current views are: 7

29 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση05:02

Η φράση του Τσίπρα που «πυροδότησε» τις κυβερνητικές περιοδείες και τα πρώτα συμπεράσματα

«Θέλω να βγω από το γραφείο μου»: τη φράση αυτή λέγεται πως είπε σε ένα κύκλο πολύ στενών συνεργατών του ο Αλέξης Τσίπρας και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα των περιοδειών. 

Δημοσίευση 05:02’

«Θέλω να βγω από το γραφείο μου»: τη φράση αυτή λέγεται πως είπε σε ένα κύκλο πολύ στενών συνεργατών του ο Αλέξης Τσίπρας και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα των περιοδειών. 

«Θέλω να βγω από το γραφείο μου»: τη φράση αυτή λέγεται πως είπε σε ένα κύκλο πολύ στενών συνεργατών του ο Αλέξης Τσίπρας και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα των περιοδειών. Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι ο νυν πρωθυπουργός είναι ένας πολιτικός που δεν φοβάται την επαφή με τον κόσμο, αντιθέτως αντλεί δύναμη από αυτήν.

Το ίδιο ζήτησε και από τους υπουργούς του, και το αποτέλεσμα ήταν, χθες να είναι σε πλήρη εξέλιξη ταυτοχρόνως, τρεις υπουργικές περιοδείες ανά τη χώρα: ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην Κόρινθο, ο Νίκος Παππάς στην Πάτρα, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης στην Άρτα. Πραγματοποιώντας, έτσι, αυτό που ονομάτισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «μεγάλο άνοιγμα στην κοινωνία».

Ανταλλάσσοντας μεταξύ τους εικόνες οι υπουργοί από τις τρεις περιοδείες, συμπέραναν πως όχι μόνο δεν υπήρχε αρνητική …υποδοχή από τις τοπικές κοινωνίες, αντιθέτως καταγράφηκε μεγάλη συμμετοχή των πολιτών είτε στις πολιτικές εκδηλώσεις (Δ. Τζανακόπουλος, Ν. Παππάς) είτε στα εγκαίνια έργων (τμήμα της Ιονίας Οδού από τους άλλους τρεις υπουργούς).

Η λαϊκή συμμετοχή ήταν ακόμη πιο θετική, όπου υπήρχαν στοχευμένες δράσεις της κυβέρνησης, π.χ. στον τομέα της Υγείας και στις ανακοινώσεις που έγιναν στην Κόρινθο από τον Δ. Τζανακόπουλο. Ενώ εξίσου εποικοδομητική ήταν η συνεργασία με τους αυτοδιοικητικούς κάθε περιοχής, ακόμη και με εκείνους που εξελέγησαν με τη σημαία της Νέας Δημοκρατίας: φερ’ ειπείν ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Πελοπίδας Καλλίρης είχε άριστη, χθες, συνεργασία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Τούτων δοθέντων, πρώτο δείγμα (από την αδιαμεσολάβητη επαφή των κυβερνητικών στελεχών με την κοινωνία) απολύτως θετικό, ως εκ τούτου το …πείραμα των περιοδειών θα συνεχιστεί. Με στόχο, την πλήρη ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, τη διάψευση δημοσκοπήσεων και μιντιακού κλίματος, υποστηρίζουν από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Όσον αφορά τη σκληρή… παρτίδα της διαπραγμάτευσης, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι, αφού έπεσε στο …κενό η παγίδα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τώρα ανοίγει ο δρόμος και για τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων, αλλά και για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Οι δυνάμεις που αντιδρούν, είναι «απομονωμένες», εκτιμά η ελληνική πλευρά. Ενώ για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ειδικότερα, στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι δεν μπορεί ένας οργανισμός, όπως το ΔΝΤ, να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 
 


σχετικα αρθρα