current views are: 4

13 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση18:02

Η κόντρα κυβέρνησης – ΔΝΤ και η στάση των Ευρωπαίων

Κεραυνοί μεταξύ κυβέρνησης  – ΔΝΤ για τα πλεονάσματα και τα την επιβολή νέων μέτρων.  Η σκληρή αντιπαράθεση στο τρίγωνο Αθήνα – Βρυξέλλες – Ουάσιγκτον, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την αξιολόγηση να βρίσκεται στον αέρα και τα τελευταία γεγονότα παραπέμπουν σε σκηνικό πλήρους ρήξης μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ.

Δημοσίευση 18:02’

Κεραυνοί μεταξύ κυβέρνησης  – ΔΝΤ για τα πλεονάσματα και τα την επιβολή νέων μέτρων.  Η σκληρή αντιπαράθεση στο τρίγωνο Αθήνα – Βρυξέλλες – Ουάσιγκτον, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την αξιολόγηση να βρίσκεται στον αέρα και τα τελευταία γεγονότα παραπέμπουν σε σκηνικό πλήρους ρήξης μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ.

Κεραυνοί μεταξύ κυβέρνησης  – ΔΝΤ για τα πλεονάσματα και τα την επιβολή νέων μέτρων.  Η σκληρή αντιπαράθεση στο τρίγωνο Αθήνα – Βρυξέλλες – Ουάσιγκτον, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την αξιολόγηση να βρίσκεται στον αέρα και τα τελευταία γεγονότα παραπέμπουν σε σκηνικό πλήρους ρήξης μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ.

Ενώ χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησε έναν έντιμο συμβιβασμό, λίγες ώρες αργότερα Πολ Τόμσεν έβαζε μπουρλότο στη διαπραγμάτευση. Ο επικεφαλής Ευρωζώνης του Ταμείου σε σχετικό του άρθρο ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ ζητά περισσότερη λιτότητα και επιτέθηκε σε ευρωπαίους και ελληνική κυβέρνηση.

Ο Πολ Τόμσεν στο σχετικό του άρθρο ανέφερε πως το ΔΝΤ δεν απαιτεί περισσότερη λιτότητα. Αντίθετα, όταν η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, συμφώνησε με τους Ευρωπαίους εταίρους της να σπρώξει την ελληνική οικονομία προς ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% μέχρι το 2018, προειδοποιήσαμε, επεσήμανε ο Τόμσεν ότι αυτό θα δημιουργούσε έναν βαθμό λιτότητας που θα εμπόδιζε την εδραίωση της εκκολαπτόμενης ανάκαμψης.

Σκληρή απάντηση από την Αθήνα

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης και μάλιστα σε οργισμένο ύφος ήρθε από κορυφαία μέλη του οικονομικού επιτελείου που διεμήνυσαν ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να νομοθετήσει κανένα επιπρόσθετο μέτρο», κατηγορώντας  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι «δεν έχει το θάρρος της γνώμης του».

Σκληρή απάντηση στους δανειστές έδωσε από τη Νίσυρο ο Αλέξης Τσίπρας.

Οφείλουμε να έχουμε υπόψη μας ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της χώρας μας, που είναι η μεγάλη έκταση των ακτογραμμών, έχει και τα χαρακτηριστικά της απομόνωσης, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Ανόητοι τεχνοκράτες έχουν παραδεχθεί ότι έχουν κάνει λάθος τους αριθμούς, είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στον Πολ Τόμσεν.

Τώρα κάνουν προβλέψεις για ύφεση, ενώ θα έχουμε ανάπτυξη. Και έρχονται και θέλουν την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ στα νησιά. Ίσως να έχουν κάνει διακοπές στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Δεν έχουν πάει χειμώνα σε ακριτικό νησί. Πολλές φορές, πολλά νησιά δεν είχαν και γιατρό και δάσκαλο. Θέλω να απαντήσω σε αυτούς ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά δεν θα υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής. Και οι νησιώτες αποτελούν μέρος της κοινωνικής συνοχής, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο πόλεμος των δύο πλευρών συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό με την κυβέρνηση να προχωρά σε κατά μέτωπο επίθεση στο ΔΝΤ μετά και το άρθρο του
 Πολ Τόμσεν. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αμφισβήτησαν επισήμως στοιχεία που εμφάνισε ο επικεφαλής Ευρώπης του Ταμείου, χρεώνοντάς του ψευδή στοιχεία.

Αλλά και η υπουργός Εργασίας κατηγόρησε την Κομισιόν πως στην Ευρώπη φωνάζει στα εργασιακά και στο… Hilton σιωπά, μπροστά στο ΔΝΤ

Αποστάσεις Κομισιόν και ESM από ΔΝΤ

Στον πόλεμο μεταξύ Αθήνας και ΔΝΤ παρενέβη η Κομισιόν, πέρνωντας σαφείς αποστάσεις από τις απόψεις που διατυπώνει το ΔΝΤ πήρε και η Κομισιόν.

Αλλά και ο Eυρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας επέκρινε Νομισματικό Ταμείο για το άρθρο του Πολ Τόμσεν. 

Ελπίζουμε ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην πρακτική των κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε  εκπρόσωπος του ESM.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “φωτογράφισε” τη θέση για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα ως τεχνικού συμβούλου, καθώς απάντησε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του αλλά δεν δέχεται τα νέα μέτρα που ζητά.

Παίρνουν και δίνουν τα σενάρια εκλογών

Σε αυτό το εκρηκτικό σκηνικό τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών δίνουν και παίρνουν. Να δρομολογήσει άμεσα εκλογές ζητούν κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον ότι συμφώνησε ήδη από το 2015 για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια.

Η WSJ σχολίασε πως η ελληνική κυβέρνηση με «μειούμενη πολιτική αντοχή» έρχεται αντιμέτωπη με τις απαιτήσεις των ανυποχώρητων πιστωτών, προβλέποντας πολιτική κρίση στην Ελλάδα.

Κρίσιμο το ραντεβού Τσίπρα – Μέρκελ

Υπό αυτές τις συνθήκες το ραντεβού που θα έχουν την Παρασκευή στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία της β’ αξιολόγησης. Δηλαδή εάν υπάρξει κάποιου είδους πολιτική συμφωνία, που θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών ή θα αποδειχθεί για μια ακόμη φορά, όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. 

 


σχετικα αρθρα