current views are: 7

23 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση14:18

Ο Ηλίας Μόσιαλος για τα «Καλά Χριστούγεννα» του Τσίπρα στους μουσουλμάνους

Τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ευχή «Καλά Χριστούγεννα» που απηύθυνε ο πρωθυπουργός προς τα προσφυγόπουλα χθες στη Βουλή σχολίασε με άρθρο του ο Ηλίας Μόσιαλος.

Δημοσίευση 14:18’

Τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ευχή «Καλά Χριστούγεννα» που απηύθυνε ο πρωθυπουργός προς τα προσφυγόπουλα χθες στη Βουλή σχολίασε με άρθρο του ο Ηλίας Μόσιαλος.

Τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ευχή «Καλά Χριστούγεννα» που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προς τα προσφυγόπουλα χθες στη Βουλή σχολίασε με άρθρο του ο Ηλίας Μόσιαλος.

Στο άρθρο του, ο καθηγητής και πρώην υπουργός σημείωσε πως τη συγκεκριμένη ευχή τη λένε συνέχεια στην Αγγλία αυτές τις μέρες, «χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα από τους μη Χριστιανούς κατοίκους της χώρας, πρώτον γιατί δεν είναι αποκλειστικά και μόνο θρησκευτική έκφραση και δεύτερον γιατί η συντριπτική πλειοψηφία αναγνωρίζει και σέβεται τους κανόνες, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου στον οποίο ζουν».

«Αν θέλει κάποιος να κατηγορήσει την κυβέρνηση μπορεί εύκολα να βρει ανεπάρκειες στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αφαιρούμε από το δημόσιο λόγο στοιχεία της παράδοσής μας για να μην θιχθούν συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις», τονίζει ο κ. Μόσιαλος και προσθέτει:

Η προτεραιότητα στην μεταναστευτική πολιτική πρέπει να είναι πρωτίστως η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και όχι η επιμονή στις παγιωμένες αντιλήψεις περί θρησκείας και πολιτισμού που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές που ενισχύουν την ρυθμιστική εξουσία των ισχυρότερων μιας πολιτιστικής ομάδας έναντι των πιο αδυνάτων μελών της. Δεν πρέπει να ενισχύουμε την αναπαραγωγή προτύπων κυρίαρχων ομάδων, αλλά την υπεράσπιση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Με αυτήν την έννοια, δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται σε μια δασκάλα να φοράει μπούρκα στο σχολείο, αφού το δικαίωμα κάθε παιδιού στην καλύτερη δυνατή εκπαίδευση αντίκειται στην άσκηση των πολιτισμικών πρακτικών της δασκάλας», υπογραμμίζει και συνεχίζει:

«Το ίδιο πρέπει να ισχύει και στην κάλυψη προσώπου στις γυναίκες αστυνομικούς. Η κλειτοριδεκτομή απαγορεύεται, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες συγκεκριμένων ομάδων ή ατόμων. Οι ιεροκήρυκες μπορούν να τονίζουν τα οφέλη της κοινής θρησκείας, αλλά δεν μπορούν να καταφέρονται εναντίον όσων έχουν αποφασίσει να απέχουν από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Πολλά από αυτά τα θέματα είναι δυνατό να αποσαφηνιστούν με μια καθαρή ιεράρχηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των μεταναστών, ενώ οι «γκρίζες ζώνες» θα εναπόκεινται στους νομοθέτες και στους δικαστές».

«H πολυπλοκότητα των σύγχρονων κοινωνιών επιβάλλει να απομακρυνθούμε από μια ενιαία κανονιστική ηθική και να τολμήσουμε να εφαρμόσουμε μια νέα ηθική της πολυπολιτισμικότητας που, ενώ θα αναδεικνύει τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών ως πολιτών δημοκρατικών κοινωνιών, θα αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες των πολιτισμών της χώρας όπου ζουν. Καλά Χριστούγεννα σε όλους και όλες, με υγεία», καταλήγει ο Ηλίας Μόσιαλος.


σχετικα αρθρα