέχεια εκλογές» – «Στο σημείο που φτάσαμε η μόνη λύση»

Σφοδρή σύγκρουση με αντικείμενο τις εκλογές και την διαπραγμάτευση είχαν το Σάββατο βράδυ με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον μεν να κατηγορεί για ”γραφικότητα” και τον δε να τονίζει ότι ”σε αυτό το σημείο οι εκλογές είναι η μόνη λύση”. 

Δημοσίευση 21:06’

Σφοδρή σύγκρουση με αντικείμενο τις εκλογές και την διαπραγμάτευση είχαν το Σάββατο βράδυ με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον μεν να κατηγορεί για ”γραφικότητα” και τον δε να τονίζει ότι ”σε αυτό το σημείο οι εκλογές είναι η μόνη λύση”. 

Σφοδρή σύγκρουση με αντικείμενο τις εκλογές και την διαπραγμάτευση είχαν το Σάββατο βράδυ με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον μεν να κατηγορεί για ”γραφικότητα” και τον δε να τονίζει ότι ”σε αυτό το σημείο οι εκλογές είναι η μόνη λύση”. 

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός: ”Οι επόμενες εκλογές στο τόπο είναι οι ευρωεκλογές το καλοκαίρι του 2019 και οι εθνικές το φθινόπωρο του 2019. Ούτε μέρα νωρίτερα”.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα:

Πέρυσι τέτοιο καιρό, σ’ αυτήν την αίθουσα ψηφίζαμε τον προϋπολογισμό του 2016. Φώναζε η ΝΔ τότε ότι ο προϋπολογισμός είναι εικονικός και δεν θα πιάναμε τους στόχους. Και το ΔΝΤ τα ίδια έλεγε. Όχι μόνο πιάσαμε τους στόχους αλλά τους ξεπεράσαμε. Και προς μεγάλη σας απογοήτευση, η ελληνική οικονομία όχι μόνο σταθεροποιήθηκε αλλά επέστρεψε και σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκε αύξηση του ΑΕΠ, η μεγαλύτερη από την αρχή της κρίσης. 

Όπως τόνισε αυτό ”δεν προέκυψε από θαύμα, αλλά από εντατική δουλειά σε ό,τι αφορά την φοροδιαφυγή, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και λαθρεμπόριο, τη φορολογία και το ΦΠΑ. Και γι αυτό έχουμε αποτελέσματα. Μοιράζουμε χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο. Δεν κόβουμε από το δημόσιο για να δώσουμε στοχευμένα σε όσους θεωρούμε πελάτες μας, αλλά οριζόντια σ’ αυτούς που έχουν υποστεί μειώσεις συνολικά 44 δις ευρώ”.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ”εμείς μοιράζουμε χρήματα που υπάρχουν στο δημόσιο ταμείο. Δεν μοιράζουμε λίγο πριν από μια εκλογική αναμέτρηση χρήματα σε αυτούς που είναι είναι πελάτες σας” ενώ πρόσθεσε ότι ”προς απογοήτευσή σας αντί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ενεργοποιήθηκε ο δότης. Δίνουμε κιόλας. Σας έπιασε μελαγχολία για την δεύτερη αξιολόγηση. Εμείς δεν μοιράσαμε πλεόνασμα. Έχουμε υπεραπόδοση”. 

Τσίπρας: Οι προτάσεις του Μητσοτάκη συμπίπτουν με το ΔΝΤ

Στην συνέχεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ”συμπίπτει με το ΔΝΤ στις προτάσεις του”, ενώ τόνισε ότι ”όταν κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση δηλώνατε σχεδόν βέβαιοι ότι δεν θα πιάναμε τους στόχους”. 

Σε σχέση με τις επενδύσεις, επισήμανε ότι ”οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 3,3% το 2016 και προβλέπεται να αυξηθούν κατά 9,1% το 2017. Ο τουρισμός κατέγραψε νέο ρεκόρ αφίξεων για 2η χρονιά στη σειρά. Ξεπεράσαμε τα 27 εκ. αφίξεις”.

