current views are: 8

14 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:31

Τι θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με τους ευρωπαίους αξιωματούχους

Στοχευμένα ραντεβού ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να θέσει υπόψη κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων το σχέδιο του κόμματός του, για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. 

Δημοσίευση 09:31’

Στοχευμένα ραντεβού ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να θέσει υπόψη κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων το σχέδιο του κόμματός του, για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. 

Στοχευμένα ραντεβού ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να θέσει υπόψη κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων το σχέδιο του κόμματός του, για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουν προγραμματιστεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το πρώτο τετ α τετ είναι με τον πρόεδρο του ΕΛΚ Joseph Daul, ενώ αύριο θα δει τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans, τον επίσης Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Valdis Dombrovskis και τον Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναπτύξει τις τρεις βασικές προτεραιότητες του γαλάζιου σχεδίου, οι οποίες είναι: ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής με μείωση φόρων και κρατικών δαπανών, αποκατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών και προσέλκυση επενδύσεων με διευκόλυνση του επιχειρείν. Όπως αναμένεται να πει στους ξένους αξιωματούχους, αυτά μπορεί να τα πετύχει μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που είναι έτοιμη να αναλάβει το όποιο βραχυπρόθεσμο κόστος δύσκολων αποφάσεων.

Με βάση τη λογική αυτή, ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η επόμενη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον ίδιο θα μπορέσει να πείσει τους πιστωτές ότι αν η Ελλάδα πετύχει όλα τα παραπάνω, τότε μπορούν να αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι υψηλοί στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφώνησε η κυβέρνηση Τσίπρα, ώστε η χώρα να πάρει ανάσες και χρόνο. Για τον πρόεδρο της ΝΔ, η ευκαιρία που έρχεται είναι μοναδική, καθώς θεωρεί ότι ο κύκλος της Μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά, με το λαϊκισμό να έχει δοκιμαστεί και να έχει ηττηθεί στην πράξη, ωστόσο είναι και η τελευταία.

«Το πρόγραμμα, όπως γνωρίζετε, οριοθετεί περισσότερο τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν. Λιγότερο δε τα μέσα εκ των οποίων οι στόχοι θα πραγματοποιηθούν. Έτσι, είναι στην διακριτική ευχέρεια της Κυβέρνησης, για παράδειγμα, το αν θα αυξήσει φόρους ή αν θα μειώσει δαπάνες. Αν θα εκτοξεύσει τις εισφορές ή αν θα επιλέξει μια διαφορετική προσέγγιση στο ασφαλιστικό», λέει σε συνομιλητές του ο κ. Μητσοτάκης.

Ένα πρώτο στίγμα της στάσης που θα κρατήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επαφές που θα έχει με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δόθηκε από τον ίδιο χθες κατά την ομιλία του στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. «Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν αρκετά λάθη. Από όλες τις μεριές, όχι μόνο από την ελληνική πλευρά», είπε.  

«Λάθη έκαναν και οι δανειστές μας. Υπέδειξαν και ανέχτηκαν και εκείνοι το δρόμο της υπερφορολόγησης αντί αυτού των περικοπών δαπανών, ειδικά στο πρώτο Μνημόνιο. Αποτέλεσμα, η ύφεση της πρώτης διετίας να είναι πολύ μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Το λάθος τους αυτό θα πρέπει να διδάξει και τους ίδιους», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ την ώρα που έχει φουντώσει η διαμάχη για την ορθότητα και τις ευθύνες γύρω από την αποτυχία των ελληνικών προγραμμάτων προσαρμογής. 


σχετικα αρθρα