current views are: 5

2 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση19:58

Κυπριακό: Κορυφώνονται οι διεργασίες ενόψει Γενεύης – Τα ανοιχτά μέτωπα και ο ρόλος της Ελλάδας

Κορυφώνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου για το Κυπριακό, με τα ζητήματα να είναι πολλά και ανοιχτά. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα συναντήθηκαν εκ νέου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Δημοσίευση 19:58’

Κορυφώνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου για το Κυπριακό, με τα ζητήματα να είναι πολλά και ανοιχτά. Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα συναντήθηκαν εκ νέου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Καθώς πλησιάζει η κρίσιμη πολυμερής διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, κορυφώνονται και οι διεργασίες σε όλες τις πλευρές. Υπό αυτό το πρίσμα και με ανοιχτά μία σειρά ζητημάτων, την προσεχή Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει μπαράζ συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

  • 10:00     Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος ΝΔ
  • 12:00     Φώφη Γεννηματά, Επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης
  • 14:00     Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ
  • 17:00     Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής του Ποταμιού
  • 19:30     Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων
  • 20:30     Πάνος Καμμένος, Πρόεδρος ΑΝΕΛ  

Την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Nίκο Αναστασιάδη, με αντικείμενο συζητήσεων το συντονισμό Λευκωσίας-Αθήνας όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ενώ τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ως προς το θέμα της διαδικασίας οι δύο κυβερνήσεις επιμένουν πως διάσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία και τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αθήνα και Λευκωσία θα κινηθούν προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπως είναι γνωστό έχουν ενώπιον τους γνωματεύσεις ειδικών. Μέχρι και την 9η Ιανουαρίου, που αρχίζει η διαδικασία στη Γενεύη, θα γίνουν διάφορες ενέργειες με πιο σημαντική το ταξίδι του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Κοτζιά, στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον νέο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχει επίσης και η Τουρκία, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επίσης και η Βρετανία ως εγγυήτρια δύναμη και αυτή της Κύπρου. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί και τη συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάτι που ωστόσο αρνούνται οι Τουρκοκύπριοι. Δημοσιεύματα από την Κύπρο αναφέρουν ότι μαζί με τον Αναστασιάδη στη Γενεύη θα μεταβούν και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Ανοιχτά ζητήματα

Τα βασικά ανοιχτά θέματα προς επίλυση είναι το εδαφικό, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια. Ως προς το εδαφικό παρότι οι διαπραγματεύσεις του Νοεμβρίου έδειχναν πως οι δύο πλευρές οδηγούνται κοντά σε συμφωνία, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Κατά τη συνάντηση της Γενεύης θα ξαναγίνουν διαβουλεύσεις και όπως ανέφερε πρόσφατα ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί , σε περίπτωση συμφωνίας τότε θα δοθούν οι χάρτες και στη συνέχεια θα συζητηθεί το δεύτερο μεγάλο θέμα, οι εγγυήσεις.

Σε αυτό το ζήτημα συζητούνται διάφορα σενάρια, με τέσσερα εξ αυτών να προκρίνονται σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik:

  • Η ΕΕ θα μπορούσε να αναλάβει για μικρό χρονικό διάστημα καθήκοντα εγγυήτριας δύναμης και παράλληλα η Τουρκία θα μπορεί να συνάψει ειδικές σχέσεις με την Ένωση.
  • Παραχώρηση περιορισμένων και συγκεκριμένων δικαιωμάτων εγγυήτριας δύναμης στην Τουρκία.
  • Παραμονή της Τουρκίας ως πλήρως εγγυήτριας δύναμης των Τουρκοκύπριων.
  • Η Τουρκία να πάρει μέρος σε επιτροπή ασφάλειας για την Κύπρο μαζί με την ΕΕ.

Πάντως, η ρωσική κυβέρνηση – παρά την πρόσφατη επαναπροσέγγιση με την Τουρκία- εμφανίζεται να είναι κοντά στις ελληνικές θέσεις, ιδιαίτερα στο ζήτημα των εγγυήσεων που όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, θεωρείται «αναχρονιστικό». Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα για το θέμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τέλος, στο ζήτημα της ασφάλειας, είναι γνωστή η θέση Αθήνας και Λευκωσίας για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, κάτι στο οποίο η Άγκυρα και οι τουρκοκύπριοι εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Άγκυρα θα επιχειρήσει να καταρτήσει μία λύση – πακέτο που θα περιλαμβάνει τόσο το Κυπριακό, όσο και τα ελληνοτουρκικά. Σε αυτό το πλαίσιο, αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την οποία η Αθήνα επιχειρεί να προγραμματίσει πριν τη διάσκεψη της Γενεύης, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να προτιμά η τουρκική πλευρά.  Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται η Καθημερινή της Κύπρου, αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα είναι η ανάπτυξη μιας δυναμικής, που θα ανοίξει τον δρόμο για «την ανάδυση ενός ελληνοτουρκικού συμφώνου σε Κύπρο και Αιγαίο». Για αυτό τον λόγο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Άγκυρα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ένα «συνολικό πάρε-δώσε» στο Κυπριακό και στα ελληνοτουρκικά.


σχετικα αρθρα