current views are: 7

27 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση14:16

Πυρ ομαδόν από αντιπολίτευση για επιστολή Τσακαλώτου: Μετάνοια και υποτέλεια από την κυβέρνηση

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την δημοσίευση της επιστολής Τσακαλώτου προς τους θεσμούς και τον ESM, με τα κόμματα να ισχυρίζονται ότι ”είναι άλλοθι” για τα μέτρα που έρχονται από τη νέα χρονιά. 

Δημοσίευση 14:16’

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την δημοσίευση της επιστολής Τσακαλώτου προς τους θεσμούς και τον ESM, με τα κόμματα να ισχυρίζονται ότι ”είναι άλλοθι” για τα μέτρα που έρχονται από τη νέα χρονιά. 

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων μετά την δημοσίευση της επιστολής Τσακαλώτου προς τους θεσμούς και τον ESM, με τα κόμματα να ισχυρίζονται ότι ”είναι άλλοθι” για τα μέτρα που έρχονται από τη νέα χρονιά, ενώ την ίδια στιγμή κάνουν λόγο για ”επιστολή ντροπής που εκθέτει τη χώρα”.

Για ”εξευτελισμό” από την πλευρά Τσίπρα και Τσακαλώτου κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι πρόκειται για επιστολή ”μετάνοιας και υποτέλειας”. 

«Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας. Θα ήταν δικό τους πρόβλημα, αλλά, δυστυχώς, είναι ο Υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός της χώρας. Όλοι τώρα καταλαβαίνουν γιατί έκρυβαν την επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, μετά από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας και αφού είχε διαρρεύσει στα Μ.Μ.Ε. Σε αυτήν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ – βοήθημα στους συνταξιούχους. Και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα». 

Όπως υπογραμμίζεται, δε, στην ανακοίνωση ”επαναλαμβάνουν πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις. Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής. Αλλά και επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι τελικά ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων κύκλων των δανειστών, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε συνεχιζόμενη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία. 
Είναι υπόλογος στα μάτια των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Όσο γρηγορότερα φύγει τόσο καλύτερο για τη χώρα».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε:

Εξευτελισμός, μετάνοια και νέες δεσμεύσεις. Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι γιατί έκρυβαν την επιστολή. Σπαταλούν ευκαιρίες κάνοντας επαναστάσεις απίθανης αφέλειας.

Ζητούν συγγνώμη, δεσμεύονται ότι δε θα δοθεί ξανά στο μέλλον, ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται για σύνταξη και επαναλαμβάνουν πεντάκις ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους. Καμία αξιοπρέπεια. Ταπεινώνουν τη χώρα καθημερινά αδιαφορώντας για τη ζημιά που προκαλούν.

Μόνη λύση η πολιτική αλλαγή.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Το μάρμαρο το πληρώνει ο λαός – Επιστολή ντροπής

Σύμφωνα με την Δημοκρατική Συμπαράταξη” πρόκειται για επιστολή ντροπής. Παίρνουν πίσω με ταπεινωτικό τρόπο όλα όσα έλεγαν. Για μια ακόμη φορά, εκθέτουν την χώρα, βουλιάζουν στα ψέμματά τους. Όμως το «μάρμαρο» δυστυχώς το πληρώνει ο Ελληνικός λαός”.

Το κόμμα, δε, στην ανακοίνωσή του μια αντιπαραβολή του τι του είχε ειπωθεί προηγουμένως από την κυβέρνηση και τι αναφέρεται τώρα στην επιστολή:

Τι έλεγαν: «Δεν είμαστε αποικία, δίνουμε το κοινωνικό μέρισμα χωρίς να ρωτήσουμε την ΕΕ και το ΔΝΤ» Κυβερνητικός Εκπρόσωπος 9/12/2016

Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου: «Αναγνωρίζουμε ότι τα μέτρα με δημοσιονομικές επιπτώσεις πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους θεσμούς»

Τι έλεγαν:  «Κάναμε πράξη την παλαιότερη δέσμευσή μας για την 13η Σύνταξη»  Τσίπρας 8/12/2016
 
Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου:  (Το βοήθημα) «είναι εφάπαξ πληρωμή και δεν έχει σχέση με το συνταξιοδοτικό» αλλά και «Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις»
 
Τι έλεγαν: «Δεν δεχόμαστε υποδείξεις από κανένα» Α. Τσίπρας 20/12/2016
 
 Τι λένε τώρα στην επιστολή Τσακαλώτου: «Απόλυτη δέσμευσή μας είναι να παραμείνουμε συμμορφωμένοι με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, τόσο επί της ουσίας, όσο και επί της διαδικασίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος έκανε το εξής σχόλιο στα social media:

H επιστολή του Υπουργού Οικονομικών στους δανειστές αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του στο εξωτερικό το παίζει νομοταγής και «σφάξε με αγά μου να αγιάσω» και στο εσωτερικό το παίζει «νταής και βαρύμαγκας». Οι πολίτες όμως έχουν πλέον και γνώση και κρίση!

