Σε εξέλιξη είναι οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, την ώρα που για το θέμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδορ της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε λόγο για πρόοδο, «καθώς είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά, που βρισκόμαστε στο παρά ένα για ανταλλαγή χαρτών με βάση αυτά που συμφωνούνται ανάμεσα στους δύο ηγέτες».

Ο κ. Χριστοδουλίδης πληροφόρησε ότι στις 17:45 σήμερα το απόγευμα θα συναντηθούν εκ νέου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και θα συνεχίσουν τη συνομιλία τους για το εδαφικό και αν συμφωνήσουν, τότε κάθε πλευρά θα υποβάλλει το δικό της χάρτη και θα εξεταστούν από τους εμπειρογνόμωνες αν ανταποκρίνονται σε ότι έχει συμφωνηθεί.

Παράλληλα, ανάφερε ότι σήμερα συζητείται επίσης και το θέμα της διακυβέρνησης και έχει σημειωθεί πρόοδος στον τρόπο που θα τροποποιείται το Σύνταγμα.

Ο εκπρόσωπος της Κύπρου χαρακτήρισε ανεύθυνες τις διαρροές που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας και ζήτησε να υπάρξει λογική και προσοχή ώστε να μην δημιουργούν προβλήματα αυτή την κρίσιμη ώρα. «Επειδή κάποιοι συμπεριφέρονται ανεύθυνα, επειδή κάποιες ενέργειες έχουν ες στόχο να δημιουργήσουν πρόβλημα, επειδή δεν υπάρχει λογική σε αυτές τις ενέργειες παρακαλώ να είστε προσεχτικοί ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε επεσήμανε πως οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε καλό δρόμο, και τόνισε ότι πολλά είναι τα ζητήματα που έχουν επιλυθεί, όμως «χρειάζεται ακόμη δουλειά».

«Έχουμε ασχοληθεί με ορισμένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα, τα έχουμε θίξει σχεδόν όλα, έχουμε λύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση κάποιων άλλων ... Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει» ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Επικοινωνία Τσίπρα – Γιουνκέρ

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τονίστηκε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις». 

Μετά τη συνομιλία ο πρόεδρος της Κομισιόν χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης ως την ύστατη ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου. «Είναι ριψοκίνδυνο, αλλά όταν έχεις να κάνεις με την ειρήνη, πρέπει να παίρνεις και ρίσκα» τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Ε., κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βαλέτα, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από τη Μάλτα.