Η πιο σημαντική μέρα των συνομιλιών για την Κύπρο είναι η σημερινή, αφού σύμφωνα με την «Συμφωνία του Δείπνου», όπως έχει χαρακτηριστεί, της 1ης Δεκεμβρίου 2016, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του παράνομου κατοχικού καθεστώτος Μουσταφά Ακιντζί, πρέπει να καταθέσουν χάρτες για την Κύπρο της «επόμενης ημέρας».

Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου δοκιμασία για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί, καθώς η κατάθεση αυτών των χαρτών σημαίνει ότι ταυτόχρονα προτείνουν και μετακινήσεις πληθυσμών. Με μία απόφαση των δύο αυτών ανθρώπων θα αλλάξουν οι ζωές χιλιάδων πολιτών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι διαφορές, ακόμα και σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι πολλές και λέγεται ότι αρκετές από αυτές είναι και αγεφύρωτες. Με αποτέλεσμα ο καθένας να δικαιούται να αναρωτηθεί πως είναι δυνατόν, με τόσες διαφορές, να έχουν επιτρέψει, η Αθήνα και η Λευκωσία, να στηθεί η αυριανή παράσταση της λεγόμενης «Διεθνούς Διάσκεψης», που στην ουσία πρόκειται για πενταμερή, με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων, της Ελλάδας, της κατοχικής δύναμης Τουρκίας και της Βρετανίας, και των ηγετών των δύο κοινοτήτων.  

Ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι έχει δικαίωμα να παραστεί φορώντας δύο… καπέλα: του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας, αλλά ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ τον διέψευσε. Αύριο το πρωί θα γνωρίζουμε την αλήθεια. Διότι εάν έχει δίκιο ο κ. Έσπεν Άιντα, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο αφού ο παριστάμενος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκος Κοτζιάς θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να παρακαθίσει σε ένα τραπέζι με τον εκπρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος κ. Ακιντζί. Όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις απέφυγαν αυτή τη συνάντηση όπως ο διάολος το λιβάνι.  

Στο Κυπριακό έχουν μεγάλη σημασία όχι μόνο τα σύμβολα αλλά και οι αρχές και οι κανόνες. Ο κ. Αναστασιάδης, για να βοηθήσει τη διαδικασία, επέλεξε να κάνει κάποιες οδυνηρές υποχωρήσεις με αποτέλεσμα στα μάτια των ξένων να φαίνεται ως συμπρόεδρος στην Κύπρο. Ήταν λάθος, και αν τούτη η διαδικασία καταρρεύσει ίσως έχουμε άλλες «πραγματικότητες» στο νησί.  

Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις, αλλά εάν αποφασίσει κάποιος να καταθέσει τις σκέψεις του με βάση την εμπειρία, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι μόνο με νέα υποχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς θα προκύψει πρόοδος. Παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς, η τουρκική πλευρά δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια να προσεγγίσει καν τις ελληνικές θέσεις.  

Ένα άλλο πρόβλημα, και το μεγαλύτερο, αφορά την απουσία του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας από τη Γενεύη. Ενώ είχε πολυδιαφημίσει την έλευση του εδώ, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι δεν θα παραστεί στην διάσκεψη. Οι πάντες γνωρίζουν ότι χωρίς την έγκριση του «Μεγάλου Ηγέτη», δεν γίνεται τίποτα στην Τουρκία και στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Την Τουρκία θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τη Βρετανία ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος το τελευταίο διάστημα αλληθωρίζει προς την Τουρκία, υποκύπτοντας στον εκβιασμό του κ. Ερντογάν.

Μία φράση που εκφράζει με ακρίβεια την κατάσταση των συνομιλιών είναι ότι «τα πράγματα την παρούσα στιγμή είναι στον αέρα». Η αποψινή νύχτα θα είναι μεγάλη και η κατάθεση των χαρτών, θα μπορούσε να ανοίξει πληγές και για τις δύο πλευρές, ιδιαίτερα από τους κατοίκους πόλεων και χωριών που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να μην δημοσιοποιηθούν…

*Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διευθυντής της ιστοσελίδας www.mignatiou.com