Ενεργοποίηση των δύο αντιπροέδρων του κόμματος –Αβραμόπουλο και Δήμα- δρομολογογούν στην ΝΔ με στόχο να ανακόψουν την έντονη φημολογία περί διαφοροποίησης ή, το λιγότερο, αποστάσεων που εμφανίζεται ότι διατηρούν από τη στρατηγική και τις κεντρικές πολιτικές επιλογές του Αντώνη Σαμαρά, οι δύο «υπαρχηγοί» του. Την Συγγρού έχει προβληματίσει περισσότερο η στάση του κ. Δήμα, ο οποίος έχει κατ’ επιλογήν παραμείνει στο πολιτικό περιθώριο εδώ και παραπάνω από έναν χρόνο απ’ όταν ορίστηκε αντιπρόεδρος, μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο. Ο λόγος είναι ότι η σιωπή του κ. Δήμα ερμηνεύεται ως αρνητική στάση απέναντι στις πολιτικές του κ. Σαμαρά, κύριως λόγω του ότι ο κ. Δήμας είναι από τα πολιτικά στελέχη με πολύ χρόνο συμμετοχής σε κρίσιμες συσκέψεις και επαφές.

Για παράδειγμα ήταν παρών κατά το μεγαλύτερο μέρος στην τελευταία συνάντηση στο τρίτο όροφο της Συγγρού, των επιτελών του Σαμαρά με τους εκπροσώπους της Τρόικας, όπου αναλύθηκε σε πρώτο χρόνο το περιεχόμενο του «Ζαππείου ΙΙ» ενώ συνόδευσε και τον Πρόεδρο της ΝΔ στις επαφές που είχε στην Ευρώπη με Φιγιόν, Μπαρόζο και Φαν Ρομπάι, προτού μετάσχει στις εργασίες της συνάντησης κορυφής του ΕΛΚ.

Με δεδομένο ότι ο Στ. Δήμας δεν υπολείπεται επικοινωνιακά, η στάση σιωπής που έχει επιλέξει να τηρήσει, δημιουργεί ευλόγως πολλά ερωτηματικά, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο σε διάφορες ερμηνείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι, υπό το πρίσμα αυτό, στελέχη του στενού περιβάλλοντος του κ. Σαμαρά, ως και πολύ πρόσφατα αντιμετώπιζαν με σκεπτικισμό την πιθανότητα δημοσίως δηλώσεων από πλευράς του κ. Δήμα, περισσότερο γιατί αδυνατούσαν να διερμηνεύσουν τις πολιτικές του θέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατόπιν και εισηγήσεων προς τον κ. Σαμαρά, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση Δήμα, ο οποίος πλέον εκτιμάται ότι θα πιεστεί να πυκνώσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του.

«Όλοι στη Νέα Δημοκρατία, ενωμένοι υπό τον Πρόεδρο του Κόμματος, Αντώνη Σαμαρά, θεωρούμε ότι η Επαναδιαπραγμάτευση -με έμφαση την ανάπτυξη- είναι όχι μόνο ορθή θέση, αλλά θεμιτή και εφικτή, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή διαδικασία είναι μία συνεχής διαπραγμάτευση. Επίσης, προτεραιότητα στην αναπτυξιακή διάσταση θα δώσει η Ν.Δ., μαζί με άλλα συγγενικά κόμματα, στα πλαίσια του υπό διαμόρφωση προγράμματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος» ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Δήμας, ξεκαθαρίζοντας επί της ουσίας ότι είναι ευθυγραμμισμένος με τη γραμμή Σαμαρά.

Στον αντίποδα, με νηφαλιότητα υποδέχτηκαν στην Συγγρού τις νέες δηλώσεις Αβραμόπουλου, θεωρώντας ότι ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος έχει διακηρυγμένη άποψη περί την κυβέρνηση συνεργασίας, χωρίς όμως να παρεκκλίνει από τη γραμμή Σαμαρά για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Από εκεί και πέρα, στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας της ΝΔ, δεν πολυενοχλούνται με τις θέσεις Αβραμόπουλου, με δεδομένο ότι θεωρούν πως η μετριοπαθής στάση του, εξυπηρετεί το άνοιγμα του κόμματος σε κοινωνικές μάζες που υποστηρίζουν τη συνεννόηση του πολιτικού συστήματος.