current views are: 5

22 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση10:48

Δήμας: Καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση επενδύσεων μέσω του ΕΣΠΑ

Για καθυστερήσεις και αναπολεσματικότητα στη χρηματοδότηση κατηγόρησε ο αναπληρωτής Τομεάρχης ανάπτυξης της ΝΔ Χρίστος Δήμας, την κυβέρνηση. Ο κ. Δήμας, θέτει ζητά με ερώτησή του στη Βουλή, απαντήσεις σε έξι ερωτήματα για το εν λόγω ζήτημα.

Δημοσίευση 10:48’

Για καθυστερήσεις και αναπολεσματικότητα στη χρηματοδότηση κατηγόρησε ο αναπληρωτής Τομεάρχης ανάπτυξης της ΝΔ Χρίστος Δήμας, την κυβέρνηση. Ο κ. Δήμας, θέτει ζητά με ερώτησή του στη Βουλή, απαντήσεις σε έξι ερωτήματα για το εν λόγω ζήτημα.

Για καθυστερήσεις και αναπολεσματικότητα στη χρηματοδότηση κατηγόρησε ο αναπληρωτής Τομεάρχης ανάπτυξης της ΝΔ Χρίστος Δήμας, την κυβέρνηση. Ο κ. Δήμας, θέτει ζητά με ερώτησή του στη Βουλή, απαντήσεις σε έξι ερωτήματα για το εν λόγω ζήτημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δήμας ζητά να ενημερωθεί:

Για την απορροφητικότητα των κονδυλίων σε κάθε Τομεακό και Περιφερειακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, προκειμένου να διαπιστωθεί ποια από αυτά δεν πιάνουν το στόχο του 7% για το 2016.

Για το πόσα και ποια έργα που ήταν ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2007-2013 δε θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαρτίου 2017, όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και το πως η Κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για τη συνέχιση τους.

Γιατί τα δύο μεγαλύτερα Επιχειρησιακά Προγράμματα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» και «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» παρουσιάζουν ιδιαίτερα μικρή απορρόφηση πολύ κάτω του στόχου 7%, την ώρα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Αν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τη συνέχιση των μεγάλων οδικών αξόνων (Ιονία και Ολυμπία Οδός), των οποίων τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι 31/3/2017, οπότε αποστέλλονται και οι εκθέσεις κλεισίματος της Περιόδου 2007 – 2013.

Για το πόσο αποτελεσματικός είναι τελικά ο επενδυτικός νόμος, καθώς σύμφωνα με στοιχεία, μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί προς ένταξη στον Αναπτυξιακό Νόμο μόλις 98 επενδυτικά σχέδια  στα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ», τα οποία αρχικά έληγαν στις 20 Δεκεμβρίου 2016. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικό ενδιαφέρον -μερίδα- στο πληροφοριακό σύστημα είχαν «ανοίξει» 1.388 ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

– Για την πορεία αξιολόγησης των αιτήσεων για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς παρατηρούνται δυσανάλογες με το 2013 καθυστερήσεις.

 


σχετικα αρθρα