current views are: 7

4 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση05:05

Ποιες κοινωνικές ομάδες επαναπροσεγγίζει η κυβέρνηση και γιατί

Η χορήγηση της 13ης σύνταξης μπορεί να μην ήταν μια τόσο αθώα κίνηση τελικά… Εντάξει, είναι μια κατηγορία (αυτή των χαμηλοσυνταξιούχων) που έχει πληγεί πολύ από την κρίση, και άρα η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να τους στηρίξει.

Δημοσίευση 05:05’

Η χορήγηση της 13ης σύνταξης μπορεί να μην ήταν μια τόσο αθώα κίνηση τελικά… Εντάξει, είναι μια κατηγορία (αυτή των χαμηλοσυνταξιούχων) που έχει πληγεί πολύ από την κρίση, και άρα η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να τους στηρίξει.

Η χορήγηση της 13ης σύνταξης μπορεί να μην ήταν μια τόσο αθώα κίνηση τελικά… Εντάξει, είναι μια κατηγορία (αυτή των χαμηλοσυνταξιούχων) που έχει πληγεί πολύ από την κρίση, και άρα η κυβέρνηση είχε κάθε λόγο να τους στηρίξει.

Επιπλέον, ήταν μια απόφαση που μπορούσε εύκολα και άμεσα να υλοποιηθεί: χωρίς να μπλεχτεί σε εισοδηματικά ή άλλα κριτήρια, η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» και οι συνταξιούχοι πέρασαν από το γκισέ της τράπεζας. Ενώ, τέλος, ήταν μια απόφαση που συνέβαλε, όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, στην αναθέρμανση της αγοράς, καθώς εκτιμάται πως οι συνταξιούχοι σπατάλησαν μέρος της σύνταξης σε αγορές…
Αλλά δεν ήταν αυτά μόνον. Η παροχή έγινε και με κάποια πολιτικά κριτήρια συν τοις άλλοις.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου κυκλοφορεί ένα «μότο»: «κάν’ το όπως το 2015». Εννοώντας  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει αν θέλει να κερδίσει ξανά στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, να αναζητήσει τα «κλειδιά» της διπλής μάλιστα, εκλογικής του νίκης το 2015. Τότε, πέραν όλων των άλλων «μυστικών» της κάλπης είχε διαπιστωθεί μια σημαντική μεταστροφή σε δυο κατηγορίες του εκλογικού σώματος που ως τότε ψήφιζαν ΝΔ με διαφορά: τους συνταξιούχους και τους αγρότες. Το κλείσιμο της «ψαλίδας» έτσι, στην κατηγορία των απόμαχων λειτούργησε καθοριστικά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ που σαρώνει σε όλες τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες, εκεί είχε μεγάλο πρόβλημα.

Και να λοιπόν, τώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της, καθώς πλησιάζει το ήμισυ της θητείας της, τι κάνει; Παροχές σε πρώτη φάση, στους συνταξιούχους. Και στη δεύτερη φάση, από εδώ και στο εξής, τα προβλήματα της υπαίθρου στο επίκεντρο της κυβέρνησης. Τρεις ενημερωτικές ημερίδες σε αγροτικούς νομούς αλλά και περιοδείες του πρωθυπουργού και των κορυφαίων υπουργών είναι η απάντηση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση προκειμένου να προσεγγίσει πάλι, τους αγρότες. Να τους εξηγήσει τι πραγματικά άλλαξε με τα τελευταία μέτρα και τι όχι.

Σε εκ νέου μια προσπάθεια προσέγγισης της κοινωνικής αυτής ομάδας αλλά και υπό το φόβο νέων αγροτικών κινητοποιήσεων. Το εάν και πόσο θα αποδώσουν οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης θα το δούμε προσεχώς!
 
 


σχετικα αρθρα