Ένας ομογενής, εξ Αμερικής, εμφανίζεται από το πουθενά, γύρω στο 2012 έχοντας ανακαλύψει μετοχές της Τράπεζας της Ανατολής των αρχών του 20ού αιώνα, αξίας 600 δισ. ευρώ! Παράλληλα, όπως υποστηρίζει, είναι κάτοχος «απόκρυφης  διαστημικής τεχνολογίας που γνώριζαν μόνο οι αρχαίοι Έλληνες», την οποία πούλησε στον πρόεδρο Ομπάμα, με αποτέλεσμα ο ίδιος να κερδίσει κάποια τρισεκατομμύρια (!) και οι Αμερικάνοι να στείλουν ένα διαστημόπλοιο στο διάστημα για τρεις μήνες, χωρίς καύσιμα! 

Έχοντας στην κατοχή του αυτά τα αμύθητα ποσά, ιδρύει μια πολιτική κίνηση και οργανώνει συνελεύσεις σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, λέει ότι με αυτά τα χρήματα θα εξαγοράσει όλο το ελληνικό χρέος, και, επιπλέον, προτρέπει τους πολίτες να μην πληρώσουν τους φόρους τους, αλλά να στείλουν εξώδικα στο ελληνικό κράτος, ζητώντας οι φόροι να εισπραχθούν από τα δισ. αυτά. Επίσης, σύμφωνα με οπαδούς του, έχει αποκτήσει το χρυσάφι του Ιάπωνα στρατηγού Γιαμασίτα, που διαφύλαξε ο δικτάτορας των Φιλιππίνων Μάρκος, αλλά και το… δαχτυλίδι του Μεγάλου Αλεξάνδρου! 

Μέχρι εδώ η υπόθεση είναι εντελώς γελοία και χρήζει επιστημονικής παρακολούθησης -τερατώδης. Ανήκει στην κατηγορία των εξωφρενικών ιστοριών του βαρώνου Μυνχάουζεν. Άσε που αν κάποιος υπέβαλε το παραπάνω σενάριο για κωμωδία, μάλλον θα απορρίπτονταν ως τερατολογικό. Και, όμως, με δυο λόγια, αυτή είναι η ιστορία του Αρτέμη Σώρρα, που ήρθε στην επιφάνεια τις τελευταίες μέρες, όταν στενός συνεργάτης του δολοφόνησε μια παιδοψυχίατρο στη Λαμία –και, όμως, αυτό είναι μόνο η κορφή που παγόβουνου. 

Η ιστορία του Σώρρα, παρότι εξωφρενική, δεν είναι καθόλου για γέλια -είναι τραγική και επικίνδυνη. Γιατί το θέμα δεν είναι τι λέει ο ίδιος ο Σώρρας, αλλά τι ανταπόκριση βρήκε από τους πολίτες. 

1. Αρχικά, ο Σώρρας χρησιμοποιώντας διάφορα trash τηλεοπτικά κανάλια μπόρεσε να φιλοτεχνήσει το πορτρέτο του πλούσιου ομογενή και να αποκτήσει ευρεία δημοσιότητα. 

2. Στη συνέχεια, ίδρυσε την οργάνωσή του, με το όνομά του «Ελλήνων Συνέλευσις». Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, όπου τα μέλη ορκίζονται στον Δία και τους 12 θεούς του Ολύμπου. Η απήχηση είναι αξιοσημείωτη: δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι μετείχαν σε αυτές τις τελετές, ενώ σήμερα η οργάνωση έχει πάνω από διακόσια γραφεία σε όλη την Ελλάδα! Η Ελλήνων Συνέλευσις αναπτύσσει έναν λόγο "σωτηρίας", βασισμένο σε ψεύδη, με ακραίο εθνικιστικό και ακροδεξιό περιεχόμενο. Ας μην ξεχνάμε και τις σαφώς ρατσιστικές δηλώσεις Σώρρα εναντίον των Ελλήνων παραολυμπιονικών, το περασμένο καλοκαίρι. 

3. Πέραν της ανταπόκρισης των πολιτών, ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουν βρεθεί όργανα της πολιτείας που αντιμετωπίζουν σοβαρά τους ισχυρισμούς του! Το 2013, το Η΄ Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάσισε ότι «ουδόλως αποδείχθηκε η ανυπαρξία του ανωτέρω χρηματικού ποσού ή η πλαστότητα των τίτλων που το ενσωματώνουν» και ότι οι κατηγορούμενοι κινήθηκαν αποκλειστικά από… «αγαθά κίνητρα», με πρόθεση να βοηθήσουν το κράτος.  Η απόφαση αυτή εκδόθηκε μετά από μήνυση του Αδ. Γεωργιάδη κατά του Σώρρα μόνο που ο κ. Γεωργιάδης δεν εκληθη περιεργως στο δικαστήριο. 

4. Ακόμα χειρότερα, εισαγγελέας στη Βόρεια Ελλάδα, όπως γράφτηκε επανειλημμένα στον Τύπο, χωρίς να διαψευστεί, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος διοικητή ασφαλιστικού Ταμείου επειδή ο τελευταίος αρνήθηκε να δεχθεί τα εξώδικα πολιτών που του ζητούσαν να εισπράξει τις οφειλές τους από τα... πλούτη του Σώρρα. Επίσης, μάθαμε ότι ένας δήμος στην Πελοπόννησο είχε υπογράψει συμβόλαιο με τον Σώρρα, για να κάνει επενδύσεις… 

Η ιστορία έχει όλα τα χαρακτηριστικά της επικίνδυνης απάτης. Ένας αγνώστου προελεύσεως ομογενής στήνει γραφεία, οργανώσεις και συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα, με άγνωστους πόρους. Η οργάνωση εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα, διακινώντας συνωμοσιολογικό και ακροδεξιό λόγο. Εκμεταλλεύεται την απελπισία των ανθρώπων και μαζεύει 25ευρα από τον καθένα (για τη σύνταξη των εξωδίκων), με τραγικά αποτελέσματα, αφού χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν σήμερα με κατασχέσεις και τρώνε πρόστιμα, αφού φυσικά το κράτος, πολύ λογικά,  δεν… δέχεται τα ομόλογα Σώρρα. Ωστόσο δικαστήρια, εισαγγελείς και δήμοι είχαν επιβραβεύσει τον Σώρρα. 

Μπορούμε να είμαστε επιεικείς με τους πολίτες που εξαπατήθηκαν, καθώς, ως γνωστόν… ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται: άνθρωποι απελπισμένοι, βουτηγμένοι στα χρέη, χωρίς πόρους είναι διατεθειμένοι να πιστέψουν οτιδήποτε. Εδώ, όμως, χρειάζεται ο ρόλος του κράτους. Έτσι, η διαβίβαση φακέλου με στοιχεία από τον υπουργό Δικαιοσύνης στον Άρειο Πάγο, η εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να ανασυρθούν από το αρχείο οι σχετικές υποθέσεις, καθώς και η παρέμβαση του οικονομικού εισαγγελέα είναι καλά νέα. Έστω κι αν καθυστέρησαν μια και το "έργο" του Σώρρα έχει ξεκινήσει από το 2012. Πρέπει το ταχύτερο να μπει ένα φρένο στην απάτη, προτού καταστραφούν και άλλοι άνθρωποι!