Δεν έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που το ΛΑΟΣ κατέγραφε στις δημοσκοπήσεις διψήφιο ποσοστό. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης δεν έκρυβε, ότι σε περίπτωση εκλογών «έβλεπε» ακόμα και την τρίτη θέση και την κοινοβουλευτική ομάδα να αυξάνει τη δύναμη της στους 32 βουλευτές. Έκτοτε τα πράγματα δυσκόλεψαν, το ΛΑΟΣ επανέρχεται στα φυσιολογικά του μεγέθη. Σε αντίθεση με ότι πιστεύουν στη Συγγρού, μόνο μικρό μέρος από αυτό το ξεφούσκωμα οφείλεται στη στάση του κόμματος απέναντι στο μνημόνιο. Ούτε η «κωλοτούμπα» με το μεσοπρόθεσμο έβλαψε ιδιαίτερα το ΛΑΟΣ. Οι ψηφοφόροι του κ. Καρατζαφέρη δεν θεωρούν ως σημαντικότερη αρετή την συνέπεια των θέσεων του αρχηγού, γιατί πολύ δύσκολα σε αυτή την περίπτωση θα τον είχαν στείλει δύο φορές στη βουλή. Τη μεγάλη ζημιά στο ΛΑΟΣ την έκανε ο καυγάς με το Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Η εξήγηση είναι απλή. Πολλοί ψηφοφόροι του ΛΑΟΣ δεν έχουν απλώς τις ρίζες τους στη ΝΔ, είναι και μικρότερης ηλικίας από το μέσο όρο. Με το Μεϊμαράκη έχουν μεγαλώσει, έχουν ταυτιστεί και τον θεωρούν δικό τους άνθρωπο, σε μεγαλύτερο βαθμό ίσως από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της ΝΔ και σίγουρα περισσότερο από ότι τον Αντώνη Σαμαρά και τη νέα ηγετική ομάδα. Ο «Βαγγέλας» σαν γραμματέας αλλά και νωρίτερα ήταν ο άνθρωπος που είχε τους ισχυρότερους δεσμούς με την κομματική βάση.

Όταν ο Καρατζαφέρης έκανε το λάθος να θίξει το «Βαγγέλα» εκείνος είδε την ευκαιρία που περίμενε. Αντί να αγνοήσει την επίθεση, προκάλεσε πανδαιμόνιο με τον γνωστό επιθετικό του τρόπο και πέρα από κάθε κανόνα πολιτικά ορθής συμπεριφοράς. Στη βάση της ΝΔ αρέσουν αυτά. Ο «Βαγγέλας» ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά τους. Από κείνη τη μέρα, και ότι έλεγε ο Σαμαράς για τον Καρατζαφέρη είχε μεγαλύτερη απήχηση. Σιγά σιγά, άρχισαν να αποστασιοποιούνται από το ΛΑΟΣ και να επιστρέφουν στο μαντρί.

Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ κατάλαβε το λάθος του. Οι επιθέσεις στο Μεϊμαράκη έπαψαν απότομα, όπως ξεκίνησαν. Ωστόσο η ζημιά είχε γίνει. Ο κ. Καρατζαφέρης κατάλαβε ότι για να κλείσει την πληγή έπρεπε να κάνει ειρήνη με το «Βαγγέλα», και με έναν τρόπο που να είναι ορατός σε όλους.

Το τελευταίο διάστημα επιχείρησε να τον προσεγγίσει στη βουλή, όχι μόνο μια φορά. Σε τυχαίες συναντήσεις στους διαδρόμους της βουλής του είπε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως οι δύο τους με τέτοια ιστορία στη ΝΔ από το 1992 μπορούν να παραμείνουν μαλωμένοι. Ότι οι δύο τους ήταν πάντα οι καλύτεροι φίλοι. Ότι πρέπει να τα ξαναβρούν, του το λένε όσοι τον συναντούν. Ο Μεϊμαράκης όμως καταλαβαίνει πολύ καλά τι θέλει και γιατί το κάνει ο Καρατζαφέρης. Απέκρουσε την προσπάθεια προσέγγισης κατηγορηματικά. Εγώ Γιώργο τους διαλέγω τους φίλους μου, του απάντησε.

Ο Καρατζαφέρης πάντως θα επιμείνει. Και ακόμα και αν δεν τα καταφέρει θα προσπαθήσει να κάνει την κόντρα να ξεχαστεί, και θα αποφεύγει κάθε σύγκρουση με το «Βαγγέλα». Ένας από τους λόγους που το ΛΑΟΣ αποχώρησε από τη βουλή στη ψηφοφορία για την παραπομπή Τσοχατζόπουλου ήταν για να μην ξανανοίξει το μέτωπο για τις ευθύνες των πρώην υπουργών Άμυνας, που είχε βγάλει το «Βαγγέλα» στα κεραμίδια. Άλλωστε είχε πάει στη βουλή από νωρίς και ήταν φτιαγμένος για ένα «νέο γύρο» με το ΛΑΟΣ.