current views are: 5

4 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση18:43

Κοτζιάς: Δεν θα αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης – Άιντε: Πηγαίνουμε για λύση

Δεν υφίσταται ενδεχόμενο αποτυχίας της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε

Δημοσίευση 18:43’

Δεν υφίσταται ενδεχόμενο αποτυχίας της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε

Δεν υφίσταται ενδεχόμενο αποτυχίας της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε. Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι «ακόμη και αν σε κάποιο σημείο χρειαστεί να σταματήσει η διαπραγμάτευση, αυτό δεν θα είναι η καταστροφή αλλά ένα στοιχείο της διαδικασίας για να συνεχίσει αργότερα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η διαπραγμάτευση μπορεί «μόνο να αναβληθεί ή να καθυστερήσει. Έχει διαφορά. Η αποτυχία σημαίνει ότι σταματά χωρίς αποτελέσματα μία διαπραγμάτευση» προσθέτοντας ότι:

Έχουμε πάρει τις διασφαλίσεις μας από τον ΟΗΕ ότι αυτή η διαπραγμάτευση θα είναι αυτό που ονομάζουμε στη διεθνή συζήτηση open ended, δηλαδή θα είναι μία διαπραγμάτευση η οποία κι αν σταματήσει δεν θα θεωρείται ότι έχει καταρρεύσει αλλά ότι μπορεί να συνεχιστεί με καλύτερη προετοιμασία στο μέλλον.

Εξήγησε ότι θα μπορούσε εφόσον «δώσουν τη γενική γραμμή οι τρεις ηγέτες, να συνεχίσει η συζήτηση σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων». Και πρόσθεσε: «Μπορεί όμως να τα βρούνε και από την πρώτη στιγμή οι τρεις ηγέτες, αλλά αυτό θα φανεί». Ο κ.Κοτζιάς θέλησε επίσης να υπογραμμίσει ότι «εάν η διαπραγμάτευση σταματήσει με τη μία μορφή και συνεχίζεται με την άλλη, δεν σημαίνει ότι απέτυχε ή ναυάγησε η διάσκεψη. Αυτό θέλαμε να το διασφαλίσουμε για να μην έχουμε τα φαινόμενα που είδαμε να εξελίσσονται πριν από αρκετό καιρό στην Ελβετία».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί εν όψει της Διάσκεψης της Γενεύης ο κ. Κοτζιάς απάντησε αρνητικά και τόνισε ότι «είναι υποχρέωση του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησής μας να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα και να έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει εναλλακτικές λύσεις».

Συνέχισε λέγοντας ότι «Ελλάδα και Κύπρος είμαστε κοινό μέτωπο» υπογραμμίζοντας ότι «ειδικά στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει- όπως έδειξε το τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής- να έχουμε κοινή γραμμή ότι στηρίζουμε την Κύπρο και υποστηρίζουμε τη θέση για κατάργηση των εγγυήσεων, των παρεμβατικών δικαιωμάτων οποιασδήποτε χώρας στο εσωτερικό της Κύπρου καθώς και για την απομάκρυνση του κατοχικού στρατού».

Άιντε: Πηγαίνουμε για λύση

«Πηγαίνουμε στη Γενεύη με τη φιλοδοξία άμεσης λύσης και στη συνέχεια θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα όταν είμαστε εκεί. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν θετικά» ανέφερε από τη σειρά του ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Σημείωσε ότι τα κύρια ζητήματα που είναι ακόμη ανοιχτά αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις τονίζοντας ότι σε αυτά θα δοθεί η κύρια έμφαση στη Διάσκεψη της Γενεύης. Χαρακτήρισε τη διάσκεψη «ανοιχτού ορίζοντα, με την έννοια ότι ξεκινά στις 12/1 και σκοπίμως δεν έχει αναφερθεί πότε τελειώνει, για να έχουμε τον χρόνο που απαιτείται». Πάντως υπογράμμισε ότι «εμείς πάμε εκεί με τη φιλοδοξία της εύρεσης λύσης, ή τουλάχιστον ένα πλαίσιο για μια λύση, που μπορεί να μας φέρει σε μια τελική διευθέτηση».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «ενώ υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα, υπάρχει η ισχυρή αίσθηση ότι αν ήταν μόνο στο χέρι των Κυπρίων τώρα, αυτό το πρόβλημα θα είχε λυθεί».

Ανέφερε ότι το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο, καθώς υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για τη σύγκλιση των δύο πλευρών, αλλά εξέφρασε αφενός την αίσθηση ότι σε όλες τις πλευρές υπάρχει η πρόθεση να αναζητηθεί μία λύση και αφετέρου την πεποίθηση ότι οι πιθανότητες είναι υψηλότερες απ’ ό, τι ήταν στο παρελθόν και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία.

«Πιστεύω» είπε «ότι οι υπόλοιποι βασικοί εμπλεκόμενοι παράγοντες μπορεί να έχουν τις διαφορές τους σε πολλά θέματα, αλλά όλοι φαίνεται να πιστεύουν ότι η λύση του Κυπριακού είναι καλύτερη από μία μη λύση».


σχετικα αρθρα