Τέσσερις ημέρες πριν, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε όλο περηφάνια πως η κυβέρνηση «κέρδισε το στοίχημα του ξεχειμωνιάσματος». Μας έλεγε δηλαδή πως όλα βαίνουν καλώς, ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες που βρίσκονται εκτεθειμένοι στο κρύο, και πως τα πάντα έχουν ταχτοποιηθεί.

Ο κ. Μουζάλας, με εμπειρία στους Γιατρούς του Κόσμου, μία ΜΚΟ που έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αιματηρών πολέμων, που τα μέλη της έχουν ζήσει τα γενεσιουργά αίτια της προσφυγιάς, διαψεύστηκε από την ίδια την πραγματικότητα. Η σφοδρή κακοκαιρία, το χιόνι που έπεσε βαρύ στη Μόρια της Λέσβου, κατέρριψε τους ισχυρισμούς του υπουργού, καταπλάκωσε τη λιγοστή αξιοπιστία που του είχε απομείνει και ανέδειξε τη ζοφερή πραγματικότητα: Εκατοντάδες πρόσφυγες στον καταυλισμό – φυλακή σε σκηνές και τέντες, θαμμένοι κάτω από το χιόνι, με πολικές θερμοκρασίες παγώνουν περιμένοντας λίγη ανθρωπιά και λίγη βοήθεια. Γιατί προφανώς οι λιγοστές κουβέρτες και τα θερμαντικά σώματα που τους δόθηκαν, είναι το λιγότερο ανεπαρκή…

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες είναι η σκληρή απάντηση στον υπουργό:

Εκ των πραγμάτων, η τραγική αυτή κατάσταση προκάλεσε πανικό στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Διαμαρτυρίες στην καλύτερη περίπτωση, όπως το «θα πεθάνουμε από το κρύο, έως και απόγνωση καθώς ορισμένοι προσπάθησαν να περπατήσουν μέχρι τη Μυτιλήνη, δηλαδή μία απόσταση πέντε χιλιομέτρων για να ζεσταθούν. Χαρακτηριστικές είναι καταγγελίες των ΜΚΟ που ανέφεραν ότι παρά τις προγνώσεις για πρωτοφανή κακοκαιρία δεν υπήρξε από τους υπεύθυνους καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση της όλης, ενώ ορισμένοι ανέφεραν πως ίσως και να θρηνήσουμε νεκρούς…

Μετά την κατακραυγή η κυβέρνηση προσπάθησε να διασκεδάσει τα κακώς κείμενα. Μάταια όμως ,γιατί οι εξηγήσεις που δίνονται φαντάζουν τουλάχιστον αστείες. Όπως τα όσα είπε ο Γιώργος Κυρίτσης σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ: «Βολέψαμε 9.000 πρόσφυγες, μας μείνανε 1.000 στις σκηνές!»

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί. Και να αναγνωρίσει το αυτονόητο: Δηλαδή ότι η κατάσταση στα νησιά είναι τραγική, ανέλαβε έως έναν βαθμό την ευθύνη, αλλά και πάλι προκάλεσε, επιρρίπτοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ ευθύνες… και στην αντιπολίτευση! 

«Παίρνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί για τη κατάσταση στα hot spot που είναι κακή! Προσπαθήσαμε να βαδίσουμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά βρήκαμε την αντίδραση και της ΝΔ σε τοπικό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά από λόγια χορτάσαμε. Τα λόγια όμως, οι υποσχέσεις και οι αλληλοκατηγορίες δεν αρκούν για να σταματήσουν αυτές οι εικόνες που πραγματικά ντροπιάζουν τη χώρα μας….