current views are: 5

2 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση16:00

Σάλος από το δημοσίευμα του Guardian για την κατάσταση στο ΕΣΥ – Πυρ ομαδόν από τα κόμματα

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το άρθρο-κόλαφος του Guardian στο οποίο γίνεται λόγος για κατάρρευση του συστήματος της δημόσιας υγείας.

Δημοσίευση 16:00’

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το άρθρο-κόλαφος του Guardian στο οποίο γίνεται λόγος για κατάρρευση του συστήματος της δημόσιας υγείας.

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το άρθρο-κόλαφος του Guardian στο οποίο γίνεται λόγος για κατάρρευση του συστήματος της δημόσιας υγείας.

Το γεγονός αυτό πυροδότησε πολιτική κόντρα των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, να δηλώνει ότι όσοι επενδύουν στην “κατάρρευση” του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης θα διαψευστούν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας: «Το δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του 2011 και του 2012, και δεν στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο Σύστημα Υγείας της Ελλάδας που παίρνει υπόψη της τα νεότερα δεδομένα και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ», σημειώνει ο υπουργός Υγείας και προσθέτει: «Δυστυχώς το δημοσίευμα αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη. Επαναλαμβάνουμε, για όσους δεν κατάλαβαν: Η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής, το ΕΣΥ σήμερα σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, “γιατρεύει τις πληγές” τής προηγούμενης εξαετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό, το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ (από το 4,6-4,9% της προηγούμενης τριετίας), τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν, χωρίς διακρίσεις, όλους τους ανασφάλιστους πολίτες περιορίζοντας δραστικά την “υγειονομική φτώχεια”, ενώ προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της».

Και τονίζει κ. Ξανθός: «Όσοι, λοιπόν, επενδύουν στην “κατάρρευση” του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά. Η ανυπόστατη κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει πως το δημοσίευμα είναι «ψευδές» και «κατευθυνόμενο» και ότι στηρίχθηκε σε στοιχεία των ετών 2011 και 2012.

Η ΝΔ αναφέρει πως «τα τεράστια προβλήματα της υγείας στην Ελλάδα παίρνουν διεθνή δημοσιότητα κατατάσσοντας δυστυχώς τη χώρα μας σε τριτοκοσμικό επίπεδο κοινωνικών παροχών».

πυρά της στην κυβέρνηση με αφορμή το άρθρο της Guardian εξαπέλυσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Μέσω αιχμηρής ανάρτησης του στο Twitter o εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, αναφέρει ότι «FAZ, Financial Times, Guardian, περιγράφουν τη ζοφερή πραγματικότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η Ελλάδα χάνει, όσο παραμένουν στην εξουσία Τσίπρας-Καμένος». Από τη μεριά της η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Υγείας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της: «Το δημοσίευμα της Guardian αναδεικνύει τα συστηματικώς καταγγελλόμενα από εμάς προβλήματα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, ασθενείς και μη και διασύρει διεθνώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Η κ. Χριστοφιλοπούλου τονίζει ότι για φέτος προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρά το περσινό φιάσκο, δεν έχουν γίνει! «Είμαστε ακάλυπτοι, μήνα Ιανουάριο, εν μέσω έξαρσης της γρίπης! Οι μόνιμες προσλήψεις που θα αντιμετώπιζαν οριστικά το πρόβλημα έχουν αντικατασταθεί, με τεχνάσματα, από επιχορηγούμενα ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ», σημειώνει και επικρίνει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που αναλώνεται σε «μεγαλοστομίες και τζάμπα μαγκιές». «Θυμίζουμε την κατάπτυστη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη για τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα: “…βγάζουν πολύωρα ρεπορτάζ ότι λείπει ένα σεντόνι από κάποια νοσοκομεία, που δεν λείπει πια, ή μια σύριγγα, που δεν λείπει πια…”.Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ήδη να έχουν πάει σπίτι τους!» καταλήγει.

Την αγανάκτηση του για την χαοτική όπως ο ίδιος αναφέρει, κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μέσω ανακοίνωσης του. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ «Με κακούς οιωνούς ξεκίνησε η νέα χρονιά, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας καθώς η κατάρρευσή του καταγράφεται σε δημοσιεύματα όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ξένων Μέσων Ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, στο οποίο παρουσιάζεται «η χαοτική κατάσταση στο ΕΣΥ που έχει αποτέλεσμα ασθενείς που θα έπρεπε να ζήσουν να πεθαίνουν», όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου.

Η τραγική αυτή κατάσταση αποτελεί απόρροια τόσο των μνημονιακών πολιτικών όσο και της αδυναμίας των πολιτικών ηγεσιών του υπουργείου Υγείας να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να χαράξουν μια βιώσιμη πολιτική.

Σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας διανύει τη χειρότερη περίοδό του καθώς η πολιτική ηγεσία έχει χάσει τον έλεγχο και το οδηγεί στην πλήρη κατάρρευσή του. Η αποτύπωση αυτής της κατάστασης στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης αποτελεί πλήγμα για τη χώρα μας και απειλεί τον τουρισμό.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του, για τη σημερινή κατάσταση ωστόσο θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για την εξυγίανση του ΕΣΥ.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθώς και τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν άμεσα για τη χάραξη μιας Εθνικής στρατηγικής για την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.»


σχετικα αρθρα