”Να κλείσει γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση”

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσίπρας διατύπωσε την απαίτηση για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης: ”Πρόθεσή μας είναι να κλείσει όσο το δυνατό γρηγορότερα η δεύτερη αξιολόγηση για να προετοιμάσουμε την έξοδο στις αγορές ήδη από τις αρχές του 17. Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη συμφωνία αλλά δεν θα εφαρμόσει επιπρόσθετα της συμφωνίας μέτρα λιτότητας αλλά δεν θα εφαρμόσει αλλαγές στα εργασία έξω από τα ευρωπαϊκά κεκτημένα. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό πλαίσιο εργασιακών σχέσεων έξω από το μοντέλο ευρωπαϊκού κεκτημένου”.  

Πρόσθεσε, δε, ότι ”η πλειοψηφία των εταίρων μας αλλά και Ευρωπαϊκοί θεσμοί που δεσμεύονται από κεκτημένο. Το ΔΝΤ δεν συγκινείται και πολύ από αυτό το κεκτημένο δεν θα όφειλε άλλωστε. Η ΕΕ και οι θεσμοί της όμως είναι αυτοί που οφείλουν να βάλουν τα σαφή όρια. Και είμαι βέβαιος να το πράξουν. Και το ΔΝΤ θα πρέπει να αποκτήσει το θάρρος της γνώμης του. Να πει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη. Το ίδιο όμως οφείλει να κάνει και η ΝΔ θα μας πείτε επιτέλους την άποψή σας; Είπε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης πέρα από εκλογές που ζήτησε είπε ότι είναι παράταξη ευθύνης θα συνεχίσετε πολύ να κρύβεστε πίσω από ΔΝΤ; Μιλήστε με παρρησία και ευθύνη ποια είναι η άποψή σας.  Θα συνταχθείτε στη προσπάθειά μας για ενεργοποίηση συλλογικών διαπραγματεύσεων;” 

Παράλληλα, μίλησε για τις κατηγορίες περί ”αριστερών ιδεοληψιών”: ”Είπατε σε παλιότερες δηλώσεις κ. Μητσοτάκη ότι πρόκειται για αριστερές ιδεοληψίες. Η υπεράσπιση ευρωπαϊκού κεκτημένου που είχα υπογράψει κοινή δήλωση για το θέμα με τον Γιούνκερ που δεν φαντάζομαι να θεωρείτια ότι διακατέχεται από τέτοιες ιδεοληψίες.Έχουμε πια εμπειρία από διαπραγματεύσεις γι’ αυτό και δεν ανησυχούμε, βρισκόμαστε πράγματι σε παράλογες απαιτήσεις όπως στο περασμένο Μάιο αλλά παρά το γεγονός ότι και τότε προχωρήσαμε χωρίς να επιβληθούν μέτρα, γιατί πιστεύουμε ότι το ελληνικό ζήτημα έχει ωριμάσει και μπορεί να λήξει γρήγορα. Αυτό είναι πια μονόδρομος αν αναλογιστεί κανείς το νεό και ασταθές ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον”.

Τσίπρας: Η λύση στο Κυπριακό πρέπει να προβλέπει αποχώρηση των στρατευμάτων

Εκτεταμένα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στο Κυπριακό, εκτιμώντας ότι ”τις επόμενες μέρες έχουμε μπροστά μας την εντατικοποίηση τελικής φάσης των συνομιλιών για Κυπριακό. Για πρώτη φορά έχουμε δύο ηγέτες που θέλουν επίλυση. Πρέπει να το καταλάβουν καλά και οι γείτονες Τούρκοι ότι οι οι συνεχείς δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών συνθηκών δεν βοηθούν καθόλου στην επιλυση ούτε τη Τουρκία. Η Ελλάδα δεν είναι μικρή χώρα που θα φοβηθεί αλλα δεν θα λειτουργήσει σπασμωδικά. Είναι χώρα της ΕΕ και τα σύνορα μας είναι τα σύνορα της ΕΕ”.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ”τείνουμε το χέρι της φιλίας και συνεργασίας, αλλά δεν θα κάνουμε πίσω από ζητήματα αρχών. Πρόκειται για παράνομη εισβολή και κατοχή των βόρειου τμήματος της Κύπρου. Αν θέλουμε λύση δεν μπορεί να προβλέπει τις εγγυήσεις και τη μόνιμη παρουσία στρατευμάτων στο νησί. Πρέπει να προβλέπει αποχώρησή τους”. 

