Εκπλήξεις στη Βουλή, κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δεν ήρθαν μόνο από την πλευρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από εκείνη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Η βουλευτής Αργολίδας Παπαδημητρίου προκάλεσε την (αυτό) διαγραφή της από τη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και έφερε άθελα της στην επιφάνεια μια παλιά προσωπική και ενδιαφέρουσα σχέση: τη σχέση ανάμεσα στην οικογένεια Παπανδρέου και την οικογένεια της Έλσας Παπαδημητρίου. Η βουλευτής Αργολίδας της Ν.Δ. είναι παλιά οικογενειακή φίλη των Παπανδρέου και παρότι η πολιτική σχέση που υπήρχε από την περίοδο σχεδόν αμέσως μετά τον πόλεμο διακόπηκε το 1965 με την Αποστασία, διαφαίνεται ότι οι δρόμοι τους μπορεί να ξανασυναντηθούν κατά κάποιο τρόπο και με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τη συνολική στάση απέναντι στην οικονομική κρίση, με την κυρία Παπαδημητρίου να φέρεται διατεθειμένη να στηρίξει την προσπάθεια του πρωθυπουργού.

Η σχέση των δύο οικογενειών ξεκινά από τη δεκαετία του 1960 και τα χρόνια της Ένωσης Κέντρου, όταν ο πατέρας της νυν βουλευτού Δημήτρης Παπαδημητρίου ήταν στέλεχος του κόμματος του οποίου είχε την ηγεσία ο Γεώργιος Παπανδρέου, παππούς του σημερινού πρωθυπουργού. Η σχέση αυτή ενδυναμώθηκε όταν η σημερινή βουλευτής Αργολίδας σπούδαζε Αρχιτεκτονική στο διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στις ΗΠΑ έχοντας μάλιστα καθηγητή τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η νεαρή τότε φοιτήτρια είχε την τύχη να είναι «προστατευόμενη» του επιφανούς οικονομολόγου και μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδας, με δεδομένη την καλή οικογενειακή σχέση, η ποία παραλίγο να διαταραχθεί εξαιτίας της επιλογής του πατέρα της το 1965 να ακολουθήσει τους αποστάτες και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, αναλαμβάνοντας μάλιστα και υπουργικό χαρτοφυλάκιο για λίγους μήνες. Έτσι εξηγείται γιατί η μετριοπαθής κυρία Παπαδημητρίου με το κεντρώο πολιτικό προφίλ βρέθηκε τελικά στη Ν.Δ. και όχι στο ΠΑΣΟΚ την περίοδο της Μεταπολίτευσης.

Η καλή σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο οικογένειες είχε ως αποτέλεσμα πολλές φορές τα Σαββατοκύριακα η κυρία Παπαδημητρίου να αναλαμβάνει τότε το babysitting των παιδιών Παπανδρέου, προκειμένου ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και η Μαργαρίτα να έχουν ξέγνοιαστες εξόδους.

Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε για τον οποίο ο σημερινός πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, διατηρεί άριστες προσωπικές σχέσεις με τη βουλευτή της Ν.Δ. και συζητούν σε πολύ θερμό κλίμα όταν συναντιούνται εκτός Κοινοβουλίου, ενώ είχαν συζητήσει σε προσωπικό επίπεδο ακόμα και τα περί … Μεσοπρόθεσμου.

Πέρα όμως από τις στενές σχέσεις με τον σημερινό πρωθυπουργό, η Έλσα Παπαδημητρίου φαίνεται να τρέφει μεγάλη συμπάθεια και εκτίμηση και προς το πρόσωπο της Ντόρας Μπακογιάννη. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη συνέντευξη  της η κυρία Παπαδημητρίου δήλωσε : «Πιστεύω πως η Ντόρα θα πάει καλά. Αξίζει να πάει καλά. Η Βουλή την χρειάζεται. Θεωρώ πως θα έχουμε εκπλήξεις. Ζω την κοινωνία και βλέπω πως υπάρχουν άνθρωποι όλων των χώρων που την περιμένουν να φουλάρει. Εύχομαι να παραμείνει στις πολιτικές δυνάμεις η Ντόρα και γενικά άνθρωποι σαν την Ντόρα».

Εύλογα λοιπόν καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι η κυρία Παπαδημητρίου μάλλον μόνο με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά δυσκολεύεται να διατηρήσει μια σχέση σαν εκείνη με τον πρωθυπουργό και την κυρία Μπακογιάννη. (Εξού… και η αυτοδιαγραφή της;)

Διόλου τυχαία πάντως η κυρία Παπαδημητρίου μιλώντας σε δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνει στη Βουλή, ως ανεξάρτητη, επιτέθηκε ωστόσο με σφοδρότητα στον Αντώνη Σαμαρά και το περιβάλλον του και τον κάλεσε να επιβραβεύει τους βουλευτές που ψηφίζουν κατά συνείδηση.

« Γεννήθηκα πολιτικά στη ΝΔ, έχω πολλές φορές πει ότι θεωρώ ότι εγώ είμαι ΝΔ και όχι αυτοί που με κρίνουν και αυτό το πιστεύω. Θεωρώ ότι αυτής της τετραετίας, αυτής της περιόδου τη λήξη την οφείλω ως ανεξάρτητη πλέον, εφόσον ετέθη θέμα συνείδησης για μένα και μετά καλά να είμαστε και βλέπουμε.

Εγώ θα ήθελα ο σημερινός αρχηγός του κόμματος, όχι απλώς να  ανέχεται, αλλά και να επιβραβεύει τους βουλευτές που βασανίζονται για να ρίξουν μια ψήφο συνείδησης. Από όλα αυτά τα αστεία "μειράκια" που τολμάνε να μιλάνε για μένα. Είναι για γέλια! Τώρα βλέπω ανθρωπάκια, που δεν θα τους έπαιρνα ούτε να μου γυαλίσουν τα παπούτσια ,να παριστάνουν τους Ηρακληδείς μιας παράταξης που δεν ξέρουν τι της έχουν ψάλλει, αμφισβητώντας την δική μου προέλευση και πίστη! Εν ονόματι της ελευθερίας για τους τρίτους ,αλλά της υποχρέωσης για μένα να λέω την γνώμη μου ,τους λέω "τι να κάνουμε;” Μόνο το δικό μου μυαλό έχω να με κατευθύνει!».

Και επειδή τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο μάλλον το Μεσοπρόθεσμο ήταν η καλύτερη αφορμή για την ηρωική έξοδο της Έλσας Παπαδημητρίου από τη ΝΔ…


Αναστασία Γαλάνη