Λύση του Κυπριακού πριν την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, το δεύτερο εξάμηνο του 2012, επιθυμούν τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό ανέφερε ο βοηθός γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Λιν Πάσκοε, κατά τη διάρκεια χθεσινού γεύματος εργασίας με το γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, πρέσβη Νίκο Αιμιλίου και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζο Τσελεπή, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το παράθυρο ευκαιρίας που είναι ανοιχτό».

Ο κ. Πάσκοε εξέφρασε παράλληλα την απογοήτευσή του για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου στις συνομιλίες που πραγματοποιούνται στη Λευκωσία. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Πάσκοε ανέφερε στους συνομιλητές του ότι η κοινή συνάντηση του Μπαν Κι-μουν με τον πρόεδρο Χριστόφια και τον κ. Έρογλου είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει γύρω στις 4 με 5 ώρες και η ατζέντα θα κανονιστεί με τη συνεργασία της ομάδας Ντάουνερ. Μετά τη συνάντηση της 7ης Ιουλίου, όπως και στις δυο προηγούμενες, ο γενικός γραμματέας θα διαβάσει μια γραπτή δήλωση, στο περιεχόμενο της οποίας θα έχουν συμφωνήσει προηγουμένως ο πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Τέλος, οι δυο απεσταλμένοι του προέδρου Χριστόφια είχαν συνάντηση με εμπειρογνώμονες για περιουσιακά θέματα, με τους οποίους συζήτησαν τεχνικού χαρακτήρα και κυρίως νομικές πτυχές, όπως η σύσταση και η λειτουργία της επιτροπής περιουσιών μετά τη λύση, η οποία θα χειριστεί επιστροφή, ανταλλαγή και αποζημίωση περιουσίας.
TAGS