ΚΚΕ: Άλλοθι για νέα σκληρά μέτρα η επιστολή

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «Η επιστολή Τσακαλώτου όχι μόνο επιβεβαιώνει ότι το εφάπαξ βοήθημα ήταν το άλλοθι για τα νέα σκληρά μέτρα που έρχονται απ’ τη νέα χρονιά, αλλά και ότι οι μισθοί, οι συντάξεις και συνολικά τα λαϊκά δικαιώματα θα βρίσκονται διαρκώς υπό την απειλή της επίτευξης των ματωμένων πλεονασμάτων, τη στιγμή που το κεφάλαιο παραμένει στο απυρόβλητο».

Το Ποτάμι, από την δική του πλευρά, κάνουν λόγο για ”Χριστουγεννιάτικα παραμύθια με καλούς και κακούς ήρωες με τα οποία… τρέφονται στην κυβέρνηση”.

Όπως αναφέρει το κόμμα, ”από τη μια είναι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, που με κάθε αφορμή μας τονίζει ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο. Από την άλλη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν ότι αν ήθελε το Eurogroup θα έκλεινε την αξιολόγηση και προσθέτουν ότι αυτό δεν θα συμβεί γιατί «θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση».

Προσθέτει, δε, η ανακοίνωση ότι ”στην κυβέρνηση τρέφονται με Χριστουγεννιάτικα παραμύθια με καλούς και κακούς ήρωες. Και τους αρέσει να τους υποδύονται κιόλας. Να δείτε που σε λίγο κάποιος θα κάνει και τον Άϊ Βασίλη. Θα φορέσει τη στολή του και θα μας πει ότι ο νέος χρόνος θα μας φέρει δώρα. Όμως αυτό δεν είναι πολιτική, είναι η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Ένωση Κεντρώων: Η Ελλάδα θα αλληθωρίζει για πολύ ακόμα στο Grexit

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Κεντρώων μιλά για μέτρα που ”πρέπει να καταλογιστούν ως φόρος για το 2018”, ενώ κάνει λόγο για ”πολιτικό σύστημα αιχμάλωτο των λαθών του παρελθόντος”.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση ”τα μέτρα που συνοδεύουν την έναρξη του 2017, τα 4,2 δις ευρώ που πρέπει  από τώρα να καταλογιστούν ως φόρος για το 2018, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και οι δραστικές, περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων, όπως ζητάει το ΔΝΤ δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα που δεν μπορεί να σηκώσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, ο Κ. Μητσοτάκης ακόμη και να κάνει κυβέρνηση με την κα Φ. Γεννηματά το ίδιο ασφυκτικό κλίμα θα έχει και αυτός ενώπιον του, με προδιαγεγραμμένη την κατάρρευση του. Οι εκδοχές είναι δυο: Οικουμενική τώρα χωρίς εκλογές ή εκλογές τώρα και δεύτερες εκλογές σε έξη μήνες και οικουμενική τότε μετά τις δεύτερες εκλογές. Ένα πολιτικό σύστημα αιχμάλωτο των λαθών του παρελθόντος και μια Ελλάδα που για πολύ ακόμη θα αλληθωρίζει στο Grexit”. 

Χρυσή Αυγή: Όνειδος η επιστολή Τσακαλώτου – Απόλυτη υποταγή στους δανειστές

Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζει και η Χρυσή Αυγή την επιστολή Τσακαλώτου, χαρακτηρίζοντας την ”όνειδος και μνημείο υποταγής στις ξένες δυνάμεις”.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση ”η επιστολή Τσακαλώτου αποτελεί όνειδος και μνημείο εθνικής μειοδοσίας και υποταγής στις ξένες δυνάμεις που διοικούν την Πατρίδα μας. Ο Τσίπρας είναι υποχείριο των δανειστών και εκχωρεί την εθνική μας κυριαρχία στην διεθνή τοκογλυφία και την γερμανική οικονομική ολιγαρχία.

Καταλήγει δε, ότι ”η Χρυσή Αυγή απαιτεί την άμεση καταγγελία του εθνοκτόνου μνημονίου, την διαγραφή του παρανόμου χρέους και την ανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας”.

 


σχετικα αρθρα