current views are: 4

20 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση09:51

Handelblatt: O «καβγάς» για τον μποναμά βολεύει τον Τσίπρα

Για διαμάχη αρχών και όχι χρημάτων κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ΑλέξηΤσίπρα για χριστουγεννιάτικα δώρα στους συνταξιούχους. 

Δημοσίευση 09:51’

Για διαμάχη αρχών και όχι χρημάτων κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ΑλέξηΤσίπρα για χριστουγεννιάτικα δώρα στους συνταξιούχους. 

Για διαμάχη αρχών και όχι χρημάτων κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για χριστουγεννιάτικα δώρα στους συνταξιούχους. Αναφορές και στη δεινή θέση των ανέργων.

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών εξαιτίας των υποσχέσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μοιράσει μποναμά σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι πιστωτές αισθάνονται πως ο Τσίπρας τους παρέκαμψε διότι δεν ζήτησε άδεια για επιπλέον παροχές. Στο πρόγραμμα βοήθειας είναι σαφώς συμπεφωνημένο με την Ελλάδα, ότι η κυβέρνηση θα διαβουλεύεται με τους πιστωτές σε περίπτωση που θέλει να διαθέσει πλεονάσματα. Η κυβέρνηση όμως δεν διαβουλεύθηκε ‘με τους θεσμούς πριν προχωρήσει με την πρόταση της στο κοινοβούλιο’. Κι έτσι η διαμάχη μεταξύ των πιστωτών και του Τσίπρα αφορά λιγότερο τα χρήματα και περισσότερο ένα ζήτημα αρχών.

Η αντιπαράθεση βολεύει τον Τσίπρα και για αυτό δεν συζήτησε το θέμα. Ο πρωθυπουργός μπορεί να παρουσιαστεί στους ψηφοφόρους του ως κάποιος που δίνει μάχες με τους πιστωτές. Αυτοί πάλι από την πλευρά τους αντιδρούν με τόση ευαισθησία διότι θέλουν να αποφύγουν προηγούμενες καταστάσεις. Ο Τσίπρας δεν θα πρέπει να πιστέψει ότι σε μερικές εβδομάδες μπορεί και πάλι να μοιράσει δώρα. ‘Οι επιπλέον παροχές μπορεί να δημιουργήσουν προσδοκίες στους συνταξιούχους ότι θα επαναληφθούν τέτοιες καταβολές στο μέλλον’ προειδοποιούν οι θεσμοί».

Και η Handelblatt καταλήγει:

Εντούτοις για το ΦΠΑ στα νησιά οι πιστωτές δείχνουν κατανόηση πριν από τα Χριστούγεννα. Ωστόσο ‘ούτε αυτό το μέτρο συζητήθηκε προηγουμένως’. Αλλά το κόστος δεν είναι τόσο υψηλό ‘και ο τουρισμός στα νησιά έχει πληγεί εξαιτίας του προσφυγικού’. Μόνο που εξαιτίας της διαμάχης για τα χριστουγεννιάτικα δώρα η δεύτερη αξιολόγηση θα μπορούσε να καθυστερήσει ακόμα μερικούς μήνες μέχρι τον Μάρτιο. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: κάθε περαιτέρω καθυστέρηση έχει αρνητικές συνέπειες στον προϋπολογισμό του 2017


σχετικα αρθρα