Μητσοτάκης: Εκλογές η μόνη λύση – Το κόστος της κυβέρνησης ανέρχεται στα 86 δισ.

Κατά μέτωπον επίθεση στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, τονίζοντας ότι η οπισθοχώρηση της χώρας δεν έχει προηγούμενο, ενώ όπως πρόσθεσε, το ”κόστος” της κυβέρνησης αυτά τα δύο χρόνια ανέρχεται στα 86 δισ. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη:

Ήρθε η ώρα να κάνουμε απολογισμό της κυβέρνησής σας.  Το 2014 η κυβέρνηση πέτυχε μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα απότι αυτό του 2015. Πανηγυρίζετε  για το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε κάποια στιγμή το 2017 εκεί που ήμασταν το 2014. Πριν 2 χρόνια ο κ. Τσίπρας ζητούσε στη  συζήτηση του προυπολογισμού να φύγει η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός της ΝΔ υπογράμμισε ότι το 2016 κατεγράφη ο μεγαλύτερος αριθμός λουκέτων στα χρόνια της κρίσης, την ώρα που η χώρα είχε λειτουργικό τραπεζικό σύστημα. 

Όπως τόνισε ” Σήμερα η αξία τους έχει εκμηδενιστεί. Τα Capital Controls είναι ακόμα εδώ και η ανταγωνιστικότητα, οπισθοχωρεί. Επί δικών σας ημερών πέσαμε και τρεις θέσεις στη σχετική λίστα. Στην ανεργία, έχουμε για πρώτη φορά μια μεγάλη ανακοπή στην αγορά εργασίας, ενώ ευέλικτες μορφές εργασίας υπερτερούν. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη:

Είστε η πρώτη κυβέρνηση που κατηγορεί όχι την προηγούμενη αλλά την επόμενη κυβέρνηση για λάθη. Είστε κυβέρνηση χωρίς σχέδιο που άγεται και φέρεται από τους δανειστές. 

Παράλληλα, ο αρχηγός της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ”το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους. 2,6 δισ νέους φόρους. Φόροι που κατά τον υπουργό σας δεν υπονομεύουν τις ελληνικές επιχειρήσεις, το ακούσαμε κι αυτό”, ενώ, όπως συμπλήρωσε, ”ο φετινος προϋπολογισμός αποτυπώνει όλα τα αδιέξοδα της κυβέρνησης”. 

Όπως υπογράμμισε:

To ”Tσοβόλα δώστα όλα” το πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης αποκάλεσε τον πρωθυπουργό ”ζωντανό εφιάλτη της παραγωγικής χώρας”, προσθέτοντας ότι ”για τους χαμηλόμισθους προοπτική δεν υπάρχει, για τους άνεργους το ίδιο. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες το 2017 αναμένεται εφιαλτικό. Πόσα να αντέξουν. Είστε ο ζωντανός εφιάλτης. Έχετε κλειδώσει τη χώρα σε κατάσταση παραλυτικής εκκρεμότητας. Οι υποθέσεις στις οποίες βασίζεται ο προϋπολογισμός είναι πολύ αισιόδοξες και σας το επισημαίνουν όλοι”.

Επισήμανε, δε, ότι ”οι στόχοι που πρέπει να θέσουμε είναι φιλόδοξοι. Πρέπει να θέσουμε στόχο την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης της τάξης του 4%. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε, εισηγούμαστε διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με μειωμένους φόρους”.

