current views are: 6

14 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση07:47

Συνεργάτης Μέρκελ: Δεν βλέπω επιτυχία στο αίτημα Τσίπρα για πολιτική λύση

«Κόφτη» στις ελπίδες του Αλέξη Τσίπρα να επιτύχει πολιτική λύση για το χρέος κατά τη συνάντηση με την Μέρκελ στο Βερολίνο την Παρασκευή, βάζει στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ.

Δημοσίευση 07:47’

«Κόφτη» στις ελπίδες του Αλέξη Τσίπρα να επιτύχει πολιτική λύση για το χρέος κατά τη συνάντηση με την Μέρκελ στο Βερολίνο την Παρασκευή, βάζει στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ.

«Κόφτη» στις ελπίδες του Αλέξη Τσίπρα να επιτύχει πολιτική λύση για το χρέος κατά τη συνάντηση με την Μέρκελ στο Βερολίνο την Παρασκευή, βάζει στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο εκπρόσωπος για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής της ΚΟ των Χριστιανικών κομμάτων Μίχαελ Στίμπκεν ανέφερε ότι δεν προβλέπει συγκλονιστικές επιτυχίες στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική λύση, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα της διαπραγμάτευσης.

«Ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκθέσει τις απόψεις του, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Δεν ξέρω με τι ατζέντα έρχεται ο κ. Τσίπρας. Ξέρω όμως ότι η ατζέντα της γερμανικής κυβέρνησης περιλαμβάνει θέματα εξίσου σοβαρά, όπως η επιστροφή των προσφύγων στην Τουρκία με πολλά εμπόδια που θα μπορούσαν να λυθούν σε εθνικό επίπεδο» αναφέρει στη Deutsche Welle. 

Απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός τέταρτου προγράμματος διάσωσης καθώς – όπως είπε- «δεν υπάρχουν επιχειρήματα που μπορούν να πείσουν τους Γερμανούς βουλευτές για την αναγκαιότητα ενός ακόμη προγράμματος διάσωσης». 

Για το επίμαχο άρθρο του Πολ Τόμσεν που συνυπέγραψε με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου Τόμας Όμπσφελντ στο ιστολόγιο του ΔΝΤ, ο Στίμπκεν αναφέρει ότι θα ήταν καλύτερα το ΔΝΤ “να σκεφτεί και να αποφασίσει επιτέλους, εάν θα βοηθήσει την Ελλάδα, αντί να σκορπά προτάσεις”.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, «για το συνυπολογισμό του οποίου σημειωτέον συνέβαλε και το ΔΝΤ» ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής το θεωρεί εφικτό, εάν συντρέξουν όμως κι άλλες προϋποθέσεις.

«Η Ελλάδα ωστόσο καθυστέρησε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε και έτσι μετατίθεται η δυνατότητα μεταβολών στη δημοσιονομική πολιτική (..) Ο στόχος ενός μακροπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5%, θα οδηγούσε την Ελλάδα και πάλι στην αυτόνομη διαχείριση της δημοσιονομικής της πολιτικής (…).Στην πράξη, όταν τα πακέτα διάσωσης δεν τρέχουν όπως το έχουμε σκεφτεί – κι αυτό συνέβη στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο – προχωρούμε σε κάποιες προσαρμογές. Για το ελληνικό πρόγραμμα θα το δούμε μετά την δεύτερη αξιολόγηση».

«Αυτό που μου σπάει τα νεύρα είναι ότι το Ταμείο έχει αναλάβει την ίδια υποχρέωση έναντι της Ελλάδας, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και η ΕΕ. Γι’ αυτό θέλω να ακούω πιο εποικοδομητικές προτάσεις».

Η οργή του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού αντανακλά τα αισθήματα που τρέφουν για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κι άλλοι κομματικοί του σύντροφοι αυτήν την εποχή.

Το Ταμείο υποστηρίζει ότι το καταστατικό του δεν επιτρέπει ελάφρυνση χρέους, αλλά παροτρύνει τον ESM να το κάνει και μάλιστα με γενναιοδωρία παρά το ότι δεν το προβλέπει ο δικός του κανονισμός. Εάν αντιληφθεί ότι εμείς οι Ευρωπαίοι έχουμε τον ESM, τότε μπορεί να επέλθει σύγκλιση ανάμεσα στους τρεις θεσμούς. Το ΔΝΤ είναι εταίρος του ESM, όχι εχθρός και αντίπαλος. Και θα πρέπει να σας πω επίσης ότι το ΔΝΤ δεν είναι για δημόσιες ανακοινώσεις, αλλά για να αναλογιστεί πώς θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του. Κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι το λιγότερο που κάνει αυτήν τη στιγμή
 

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί απέρριψαν κατηγορηματικά τις θέσεις του Ταμείου, με το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, που αφορά και το θέμα το χρέους, να παραμένει μεγάλο.

 


σχετικα αρθρα