«Χωρίς Ελλάδα Ευρώπη δεν γίνεται».Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση δίνει στο «Βήμα της Κυριακής» ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. «Η ενωμένη ήπειρός μας, τονίζει, είναι αδιανόητη χωρίς τη χώρα μας- «ένα από τα λίκνα του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Ο κ. Βεστερβέλε χαρακτηρίζει θετική την απόφαση της ελληνικής Βουλής για το Μεσοπρόθεσμο και δηλώνει: «Η θετική απόφαση του Κοινοβουλίου δίνει την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να σταθεροποιήσει την οικονομία της χώρας. Αλλά τώρα, που ξεπεράσαμε το βουνό, αρχίζουν οι δυσκολίες της πεδιάδας. Οι αποφάσεις της Βουλής είναι το ένα, η υλοποίησή τους το άλλο. Και αυτό το δεύτερο είναι που μετράει, αν θέλουμε να ισχυροποιήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι και ιδιαίτερα την Ελλάδα».

Αναφερόμενος στην κρίση στην Ελλάδα και το κατά πόσο αυτή επηρεάζει την Ευρώπη ο Γερμανός ΥΠΕΞ είναι κατηγορηματικός: «Αυτός που διέρχεται σήμερα κρίση δεν είναι το ευρώ, ούτε η Ευρώπη, αλλά η πολιτική των χρεών ορισμένων χωρών-μελών. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να σταματήσει αυτή η πολιτική. Και αυτό πρέπει να γίνει με σύνεση. Δεν μπορεί να καταπολεμήσει κανείς το χρέος με νέα χρέη, αλλά μόνο με δημοσιονομική πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις. Ενα νόμισμα είναι τόσο ισχυρό όσο και οι οικονομίες των χωρών οι οποίες το εκδίδουν».

Μιλώντας για τον Αντώνη Σαμαρά, ξεκαθαρίζει πως του αναγνωρίζει το δικαίωμα της αντίθετης άποψης αλλά προειδοποιεί για τους κινδύνους που θα προκύψουν από τυχόν απόρριψη των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Βεστερβέλε απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

««Μα τι λέτε; Πώς θα μπορούσα να μη θέλω στην Ευρώπη μια από τις κοιτίδες του ευρωπαϊκού πολιτισμού; Ούτε κατά διάνοια», δηλώνει χαρακτηριστικά.


Πηγή: Το Βήμα