Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 3,9% φέτος πριν επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2012, ενώ η ανεργία θα «εκτοξευθεί» σε ποσοστό έως και 17%, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές με τις τράπεζες για το σχέδιο μετακύλισης του χρέους. Η πρόβλεψη αυτή είναι λίγο χειρότερη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης για ύφεση 3,5%. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ανέφερε πως αναμένεται να φτάσει στο 16%-17% φέτος, ενω σήμερα, υπενθυμίζεται ότι η Eurostat ανακοίνωσε ότι η ανεργία στη χώρα μας φτάνει το 15%, ποσοστό που αποτελεί το τέταρτο υψηλότερο στην Ε.Ε.

Επανέλαβε πως πρώτη προτεραιότητά του είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως θα τεθεί αμέσως σε εφαρμογή το Ταμείο για την ιδιωτικοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας.

«Η κυβέρνησή μας έχει αναλάβει ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, ως νέος υπουργός Οικονομικών, να φέρω σε πέρας αυτό το έργο» διαβεβαίωσε.

Διαρκείς επαφές με τράπεζες

Διαρκείς επαφές με τις διοικήσεις των εμπορικών τραπεζών έχει από το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών και Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος.

Αντικείμενο είναι η συζητούμενη λύση μετακύλισης (rollover) μέρους του ελληνικού χρέους με βάση τη γαλλική πρόταση για μια ήπια, εθελοντική διαδικασία για την ελάφρυνση του βάρους από το χρέος ως το 2014.

Οι ανεπίσημες διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση της τελικής φόρμουλας βρίσκονται σε εξέλιξη με τη συμμετοχή κοινοτικών αξιωματούχων και εκπροσώπων των τραπεζών και αναμένεται να ολοκληρωθούν στη διάρκεια του Ιουλίου.
Πηγή: Το Βήμα-newpost.gr