Πιο συγκεκριμένα πρότεινε:

Εισηγούμαστε μείωση ΕΝΦΙΑ και κερδών επιχειρήσεων. Επαναφέρουμε ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13%, αυξάνουμε το όριο υπαγωγής ΦΠΑ από 10.000 στις 25.000. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αυτή η πολιτική είναι η πιο δίκαιη και αποτελεσματική.

Εκτίμησε, δε, ότι ”το μεγάλο κράτος που οραματίζεστε βρίσκουν βολικό καταφύγιο οι κομματικοί σας φίλοι. Γιατί προσλαμβάνετε σωρηδόν. Αποτύχατε κ. Τσίπρα. Μόνο μια σοβαρή κυβέρνηση μπορεί να πετύχει. Αυτή σίγουρα δεν είστε εσείς. Οι Έλληνες δεν φοβούνται τις θυσίες. Αυτό που δεν αντέχει ο λαός μας είναι να μην πιάνουν τόπο οι θυσίες”. 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για προηγούμενους πρωθυπουργούς, τονίζοντας ότι ”κι άλλοι υποσχέθηκαν παροχές μας έβαλαν σε μνημόνια και τώρα δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα”.

Μητσοτάκης: Αρκετά με τους πολιτικούς που προσβάλλουν την Ελλάδα

Σε σχέση με την διαπραγμάτευση, ο αρχηγός της ΝΔ τόνισε ότι ”δεν πάμε στην Ευρώπη ως εκβιαστές ούτε ως μαύρο πρόβατο. Αρκετά με τους πολιτικούς που με τα μεγάλα λόγια προσβάλλουν την Ελλάδα και αδικούν το λαό. Οι αλλαγές συνιστούν δραστική αλλαγή του κράτους και οικονομίας. Στηρίζονται σε συμφωνία αλήθειας και καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο και η εφαρμογή είναι απολύτως αναγκαία. Δεν έχω αυταπάτες ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους. Θα πρέπει να νικήσουμε αντιλήψεις και αδράνειες του χθες και να βάλουμε στην άκρη διαχωριστικές γραμμές”.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: 

Χόρτασε ο λαός με απάτες και αυταπάτες, η κοινωνία απαιτεί αλήθεια και ρεαλισμό! Οι πολίτες το ξέρουν η αλήθεια φέρνει ελπίδα και η ΝΔ για μια φορά ακόμα θα ενώσει τους έλληνες που θέλουν να υπερβούν τη παρακμή. Και η σημερινή κυβέρνηση θα είναι η τελευταία που θα ανεμίζει κουρελιασμένες σημαίες του παρελθόντος.

O Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του κατέληξε ότι η ”Ελλάδα έχει ανάγκη από δυναμική επανεκκίνηση με πολιτική αλλαγή. Ζητάμε όχι μόνο για ανάλυση εξουσίας με στενή διαχειριστική έννοια. Είναι η ρήξη με το παρελθόν. Ο Τσίπρας απευθύνεται σε 10% της κοινωνίας στους άλλους δεν λέτε τίποτα πια. Χρειάζεται συσπείρωση δυνάμεων με πολιτική και κοινωνική πελιοψηφία ικανή να ανατάξει την Ελλάδα. Η ώρα που μια ικανή και αποτελεσματική κυβέρνηση είναι κοντά. Και όλοι καλούμαστε να σταθούμε στο ύψος των ιστορικών μας ευθυνών. Μας λένε γιατί βιαζόμαστε; Να τα φορτωθούν οι ίδιοι, πράγματι οι δυσκολίες που αναλαμβάνουμε είναι μεγάλες.Με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών, η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα, δώστε τη δυνατότητα στους έλληνες να αποφασίσουν πως θα προχωρήσουν μπροστά. Εδώ που έχουμε φτάσει οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι η μόνη λύση…”


σχετικα αρθρα